Escaladarea războiului civil din Siria

George Visan | 14.05.2013

Pe aceeași temă

Războiul civil din Siria a căpătat dimensiuni îngrijorătoare în ultima perioadă de timp, prin aparenta utilizare a armelor chimice și a potențialului său de extindere la nivel regional, demonstrat de raidurile aeriene ale aviației israeliene asupra unor ținte aflate pe teritoriul sirian.

Conflictul din Siria durează deja de doi ani, a costat viețile a cel puțin 70.000 de si­rieni, în timp ce alte câteva sute de mii au devenit refugiați. Acest război nu dă sem­nale că s-ar încheia prea curând, devenind unul de uzură, caracterizat prin in­certitudine și violență gra­tuită, îndreptată mai ales împotriva civililor.

Înainte de începerea răz­boiului civil, în 2011, Siria era unul dintre statele cu­noscute pentru programele sale de dezvoltare a ar­me­lor de distrugere în masă, armele chimice făcând parte din arsenalul Damascului. Cunoscute și ca „arma nu­cleară a săracului“, armele chimice sunt destul de ineficiente pe câmpul de luptă modern, având în vedere progresele teh­nice în protecția militarilor, dar folosite asupra civililor, mai ales în cazul unor ata­curi concentrate, reprezintă rețeta ideală pentru masacre de proporții. Cel mai bun exemplu în acest caz fiind atacurile ira­ki­ene cu arme chimice asupra civililor kurzi de la sfârșitul anilor ‘80.

Situația din Siria cu privire la utilizarea ar­melor chimice este în momentul de față ne­clară și controversată. Încă de la în­ce­putul anului au fost observate mișcări de trupe care indicau transferul armelor chi­mi­ce către orașul portuar Tartus. Statele Uni­te au avertizat de mai multe ori Siria în privința utilizării armelor chimice îm­potriva rebelilor, lăsând să se înțeleagă că un atac cu arme chimice ar fi un gest po­litic cu neputinţă de ignorat, o limită de netrecut și care, poate, ar putea avea ca răs­puns o intervenție.

Începând cu decembrie 2012, au apărut informații, care nu au putut fi confirmate direct, cu privire la utilizarea limitată a unor agenți chimici împotriva rebelilor și a populației civile. Pe 19 martie 2012, do­uă rachete SCUD armate cu focoase chimice ar fi fost lan­sate îm­potriva unor țin­te din Alep. De atunci, ar­mele chimice ar fi fost uti­lizate împotriva rebelilor de cel puțin patru ori. Un ra­port al serviciilor de in­for­mații americane indică uti­li­zarea probabilă de către for­țele lo­iale regimului lui Bashar al Assad a ga­zului sa­rin împotriva rebelilor. Informația pare să fie confirmată in extremis de către ra­poarte similare britanice, franceze și is­ra­eliene. Experții israelieni sunt de părere că există indicii și dovezi indirecte cu pri­vire la utilizarea armelor chimice de către tru­pele siriene.

 

 

Carla del Ponte, fostul procuror general al Tribunalului de la Haga, care a judecat crimele de război și crimele împotriva uma­nității comise în timpul războaielor din fosta Iugoslavie, a afirmat că există dovezi „de netăgăduit“ că și rebelii sirieni ar fi utilizat gaz sarin împotriva trupelor gu­vernamentale. Aceste declarații au fost însă infirmate la scurt timp de către ONU, care a precizat că nu există dovezi de netăgăduit că armele chimice ar fi fost uti­lizate fie de către forțele gu­ver­na­men­tale, fie de rebeli, și de către Casa Albă, prin vocea lui James Carney, care a declarat că Statele Unite consideră că: „...orice uti­li­za­re a armelor chimice în Siria ar putea fi realizată numai de către regimul Assad. Aceasta este poziția noastră“.

Confuzia și incertitudinea ce planează asu­pra subiectului utilizării armelor chimice în Siria, fie de regimul lui Bashar al Assad, fie de rebeli, complică foarte mult din punct de vedere politic și diplomatic o si­tuație deja extrem de gravă.

Aviația militară israeliană a executat rai­duri în Siria în mod repetat în nopțile de 2 spre 3 mai și pe 4 spre 5 mai. Aceste rai­duri nu sunt o premieră, Israelul lovind țin­te aflate în Siria încă din ianuarie 2013. De fiecare dată, țintele vizate au fost pre­supuse transferuri de arme către Hez­bo­l­lah realizate de regimul lui Bashar al Assad. Ultimele raiduri au vizat un transfer de rachete sol-aer SA-8 și SA-17, care, dacă ar cădea în mâinile grupării Hezbollah, ar spori în mod semnificativ capabilitățile aces­teia și ar periclita operațiunile aeriene ale Israelului. A fost împiedicat și trans­fe­rul unor rachete balistice Fateh 110 de ori­gine iraniană, care pot lovi orice oraș din Israel odată lansate din Liban.

Israelul consideră situația din Siria ca fiind periculoasă, dar în același timp și o opor­tunitate de a lovi în Hezbollah și în Iran. Posibilitatea înlocuirii regimului lui Bashar al Assad, cu care Israelul găsise totuși un modus vivendi, cu cea a unui regim is­la­mist radical ar fi o evoluție gravă în plan regional pentru securitatea statului evreu. De asemenea, sporirea dependenței lui Ba­shar al Assad față de sprijinul Iranului și al satelitului acestuia, Hezbollah, din cau­za războiului civil reprezintă o tendință pe­riculoasă. Pentru Israel, oportunitatea cons­tă în împiedicarea transferului de ar­ma­ment sofisticat către Hezbollah și eli­mi­na­rea pe termen lung a Siriei, al doilea spon­sor ca importanță al mișcării șiite, după Iran. Un Hezbollah fără protecție siriană ar avea dificultăți uriașe în a beneficia de sprijinul Iranului sau de a avea acces la resurse militare și financiare. Conform ex­pertului israelian Eyal Zisser, politica Tel Avivului se rezumă la: „Exploatez slă­bi­ciu­nea lui Bashar, care are în prezent mâi­nile legate la spate de războiul civil și nu poate face nimic Israelului, și, de fiecare dată când aud că Iranul transferă arme Hezbollah, împiedic acest lucru“. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22