Eforturi diplomatice in criza georgiana

Ileana Racheru | 19.08.2008

Pe aceeași temă

11 august: Bernard Kouchner, ministrul de Externe al Frantei, soseste la Tbilisi si-i propune presedintelui geor­gian Mihail Saakasvili un plan de incetare a focului in conflictul din Caucazul de Sud.

12 august 2008: presedintele Frantei, Nicolas Sar­kozy, merge la Moscova si Tbilisi, ca sa inmaneze celor doua parti implicate in conflict un acord de incetare a fo­cu­lui, realizat dupa planul propus la 11 august de Ber­nard Kouchner. Planul de pace prevede renuntarea la folosirea fortei, incetarea definitiva a ostilitatilor, accesul liber la ajutorul umanitar, retragerea trupelor georgiene la bazele ocupate inainte de razboi si a celor rusesti la li­niile ocupate inainte de 9 august, negocieri inter­na­tio­na­le care sa asigure stabilitatea si securitatea in Abhazia si Osetia de Sud. Acordul propus de Sarkozy permite tru­pe­lor rusesti de mentinere a pacii sa implementeze ma­suri aditionale de securitate temporare pana la aparitia unui mecanism international.

13 august 2008: George Bush anunta ca SUA vor oferi ajutor umanitar Georgiei si cere Rusiei sa respecte acordul de incetare a focului. Secretarul de stat ame­ri­can, Condoleeza Rice, se deplaseaza la Fort de Bré­gan­çon si Paris, in Franta, pentru a discuta cu oficialii fran­cezi despre initiativa franceza de a media armistitiul din­tre Rusia si . Condoleeza Rice afirma ca SUA sus­tin guvernul de la Tbilisi.

14 august: secretarul de stat pentru aparare al SUA, Robert Gates, avertizeaza Moscova ca actiunile ar­matei rusesti din vor duce la o reconfigurare a relatiilor dintre SUA si Rusia. Gates afirma ca SUA nu in­tentioneaza sa intervina militar in conflictul din .

15 august 2008: Condoleeza Rice se intalneste, in ca­pitala Georgiei, cu Mihail Saakasvili. La sfarsitul aces­tei intalniri, Rice declara ca "SUA sustin suveranitatea Georgiei, independenta si integritatea teritoriala a aces­tui stat. America sprijina democratia georgiana si guvernul democratic al Georgiei" si apreciaza ca "Geor­gia a fost atacata si ca fortele rusesti trebuie sa paraseasca teritoriul georgian". Secretarul de stat ame­rican reitereaza promisiunea facuta de presedintele Bush de a acorda ajutor umanitar georgienilor. Mihail Saa­kasvili semneaza acordul de incetare a focului cu Rusia.

16 august: cancelarul german, Angela Merkel, se in­­talneste la Moscova cu premierul rus, Vladimir Putin, pen­tru a discuta despre situatia din . Merkel afir­­ma ca Rusia va ramane partenerul energetic al Germa­niei. In aceeasi zi, presedintele rus, Dmitri Medvedev, sem­­neaza acordul de incetare a focului cu .

17 august: Nicolas Sarkozy, intr-o conversatie te­le­fo­nica cu presedintele Federatiei Ruse, Dmitri Med­ve­dev, subliniaza ca "acordul de incetare a focului se tra­duce prin retragerea fara intarziere a tuturor for­te­lor militare rusesti care au patruns pe teritoriul Geor­giei dupa 7 august". Presedintele rus da asigurari lide­ru­lui francez ca trupele rusesti se vor retrage din incepand cu 18 august.

• Cu prilejul unei vizite efectuate la Tbilisi, Angela Mer­kel sustine ca " va deveni membru NATO daca doreste acest lucru". În acelasi timp, cancelarul Ger­maniei a apreciat ca retragerea trupelor ruse de pe te­ritoriul Georgiei nu se face suficient de repede si ca acest lucru va afecta "credibilitatea" Rusiei ca partener al UE.

 

Bilant negru pentru mass-media

 

• In perioada razboiului din Caucazul de Sud, 4 jur­na­listi au fost ucisi si alti 11 au fost raniti. La 9 august, Ale­xan­der Sladkov, Leonid Losev si Igor Uklein, reporteri la pos­tul de televiziune Vesti din Rusia, au fost raniti intr-un atac cu racheta din Osetia de Sud. In aceeasi zi a fost ra­nit si Alexander Kots de la cotidianul moscovit Kom­so­mol­skaya Pravda.

• Reporterii saptamanalului Newsweek, care apare la Moscova, Alexander Klimchuk si Grigol Krikhladze, au fost ucisi intr-un atac al militiilor din Osetia de Sud la 10 august. In timpul aceluiasi atac au fost raniti si Win­ston Feartely si Temuri Kiguradze, reporteri la cotidianul de limba engleza The Messenger din Tbilisi. Tot la 10 au­gust au fost raniti 2 jurnalisti turci (Reep Ozturk si Gu­rai Irvin Sekints) si producatorul NTV, Peter Grassiev.

• Stan Storimans, cameraman la RTL, a fost ucis la 12 august intr-un bombardament lansat de armata rusa asupra orasului Gori din . Reporterul Jeroen Ak­ker­mans, tot de la RTL, a fost ranit la picior in acelasi bom­bardament. O jurnalista georgiana a fost ranita la bratul stang de tragatorii rusi in timpul unei transmisiuni in direct. Un alt jurnalist georgian a murit, dupa ce ma­si­na in care se afla a explodat langa Tinvali.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22