Facebook: Datele a 87 de milioane de utilizatori, folosite ilegal de Cambridge Analytica

Dora Vulcan | 05.04.2018

Datele a 87 de milioane de utilizatori Facebook au fost cel mai probabil accesate ilegal de compania de consultanta britanica Cambridge Analytica, anunta firma de socializare online, prin intermediul BBC.

Pe aceeași temă

 

 

 Facebook spune ca cei mai multi dintre acesti utilizatori sunt din Statele Unite.

 

"In total, credem ca datele din profilurile Facebook a 87 de milioane de persoane - majoritatea din SUA - probabil au fost accesate ilegal de firma Cambridge Analytica", a comunicat miercuri seara Mike Schroepfer, directorul tehnic al Facebook, citat de ziare.com care preia BBC. 

 

O firma specializata in analizarea datelor online implicata in campania presedintelui SUA Donald Trump si in cea pro-Brexit a exploatat in scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetateni americani in ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "razboi psihologic".

 

Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer ca firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

 

Aceeasi companie de analize a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit). Steve Bannon a devenit in august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump. 

 

 

 

Background

 

 

  • Cambridge Analytica, legături politice. Din SUA până în România. Noul consilier de securitate al președintelui Trump a colaborat cu Cambridge Analytica

 

 

 

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat înlocuirea consilierului său pe probleme de securitate naţională, H.R. McMaster, cu ultraconservatorul John Bolton, fost ambasador la Statelor Unite la ONU, relatează AFP.

 

 

"Sunt bucuros să anunţ că, începând de la 9 aprilie 2018, John Bolton va fi noul meu consilier pe probleme de securitate naţională", a informat Donald Trump despre această nouă schimbare importantă în echipa sa după o serie de concedieri şi demisii în ultimele luni, transmite Agerpres. Cel care a fost unul dintre liderii "durilor" din cadrul administraţiei George W. Bush, înainte de a deveni comentator la postul Fox News, este cunoscut pentru stilul său abraziv. Salutând "activitatea extraordinară" depusă de H.R. McMaster, Trump a dat asigurări că acesta va fi mereu "prietenul" său.

 

John Bolton este unul dintre cei mai înverşunaţi critici ai acordului privind programul nuclear iranian semnat de marile puteri în iulie 2015 pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma atomică.

 

 

  • Firma lui Bolton a lucrat cu Cambridge Analytica

 

 

În intervalul 2014-2016, firma de lobby politic a lui John Bolton a cheltuit aproape 1,2 milioane de dolari pentru "activităţi de cercetare", cel mai probabil pentru sondaje de opinie.

 

Cotidianul The New York Times, citat de Mediafax, a obţinut o copie a contractului între Comitetul de acţiune politică al lui Bolton şi compania Cambridge Analytica. Contractul prevede oferirea de către compania Cambridge Analytica a unor servicii de "microprofilare a comportamentelor prin mesaje psihografice".

 

Pentru acest contract, compania Cambridge Analytica a folosit date obţinute din conturile Facebook. Datele şi modelele configurative primite organizaţia de lobby a lui John Bolton proveneau din Facebook. Le-am explicat care era procedura. Am discutat în conferinţe despre aceste lucruri", a declarat Christopher Wylie, fost angajat al companiei Cambridge Analytica.

 

O firmă specializată în analizarea datelor online implicată în campania preşedintelui SUA Donald Trump şi în cea pro-Brexit a exploatat în scop electoral datele de pe Facebook a zeci de milioane de cetăţeni americani în ceea un membru al echipei lui Steve Bannon a numit drept "război psihologic". Un activist pentru transparenţă, Christopher Wylie, a dezvăluit pentru publicaţiile The New York Times şi Observer că firma Cambridge Analytica, deţinută de miliardarul specializat în tranzacţii speculative Robert Mercer şi condusă la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorală a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegători americani pentru a construi un puternic program software în scopul anticipării şi influenţării preferinţelor electorale. Aceeaşi companie de analize a fost implicată în campania pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit). Steve Bannon a devenit în august 2017 director al echipei de campanie a lui Donald Trump.

 

Firma Cambridge Analytica a utilizat date sustrase în 2014 din conturile Facebook pentru a stabili profilurile alegătorilor americani şi a le trimite reclame politice personalizate. Christopher Wylie, care a colaborat cu un profesor de la Universitatea Cambridge pentru obţinerea datelor, a declarat pentru publicaţia Observer: "Am exploatat platforma de socializare online Facebook pentru a obţine milioane de profiluri ale alegătorilor. (...) Aceasta a fost baza pe care a fost construită compania".

 

 

 

  • Mark Zuckerberg admite că a greșit în modul în care a abordat cazul Cambridge Analytica

 

 

 

Mark Zuckerberg, fondatorul si directorul general al companiei Facebook, a recunoscut că au existat unele "erori", în prima sa reacție de după apariția informațiilor despre utilizarea ilegală a datelor utilizatorilor Facebook, în scop electoral, de către Cambridge Analytica.

