Pe aceeași temă
Declaratiile presedintelui turc, publicate duminica intr-un cotidian turcesc, survin intr-un moment tensionat al relatiilor dintre Turcia si UE, dupa ce Erdogan a sporit epurarile politice dupa asa-zisa lovitura de stat ratata din 15 iulie.
Eurodeputatii cer suspendarea negocierilor de aderare a Turciei la blocul european in semn de protest fata de afectarea drepturilor democratice, in special in urma arestarii ziaristilor si a deputatilor pro-kurzi.
"Turcia ar trebui sa se simta relaxata in privinta chestiunii Uniunii Europene si sa nu faca o fixatie din asta", a explicat Recep Tayyip Erdogan, intr-un avion care il ducea la Uzbekistan, pentru ziaristii de la ziarul Hurriyet.
"Unii ar putea sa ma critice dar eu imi spun opiniile. Spre exemplu, ma intreb de ce Turcia nu s-ar putea alatura Organizatiei de la Shanghai?", a adaugat el, afirmand ca a evocat aceasta idee cu presedintii rus si kazah.
In mai multe randuri, Erdogan a formulat proiectul de aderare la OCS, o organizatie de cooperare politica si economica din care fac parte China, Rusia si fostele republici sovietice din Asia centrala. Pakistanul si India au inceput si ele sa se apropie de organizatie, in vederea unei integrari.
Turcia si-a anuntat ideea de a adera la UE in 1987 iar negocierile au inceput oficial in 2005. Dupa o accelerare, in martie, prin semnarea acordului privind refugiatii, negocierile se afla la punctul mort de mai multe luni in prezent.
Erdogan a avertizat la inceputul saptamanii trecute ca Turcia va organiza un referendum privind aderarea la UE daca Bruxellesul nu ia nicio decizie pana la finalul anului in ceea ce priveste continuarea acestor negocieri.