Draftul Consiliului JAI: O decizie finala, amanata pentru octombrie. Vezi ce masuri apar

Paul Cristescu | 14.09.2015

Consiliul Justitie si Afaceri Interne (JAI) urmeaza sa se reuneasca, luni, la Bruxelles. Si, desi astazi era asteptata o transare a crizei refugiatilor si a discutiei privind cotele de migranti, o decizie definitiva nu va fi luata pana in octombrie.

Pe aceeași temă

 

Potrivit draftului declaratiei comune a Consiliului JAI, obtinut de cotidianul britanic The Guardian si citat de Gandul, atitudinea oficiala a Comisiei Europene isi tempereaza din tonul ferm. Documentul in cauza vorbeste despre un “angajament” privind repartizarea celor 160.000 de refugiati intre statele membre.

 

Totusi, actul nu face nicio trimitere la caracterul obligatoriu al cotelor lansate de Bruxelles.

 

Mai mult, arata documentul, o decizie nu va fi luata pana in octombrie, Reuters aratand ca o noua reuniune JAI urmeaza sa aiba loc in 8 octombrie.

 

Astfel, draftul arata ca “cifrele propuse de Comisie constituie baza pentru un acord asupra distribuirii acestor persoane in cadrul UE. Se va lucra cu prioritate la pregatirea unei decizii formale pentru implementarea acestui angajament, cu atentia necesara pentru flexibilitatea care ar putea fi necesara statelor membre in implementarea acestei decizii, mai ales pentru abordarea evolutiilor neprevazute”.

 

In ce priveste actiunile pe termen mediu, documentul indica faptul ca UE ar trebui sa finanteze constructia de tabere de refugiati in afara continentului european. Astfel, solicitantii de azil care sunt respinsi sa fie trimisi in aceste tabere, care nu sunt in tarile lor de origine.

 

Mai mult, Italia si Grecia ar urma sa sustina centre de receptie unde refugiatii sa fie cazati temporar pentru identificare si inregistrare, iar cererile de azil trebuie procesate rapid, cei care vor fi respinsi fiind deportati.

 

Iar “cand intoarcerea voluntara nu este practicata si alte masuri de intoarcere sunt inadecvate pentru a preveni miscarile secundare, trebuie aplicate masuri de detentie”, mai indica draftul.

 

CITITI desfasurarea evenimentelor in format LIVETEXT:

 

  • Desi nu a atins un acord definitiv in chestiunea imigratiei, Consiliului UE pentru Justitie si Afaceri Interne (JAI) a reusit sa ajunga la un compromis privind distribuirea temporara a 40.000 de refugiati. Italia si Grecia ar urma sa beneficieze de aceasta hotarare. (Citeste integral)

 

  • Opozitia se raliaza pozitiei adoptate de presedintele Iohannis si premierul Victor Ponta. Liberalii sustin cota voluntara pentru refugiati, a transmis luni copresedintele Alina Gorghiu. Potrivit liderului liberal, Romania nu isi poate asuma responsabilitati peste capacitatile de care dispune.

    “Competența în politică externă aparține Președinției, Guvernului. Parlamentul nu are obligația să se manifeste pe acest subiect, însă am spus-o liderii cam tuturor partidelor, am mers în aceeași direcție — am considerat că poziția României exprimată de președintele Iohannis este una legitimă.

    Susținem ideea de cotă voluntară pentru refugiați fiindcă România nu își poate asuma obligații peste propriile capacități și peste propria experiență în astfel de probleme", a transmis Gorghiu, luni. (Citeste integral)

 

  • Migratia si Schengen sunt doua dosare ce nu trebuie amestecate, afirma presedintele Romaniei. Intr-o conferinta de presa sustinuta luni seara la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a facut cateva precizari in contextul crizei refugiatilor. “Spatiul Schengen e nefunctional in momentul de fata”, a punctat seful statului.

    Dupa o discutie avuta cu seful Comisiei Europene Juncker, Klaus Iohannis crede ca treptat tema cotelor obligatorii va disparea:

    Nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. O decizie care redeschide falia intre est si vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. (Citeste integral)

 

  • Criza refugiatilor determina Ungaria sa ia noi masuri de forta. Budapesta a dispus inasprirea controalelor in toata tara, incepand de luni. Masura va fi aplicata pana la 30 septembrie, iar Politia ungara va putea legitima si perchezitiona persoane si verifica masini, potrivit unui comunicat al institutiei maghiare.

