Pe aceeași temă
Protestele vor fi investigate sub aspectul comiterii infractiunii de dezordini in masa (art.285 din Codul Penal al Repulicii Moldova), anunta Unimedia.md.
Sursa citata arata ca Grupul de urmărire penală va întreprinde toate măsurile prevăzute de lege pentru cercetarea cazului şi identificarea persoanelor implicate în comiterea şi provocarea acţiunilor violente. Va fi constatat de asemenea prejudiciul adus sănătăţii persoanelor care au avut de suferit şi au necesitat îngrijiri medicale şi vor fi evaluate pagubele materiale aduse Parlamentului prin distrugerea bunurilor acestuia şi Inspectoratului General al Poliţiei, prin sustragerea şi deteriorarea echipamentelor poliţiştilor.
Procuratura Republicii Moldova atenţionează că mitingurile, demonstraţiile, manifestările, procesiunile sau orice alte întruniri sînt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic. Sunt interzise şi atrag răspundere penală întrunirile care incită la violenţă publică, la încălcarea ordinii publice sau organizarea tulburărilor în masă, a drepturilor şi a libertăţilor altor persoane ori punerea în pericol a vieţii sau a sănătăţii acestora.
Cetăţenii Republicii Moldova sunt îndemnaţi să nu admită provocări, să se abţină de la acţiuni nedemocratice, să nu admită violenţe şi încălcarea legalităţii.
***
Proteste violente au avut loc la Chişinău, ieri, în urma investirii în funcţie a noului Guvern condus de Pavel Filip. Demonstranții sunt nemulțumiți că s-a format un nou guvern în loc să se organizeze alegeri anticipate.
Noul Guvernul condus de Pavel Filip (PD) a fost votat ieri de Parlament şi a depus jurământul în miez de noapte. Protestul care a avut loc în faţa Parlamentului a fost organizat de pro-ruşii Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor, şi Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, dar şi de Platforma Demnitate si Adevar. Grupul de iniţiativă condus de Maia Sandu susţine de asemenea protestele. Scopul acestora pare să fie declanşarea alegerilor anticipate.