Pe aceeași temă
Orice criză are oportuniștii ei. Dar cine ar putea însă profita de pe urma Grexit-ului? Suspecții de serviciu sunt, desigur, puterile revizioniste ale momentului: China și Rusia. Ambele s-au arătat contextual interesate de diluarea unei ordini internaționale care poartă preponderent amprenta Occidentului.
Criza Greciei ar putea să devină o oportunitate geopolitică. „China a mai împrumutat și înainte bani unor țări care au intrat în incapacitate de plată, în special în America Latină, și ar putea să vadă un avantaj politic în a se implica acolo unde Europa a eșuat“, scrie Joshua Keating în Slate Magazine. „China ar fi mult mai puțin interesată decât UE în reformele sistemului de guvernare sau în politicile economice interne ale Greciei, atât timp cât Atena continuă să ofere avantaje comerciale și chiar o politică externă pro-China.“ Sigur că frontul dezbinării solidarității europene ar fi unul tentant pentru Rusia, dar totuși nu este unul prea costisitor, mai ales acum, când Crimeea și Estul Ucrainei se află pe nota de plată a Moscovei? Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a ajuta Grecia, precum și interesul în privatizarea unor elemente din infrastructura strategică a Atenei, precum căi ferate sau portul de la Salonic. Într-un moment în care Europa impune sancțiuni Moscovei, Syriza se prezintă ca partener natural pentru afaceri al regimului Putin.
Pentru alți observatori, precum Robert Kaplan, apropierea dintre Grecia și Rusia exprimă mai mult decât o coaliție conjuncturală de voință. Între cele două există un fundament cultural, o profundă legătură civilizațională. Deși Atena a avut un rol central în politica de containment, fiind un avanpost al lumii libere în timpul Războiului Rece, totuși „din perspectiva politicii și a culturii, Grecia nu este complet ancorată în Occident. (...) Grecia nu a avut niciodată partide politice moderne în sensul existent în Europa Centrală și Occidentală“, spune Kaplan în Wall Street Journal. Dimpotrivă, economia, politicul și practicile societale au rămas definitiv ancorate în zodia paternalismului balcanic. Mai mult, împărtășind ortodoxia estică, „Grecia are o legătură emoțională și spirituală cu Rusia. Acest lucru explică de ce majoritatea grecilor au luat partea Rusiei în favoarea sârbilor, împotriva Europei, în timpul războiului din Kosovo din 1999“. Însă perspectiva unei Grecii slăbite, ostracizate, în afara Europei, un veritabil „stat semi-eșuat“, completată de o Ucraină fragilă, suspendată între Est și Vest, urmată de contagiunea celorlalte piese balcanice cu „instituții slabe și economii fragile, precum Albania, Bulgaria și România“, ar întări decisiv influența Rusiei și ar pune sub semnul întrebării întreg proiectul european.
Între timp, în spectacolul Grexit-ului, Washingtonul pare mai degrabă un observator lipsit de pârghii reale. Să fi ajuns Washingtonul, din puterea indispensabilă care a amorsat proiectul european, un simplu spectator? În cele din urmă, proiectul european nu a început în 1957 prin Tratatul de la Roma, ci cu 10 ani înainte, cu America în Grecia. „Fără doctrina Truman și înfrângerea insurgenței comuniste din Grecia, este greu de crezut că Europa modernă s-ar fi născut. Iar fără ajutorul oferit prin Planul Marshall, este de greu văzut cum ar fi supraviețuit“, spune Edward Luce în Financial Times. (O.M.)