Pe aceeași temă
Defectarea Ucrainei chiar în ajunul summit-ului de la Vilnius anunță vremuri grele. Totuși, spre deosebire de Ucraina, prooccidentalii de la Chișinău sunt la putere, nu în opoziție, și au nevoie doar de mai multă voință de reformă și inteligență politică pentru a trece Moldova pe celălalt „mal“ al istoriei.
O istorie a lungului drum al Republicii Moldova spre Vilnius se poate rezuma prin evocarea unei scene atroce care s-a petrecut în seara zilei de 7 aprilie 2009. Episodul a fost surprins în niște secvențe video, difuzate, un an mai târziu, la o televiziune de știri din Moldova. Un tânăr trântit la pământ, înconjurat de o haită de polițiști înarmați până-n dinți – actori și spectatori. „Actorii“ îl loveau cu picioarele, „spectatorii“ priveau, rânjeau, se încărcau de adrenalină, apoi „intrau în scenă“, dădeau și ei, cu sete și ură, într-un corp deja inert. Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, unde avea loc această oribilă execuție, semăna cu un platz de Gulag sau, cu același succes, amintea de maidanul unui lagăr de exterminare nazist, spălat de lumina intermitentă a proiectoarelor de pe Casa Guvernului.
Victima se numea Valeriu Boboc și în acea noapte a fost ucis în bătaie. Nu era un protestatar, venise, la fel ca mulți alții, să vadă „ce se întâmplă“ – ciudată expresie, de parcă am vorbi despre niște fenomene naturale, meteorologice, independente de voința omului... – și a fost atras în „evenimente“, atunci când peste el au tăbărât călăii de la Interne ieșiți la vânătoare de „anticomuniști“. Moartea lui Valeriu Boboc și scenele de groază din comisariatele de poliție, unde au fost torturați zeci de tineri arestați în aceeași noapte, au declanșat o serie de consecințe greu de prevăzut.
După victoria (contestată) la alegerile din 5 aprilie 2009, comuniștii aveau nevoie de un singur vot în Parlament pentru a pune mâna pe întreaga putere. Dar „s-a întâmplat ceva“: teroarea din zilele ce au urmat a instaurat un pact moral, a împins lucrurile dincolo de orice linie a compromisului. A fost un episod scurt, dar intens, ca o scăpărare de blitz, care a revelat adevărata față a regimului Voronin, crima pentru care era pregătit. În aprilie 2009, istoria s-a scris pe trupul dezgolit, vrâstat de lovituri, al Moldovei. A fost un argument mult mai puternic decât orice pledoarie pro-Europa. Câteva zile de teroare – așa s-a însușit lecția libertății. Alegerile anticipate din 29 iulie 2009 aduceau la guvernare partidele din opoziția democratică.
După aceea, Republica Moldova a devenit vizibilă pentru cancelariile occidentale. Coaliția democratică de la Chișinău a primit un sprijin fără precedent în cele două decenii de independență postsovietică, perioadă în care Basarabia a fost condusă mai mult de partide prorusești și antieuropene.
România a traversat la rândul ei diferite faze de perplexitate față de „frații de peste Prut“, dar contribuția ei a fost determinantă: eforturi diplomatice la Bruxelles, cetățenii și burse, acțiuni culturale și, mai recent, lansarea unor ambițioase proiecte economice. A venit timpul ca România să se comporte nu doar ca o „mamă“ interbelică față de rătăcita ei „copilă“ de peste Prut, ci să aibă atitudinea și clasa unei țări europene. Abordarea naționalistă poate să obtureze angajamentele sale ca stat de frontieră al Occidentului, cu o misiune civilizatoare la est de Prut, așa cum și-a asumat-o și Polonia față de Ucraina. E trist să vezi prinzând cheag o competiție politicianistă de tip dâmbovițean în Moldova, când situația de-acolo este încă atât de fragilă. România trebuie să-și lase de o parte prejudecățile, să-și lărgească baza de simpatie în Moldova, să nu se limiteze la „unioniștii“ declarați, să discute cu toți acei care privesc (sau ar putea privi) spre Occident și atunci implicarea ei nu va mai trezi „fantome iredentiste“ în capul celor drogați cu propagandă sovietică la Chișinău.
Să recunoaștem: Moldova a fost „ajutată“ să se orienteze spre Europa și de conduita aberantă a Rusiei: delirantul Rogozin, Transnistria, embargourile, obstrucțiile găgăuzilor etc. Imperialismul Moscovei, agresivitatea comuniștilor (aflați pe primul loc în sondaje) obligă partidele din Coaliția Pro-Europeană să-și strângă rândurile în perspectiva alegerilor parlamentare din noiembrie 2014, după ce au irosit un timp prețios pe scandaluri, demascări reciproce și privatizări dubioase.
Încă mai există entuziasm proeuropean. Sâmbătă, 23 noiembrie, comuniștii au eșuat în încercarea lor de a contracara printr-un „marș spre Chișinău“ (inspirat din „marșul asupra Romei“ al lui Mussolini) impresionanta manifestație din 3 noiembrie, când guvernarea a reușit să mobilizeze circa 100.000 de oameni. Pe de altă parte, defectarea Ucrainei – marea miză a Parteneriatului Estic – chiar în ajunul summit-ului de la Vilnius anunță vremuri grele. Sigur că victoria lui Putin la Kiev este, în realitate, o înfrângere pe termen lung, întrucât a fost obținută prin constrângere și șantaj infam. Aceleași arme ar putea să fisureze capacitatea de rezistență a Moldovei. Totuși, spre deosebire de Ucraina, prooccidentalii de la Chișinău sunt la putere, nu în opoziție, și au nevoie doar de mai multă voință de reformă și inteligență politică pentru a trece Moldova pe celălalt „mal“ al istoriei. //