Europarlamentarii cer Comisiei Europene să declanşeze mecanismul de condiţionalitate pentru Polonia

Laurentiu Gheorghe | 19.10.2021

Parlamentul European solicită Comisiei Europene să acţioneze imediat pentru a apăra cetăţenii polonezi şi fundamentele legislaţiei UE, prin declanşarea mecanismului de condiţionalitate.

Pe aceeași temă

În cadrul unei dezbateri în plen cu prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, cu preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, şi cu ministrul sloven al Afacerilor Externe, Anže Logar, cei mai mulţi eurodeputaţi au condamnat marţi hotărârea controversată din 7 octombrie a Tribunalului Constituţional al Poloniei care contestă primatul dreptului european.

Premierul polonez a fost acuzat în mai multe rânduri în cadrul discuțiilor din Parlamentul European pentru că a susținut supremația dreptului intern față de legislația Uniunii Europene.

Prezentă la dezbateri, șefa Comiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus după patru ore de discuții premierului Mateusz Morawiecki că „ argumentele dvs. sunt din ce în ce mai repetitive, doar ca să evitați dezbaterea”.

Von der Leyen consideră că decizia Curții Constituționale poloneze de săptămâna trecută conform căreia părți din dreptul Uniunii Europene sunt incompatibile cu constituția națională reprezintă „o provocare directă la unitatea ordinii juridice europene”.

Ea a prezentat și cele trei variante de răspuns ale UE la poziția poloneză față de primatul dreptului UE,

Bruxellesul s-a plâns de multă vreme că guvernul polonez subminează independența sistemului judiciar, însă hotărârea instanței supreme de la Varșovia a transformat o opoziție într-o criză în plină expansiune, mergând până la temerea ca Polonia să părăsească în cele din urmă UE.

Europarlamentarii au pus sub semnul întrebării independenţa judecătorilor constituționali şi au avertizat cu privire la calea regresivă urmată de guvernul polonez către totalitarism. Eudodeputaţii au subliniat că toate ţările UE sunt de acord în mod voluntar cu norme comune atunci când aderă la Uniune şi au insistat asupra faptului că nu există niciun conflict între ordinea juridică a UE şi Constituţia Poloniei.

În numele preşedinţiei slovene, ministrul de externe Anže Logar a afirmat că supremaţia dreptului UE este fundamentul UE şi baza pentru a trăi împreună într-o comunitate comună europeană. Acesta a subliniat faptul că Consiliul dezbate intens chestiunea statului de drept şi că preşedinţia s-a angajat să avanseze procedurile în temeiul articolul 7.

„Hotărârea Tribunalului Constituţional al Poloniei pune sub semnul întrebării fundamentul UE şi reprezintă o provocare directă la adresa unităţii ordinii juridice europene”, a declarat preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen. „Este prima dată când o instanţă dintr-un stat membru consideră tratatele UE incompatibile cu o constituţie naţională", a continuat ea.

Von der Leyen a anunţat că CE va acţiona, citând procedurile de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, mecanismul de condiţionalitate şi alte instrumente financiare pentru a proteja bugetul UE împotriva încălcărilor statului de drept, precum şi procedura prevăzută la articolul 7, care determină o încălcare gravă a valorilor UE.

Într-o scrisoare deschisă trimisă înainte de participarea sa la adunarea UE de la Strasbourg, premierul Morawiecki s-a plâns de misiunea UE care ar duce la un „organism administrat central, guvernat de instituții private de control democratic”. El a reluat ideile în dezbaterea parlamentară de marți, acuzând blocul comunitar că și-a depășit autoritatea în domeniul juridic.

„Nu vom fi de acord să ni se impună dictate, pentru că nu asta înseamnă UE”, a spus Morawiecki, care a mai precizat că Polonia nu va accepta ca politicienii europeni să o șantajeze. (...) Competențele UE au limite clare, nu trebuie să rămânem tăcuți atunci când aceste limite sunt încălcate”, a spus el. „Deci, spunem da universalismului european, dar spunem nu centralismului european”.

De asemnea Morawiecki a susţinut că „supremaţia dreptului UE nu se extinde la sistemul constituţional (...). Constituţia Poloniei este cel mai înalt act juridic din Polonia; aceasta se situează deasupra oricărui alt principiu de drept”. El a mai spus că instanţele constituţionale din alte state membre, inclusiv Germania, Franţa, Danemarca, Spania, Italia şi România, au pronunţat în trecut hotărâri similare cu cele aflate în prezent în discuţie, scrie news.ro.

Cei mai mulţi eurodeputaţi au solicitat Comisiei să utilizeze toate instrumentele de care dispune pentru a apăra mai ales cetăţenii polonezi şi, în cele din urmă, pentru a declanşa mecanismul de condiţionalitate privind statul de drept.

Ei au cerut şi lansarea unor proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor şi ca, în cele din urmă, Consiliul să acţioneze în conformitate cu articolul 7 al Tratatului UE. Eurodeputaţii şi-au exprimat sprijinul ferm pentru cetăţenii polonezi care ies în stradă pentru a lupta pentru statul de drept şi pentru judecătorii şi procurorii care continuă să aplice dreptul UE şi au solicitat autorităţilor poloneze să îi asculte şi să îi respecte.

Pe de altă parte, unii eurodeputaţi au criticat instituţiile Uniunii Europene pentru că sunt îngrijorate în ceea ce priveşte independenţa sistemului judiciar şi separarea puterilor numai în anumite state membre, afirmând că supremaţia dreptului UE este utilizată pentru a conferi Blocului Comunitar mai multe competenţe decât cele definite iniţial în tratate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22