Erdogan clamează victoria la referendumul care-i sporeşte radical puterea şi felicită guvernul

E.b. | 16.04.2017

Președintele Recep Tayyip Erdogan i-a telefonat duminică seara premierului Bilali Yildirim pentru a-l felicita pentru victoria guvernului la referendumul pentru reforma constituțională din Turcia, a informat agenția de presă oficială Anadolu, citată de DPA.

Pe aceeași temă

  

 

UPDATE  In cele mai mari trei orase din Turcia - Istanbul, Ankara si Izmir, precum si in sud-estul tarii, majoritar kurd, cei mai multi dintre votanti au spus "NU" la referendum.

Opozitia a denuntat insa "actiuni ilegale" comise in timpul votului si a anuntat ca va contesta rezultatul referendumului.
 

 

UPDATE:Cu toate că se află în frunte, tabăra DA nu a câștigat atât de multe voturi pe cât ne-am așteptat, a declarat duminică vicepremierul Veysi Kaynak, pe măsură ce votul în favoarea modificării Constituției, care i-ar oferi președintelui Recep Tayyip Erdogan prerogative sporite, pierde din avantajul pe care îl avea în fața taberei care se opune reformelor, informează Reuters, preluată de Agerpres.

 

De altfel, după ce oponenții modificării Constituției au câștigat teren în ultimele ore, situându-se în frunte la Istanbul, cel mai mare oraș al Turciei, tabăra NU conduce acum și în capitala Ankara, obținând cu puțin peste 50% din voturi, potrivit CNN Turk, citat de Reuters.

 

Astfel, rezultă că oponenții reformelor președintelui Erdogan au câștigat în cele mai mari orașe ale Turciei: Istanbul, Ankara și Izmir. 

 

Potrivit DPA, preluată de Agerpres, Erdogan a discutat și cu alți susținători ai răspunsului DA la referendum, adică pentru extinderea prerogativelor prezidențiale.

 

Premierul Yildirim urmează să facă o declarație oficială la ora locală 21.00 (18.00 GMT). Dacă referendumul va fi validat, funcţia sa dispare.

 

Ultimele rezultate prezentate de Anadolu după numărarea a aproximativ 95% din voturi arătau 51,7% pentru DA

 

 

 

 

"NU va câştiga în cele din urmă”

 

 

 

La referendumul constituțional de duminică din Turcia s-au comis ilegalități în favoarea taberei DA susținute de guvern, a afirmat Erdal Askunger, citat de Reuters.

 

El este  vicepreședinte al Partidului Republican al Poporului - principala formațiune de opoziție

 

"NU va câştiga în cele din urmă”, le-a spus Aksunger reporterilor, referindu-se la o decizie a Comisiei Electorale de a accepta buletine de vot neştampilate.

 

 

 

Turcia nu va mai avea premier

 

 

 

Turcii au fost chemaţi să voteze, practic, 18 amendamente constituţionale ce vizează, în primul rând, prerogativele puterii executive şi legislative. Acestea includ, printre altele, abolirea funcţiei de premier. Astfel, preşedintele va numi cabinetul şi va avea un număr de vicepreşedinţi. Parlamentul nu va mai monitoriza miniştrii şi nu va mai avea dreptul să iniţieze moţiuni de cenzură.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22