Pe aceeași temă
"Actiunile agresive ale Kremlinului sunt fara precedent in epoca moderna. Invadarea tarilor vecine, bombardarea masiva si uciderea civililor si prima anexare a unui teritoriu strain prin forta, in Europa, de la Al Doilea Razboi Mondial, incalcari constante ale granitelor altor tari, rapirea de cetateni straini, hartuirea diplomatilor straini sau atacurile cibernetice masive - toate fac parte din setul de instrumente al actualului regim al Rusiei", se arata in scrisoare, noteaza Europeanvalues.net, conform ziare.com.
Semnatarii scrisorii subliniaza ca toate aceste incidente ofensive sunt acompaniate de o campanie agresiva de dezinformare - una masiva, persistenta, brutala si, mai ales, continua.
Aceasta campanie se desfasoara in Europa de cel putin trei ani, potrivit expertilor in sercuritate, si are ca scop "destabilizarea societatilor noastre, imixtiunea in alegerile si referendumurile noastre, inducerea in eroare a liderilor nostri politici si ruperea unitatii UE prin sustinerea celor care vor sa o distruga".
Totodata, se mai atrage atentia ca aceasta campanie de dezinformare a construit deja o retea larga de structuri de comunicatii in cea mai mare parte a statelor membre UE, respectiv platforme care functioneaza de mult timp si care au atins rezultate considerabile ce nu pot fi sterse fara un mare efort in acest sens.
Reactie iresponsabil de slaba
"Totusi, reactia noastra este iresponsabil de slaba. Vedem punerea sub semnul intrebarii si marginalizarea acestei chestiuni pe mai multe niveluri, argumentandu-se ca de fapt nu exista o campanie de dezinformare, ca nu se intampla in tarile noastre. Vedem refuzul de a admite ca cineva lucreaza activ pentru a submina societatile noastre si pentru a distruge ordinea mondiala care a fost instaurata dupa Al Doilea Razboi Mondial si care a furnizat lumii euroatlantice o perioada fara precedent de pace si prosperitate", se mai arata in scrisoare.
Federica Mogherini, atentionata drastic
Semnatarii o acuza pe Mogherini ca, in ciuda acestei amenintari serioase, a evitat in ultimii doi ani sa vorbeasca despre Rusia ca despre principalul creator al dezinformarii ostile: "Noi, ca experti europeni in securitate, am vazut cum domoleste constant agresiunea ruseasca".
Expertii in securitate au amintit de faptul ca liderii europeni au cerut, in luna martie 2015, o actiune a UE impotriva "campaniilor rusesti continue de dezinformare", subliniind ca, daca Mogherin continua sa evite sa numeasca Rusia si vecinii sai drept principala sursa de operatiuni de dezinformare ostila, neglijeaza sistematic o amenintare clara perceputa de multe state membre UE.
Semnatarii scrisorii considera ca UE cheltuie mult prea putin pe contracararea uneia dintre cele mai mari provocari a prezentului - masina de dezinformare a Kremlinului, care primeste peste un miliard de euro anual. Solutia ar fi, potrivit acestora, triplarea capacitatii grupului de lucru EEAS (Serviciul European de Actiune Externa) East Stratcom Team, caruia sa i se aloce un buget de milioane de euro.
"Este clar ca Putin vrea sa distruga ordinea mondiala si face tot posibilul pentru a-si atinge aceasta tinta. Si totusi inca gaseste multi aliati constienti si inconstienti in Europa. Noi, ca experti europeni in domeniul securitatii, cerem liderilor nostri sa infrunte aceasta amenintare. Cerem liderilor nostri democratici sa inceapa in sfarsit sa ia in serios aceasta amenintare si sa o transforme intr-o chestiune prioritara de securitate.
Liderii nostri trebuie sa numeasca public si sa-i expuna scopurile, precum slabirea UE, destabilizarea societatilor sale, inducerea in eroare a liderilor politici si interferarea in alegerile sale. Europenii trebuie sa stie de cine si cum sunt manipulati.
"Vremea este acum"
Doamna Mogherini, daca veti continua sa nu faceti nimic pentru a infrunta aceasta amenintare, inamicii democratiei vor continua sa castige, iar pagubele produse societatii noastre ar putea sa nu mai poata fi reparate. Vremea este acum", mai transmit expertii in securitate.
Printre zecile de semnatari ai scrisorii se numara patru europarlamentari, dar si un roman - Radu Magdin, analist politic, fost consilier al premierului Victor Ponta.