Europa prelungeste cu sase luni sanctiunile impuse Rusiei

Iulian Popescu | 18.12.2015

Șefii de state și de guverne din UE au aprobat vineri prelungirea sancțiunilor rusești până la 31 iulie 2016 și a eliminat vizele ucrainenilor și georgineilor pentru scurt sejur în Uniune.

Pe aceeași temă

 

Decizia prelungirii sancțiunilor a fost luată la nivelul ambasadorilor celor 28 de state membre și va fi aprobată oficial luni, scrie Euobserver..

 

De asemenea, statele membre au aprobat și o propunere a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de a elimina vizele pentru călătoriile de până la 90 de zile pentru cetățenii din Ucraina, Georgia și Kosovo.

 

Această măsură trebuie să primească aprobarea Parlamentului European și nu va intra în vigoare decât după câteva luni.

 

Regimul liberalizat al vizelor este valabil numai pentru spațiul Schengen, format de cele 22 de țări ale UE cărora li se adaugă Norvegia, Elveția, Islanda și Liechtenstein.

 

***

 

Sancțiunile europene vizează largi sectoare din economia rusă (bănci, petrol, industria apărării), au intrat în vigoare în iulie 2014 și vor expira la sfârșitul lunii ianuarie 2016.

 

Statele UE au ajuns încă de la începutul lunii la un consens general în favoarea prelungirii lor cu șase luni, deoarece acordul de pace nu a dus la niciun progres în estul Ucrainei.

 

Surse diplomatice au declarat atunci că există deja un acord preliminar privind prelungirea.

 

"Există un consens general" de a merge cu prelungirea sancțiunilor pentru încă șase luni, a declarat miercuri presei, la Bruxelles, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Garcia-Margallo.

 

Sancțiunile au fost instituite în iulie 2014, ca replică la anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

 

Aceste măsuri limitează importurile Rusiei și accesul băncilor rusești la piețele de capital europene, și au dus la degradarea rapidă a relațiilor dintre Bruxelles și Moscova.

 

Ele au fost foarte controversate întrucât afectează negativ atât economia rusă, cât și pe cea a blocului comunitar.

 

UE a condiționat ridicarea sancțiunilor de succesul acordului de încetare a focului în estul Ucrainei, care trebuia să fie implementat până la sfârșitul acestui an, însă violențele persistă.

 

Reamintim că în vară, când miniștrii de externe ai UE au prelungit până la 31 ianuarie sancțiunile, Rusia a reacționat printr-o mișcare simetrică, dar mai dură – a prelungit măsurile de retorsiune cu un an.

 

UE a stabilit de asemenea o listă neagră cu reponsabili ruși și separatiști care au interdicție la vize europene și ale căror active au fost înghețate și a decretat sancțiuni specifice împotriva Crimeii, peninsulă anexată de către Rusia în martie 2014.

 

Ca răspuns, Rusia a interzis importurile de numeroase produse agroalimentare europene.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22