    Masurile dispuse, sustine Politia de la Budapesta, vizeaza mentinerea ordinii publice, potrivit AFP, citata de HotNews

    Mai mult, premierul Ungariei Viktor Orban a redirectionat aproape 900 de politisti la granita cu Serbia, in vederea mentinerii sub control a fluxului de migranti care incearca sa intre in spatiul comunitar.

    Dupa ce au incercat sa blocheze tranzitul migrantilor pe teritoriul ungar, acum autoritatile de la Budapesta ii transporta direct pe acestia de la granita cu Serbia la cea cu Austria, potrivit Inaltului Comisariat pentru Refugiati din cadrul ONU.

    "Trenuri duc migrantii din gara Röszke direct la granita austriaca", a declarat Ernö Simon, purtator de cuvant al Comisariatului in Ungaria.

 

  • Confruntata cu ceea ce ministrul german de Externe cataloga drept “cea mai mare provocare din istoria sa”, Uniunea Europeana ia primele decizii militare in contextul crizei refugiatilor. Potrivit unor surse de la Bruxelles, citate de AFP, navele de razboi europene vor putea recurge la forta militara impotriva calauzelor de imigranti in Mediterana. (Citeste integral)

 

  • Ewa Kopacz, premierul polonez, a declarat ca a discutat cu Jean-Claude Junker si ca Polonia nu va accepta cote obligatorii de migranti, ci solicita controale mai puternice la frontierele externe ale UE. 

 

  • Austria, Polonia si Slovacia vor restabili controlul la granite

  • Vice-cancelarul austriac a anuntat ca armata va fi trimisa la frontiera cu Ungaria, pentru a ajuta la introducerea controalelor mai stricte de la frontiera. Austria trimite 2200 de soldati la granita.

 

  • UE a decis sa recurga la forta militara impotriva traficantilor de migranti in cadrul operatiunii navale EU Navfor Med in Marea Mediterana. Navele de razboi europene vor putea controla ambarcatiunile suspectate de transport al migrantilor si vor efectua arestari.

 

  • Robert Kalink, ministrul slovac de interne, a declarat ca tara sa intentioneaza sa isi exercite dreptul de veto la Consiliul Justitie si Afaceri Interne care are loc astazi, pentru a bloca impunerea cotelor obligatorii de refugiati pentru statele membre ale UE. Kalinak i-a acuzat pe sustinatorii ideii cotelor obligatorii ca ar intentiona sa sanctioneze statele care se opun cotelor obligatorii, mai degraba decat sa discute cu ele.

 

  • Germania a anuntat ca va reintroduce temporar controalele la granita, suspendand astfel libera circulatie in spatiul european. Circulatia trenurilor intre Austria si Germania, a fost redeschisa astazi. "Germania introduce provizoriu controale la granita, in special la cea cu Austria", punct privilegiat de trecere pentru refugiati, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere.  Vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, a acuzat luni "lipsa de actiune a Europei" care a impins Germania la "limitele capacitatilor" de primire a refugiatilor.

 

  • 34 de oameni, dintre care 4 bebelusi si 11 copii, au murit inecati duminica in Mediterana, dupa ce ambarcatiunea in care se aflau a naufragiat in largul insulei grecesti Farmakonis, la 15 km de coasta Turciei.

 

  • François Hollande, presedintele francez, a declarat ca Franta si Germania vor fi "extrem de presante" luni, la Bruxelles, pentru crearea de centre de control la granitele UE, pentru ca "Europa sa-si poata impune granitele", a declarat  citat de AFP. "Vom face in asa fel incat chiar de azi sa avem concluzii prin care Europa sa-si poata impune granitele", a spus el, cu cateva ore inainte de inceperea reuniunii ministrilor europeni de Interne."Concret, aceasta inseamna centre de inregistrare in Grecia, in Italia, in Ungaria,pentru a evita ce se intampla azi", a subliniat el.

 

  • 5.809 migranti au intrat in Ungaria duminica, a anuntat luni politia, cu o zi inainte de data de 15 septembrie, incepand cu care Budapesta vrea sa inchida ermetic frontiera cu Serbia.

 

  • Premierul britanic David Cameron a ajuns luni in Beirut pentru a vizita refugiatii ce au fugit de razboiul din Siria, ce a provocat venirea a peste un milion de persoane in Liban. 

 

  • Zeid Ra'ad al-Hussein, inaltul comisar ONU pentru drepturile omului a cerut incetarea detentiei si 'relelor tratamente' aplicate solicitantilor de azil, in special in cazul copiilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22