 

 

"Vreau sa fac o actualizare a datelor despre situatia cu firma Cambridge Analytica, inclusiv despre masurile pe care le-am luat deja si pe care le vom lua. Avem responsabilitatea de a proteja datele utilizatorilor, iar, daca nu putem, nu meritam sa va oferim servicii. (...) Am luat masuri pentru a intelege ce s-a intamplat si pentru a ma asigura ca nu se va repeta. Vestea buna este ca cele mai importante masuri pentru a evita repetarea acestor lucruri au fost luate deja acum cativa ani. Dar am facut si greseli, mai avem de facut lucruri si trebuie sa intensificam masurile", a scris Mark Zuckerberg pe pagina sa de socializare.

 

"Pentru a evita aplicatiile abuzive, in anul 2014 am anuntat modificarea intregii platforme pentru a limita semnificativ cantitatile de date pe care le pot accesa astfel de aplicatii", a spus Zuckerberg, referindu-se la sistemul software dezvoltat de expertul Aleksandr Kogan si de firma Cambridge Analytica. acuzată că a utilizat ilegal datele obținute din conturile a aproximativ 50 de milioane de utilizatori Facebook.

 

 

 

Un activist pentru transparenta, Christopher Wylie, a dezvaluit pentru publicatiile The New York Times si Observer spune că firma Cambridge Analytica, detinuta de miliardarul specializat in tranzactii speculative Robert Mercer si condusa la acea vreme de Steve Bannon, a participat la campania electorala a lui Donald Trump folosind fraudulos profilurile Facebook a milioane de alegatori americani pentru a construi un puternic program software in scopul anticiparii si influentarii preferintelor electorale.

 

Aceeasi companie de analize a fost implicata in campania pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (Brexit).

 

 

  • Legătura dintre Cambridge Analytica și victoria PSD în alegerile din 2016

 

 

Datele personale obtinute de Cambridge Analytica de la Facebook ar putea sa fi fost folosite de PSD in campania pentru parlamentarele din 2016, potrivit unor date care arata ca Rupert Wolfe Murray a fost solicitat sa lucreze pentru campania social-democratilor. El a spus ca firma Cambridge Analytica a vrut sa il angajeze inainte de alegerile parlamentare din Romania, din 2016, pentru a lucra pentru Partidul Social Democrat (PSD), transmite Associated Press, citata de Washington Post și preluate de ziare.com.

 

Rupert Wolfe Murray a declarat pentru Associated Press, miercuri, ca Mark Turnbull, un oficial al Cambridge Analytica, l-a contactat in august 2016.

 

Acesta a citat un e-mail pe care Turnbull l-ar fi scris: "Ce am oferit este sa integram o echipa de doua persoane in echipa actuala... pentru a oferi sfaturi de strategie si asistenta de-a lungul campaniei... in decursul urmatoarelor doua, trei luni".

 

Wolfe Murray spune ca a refuzat, pentru ca el nu lucreaza pentru partide politice. Ramane neclar daca firma Cambridge Analytica a jucat vreun rol in alegerile din decembrie 2016, unde PSD a castigat cu 46%.

 

Platforma de investigatii RISE Projects a relatat ca SCL Group, o companie britanica de comunicare strategica afiliata British Analytica, si-a deschis birou in Romania in 2011. 

 

Datele personale obtinute de Cambridge Analytica de la Facebook fac si obiectul unor cereri formulate marti de procuraturile din statul New York si din districtul newyorkez Manhattan, in cadrul unei anchete comune.

 

Aceste informatii au aparut in timp ce Dragnea dadea declaratii la Inalta Curte in dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu pentru angajarea fictiva la Protectia Copilului Teleorman a doua secretare PSD care lucrau pentru partid, dar pe banii Protecției Copilului. La iesirea de la proces, dupa cele 7 ore de audieri, jurnalistii l-au intrebat pe seful PSD cum comenteaza datele publciate de publicatii precum Associated Press si Washington Post.

 

"Nici vorba la PSD. Asta ar fi chiar culmea. Eu am inteles ca in alta parte s-a implicat", a spus scurt Dragnea.

 

 

 

  • Șeful Cambridge Analytica, suspendat după ce s-a lăudat că a influențat alegerile din SUA

 

Firma de analiză și consultanță Cambridge Analytica și-a suspendat șeful pe durata anchetei făcute de procuraturile din statul New York și din districtul newyorkez Manhattan după ce jurnaliștii de la Channel 4 l-au înregistrat pe ascuns pe Alexander Nix care se lăuda că a influențat alegerile.

 

Inregistrarile televiziunii lasa sa se inteleaga ca firma era dispusa sa foloseasca mijloace de seductie, sa publice rapoarte false pe Internet, sa angajeze subcontractori nedeclarati si sa infiinteze institutii false si site-uri de Internet pentru a obtine date.  Cambridge Analytica este acuzată că a obtinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care sa permita previzionarea si influentarea votului alegatorilor in favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat in campania din 2016, scrie ziare.com. 

 

Cambridge Analytica este o companie de relatii publice si analiza politica infiintata de Steve Bannon, fost consultant de campanie al lui Doanld Trump si fost consultant strategic la Casa Alba, si Robert Mercer, magnat, unul dintre cei mai importanti donatori ai Partidului Republican. Milioanele de date sustrase de Cambridge Analytica de la Facebook au fost folosite in campania electorala din SUA, din 2016, dar si in campania pentru Brexit. Cambridge Analytica este investigata in acest moment atat de autoritatile americane, cat si de cele britanice.

 

Facebook trebuie sa puna la dispozitie documente legate de incalcarea termenilor si conditiilor de utilizare a retelei sociale cu acelasi nume, precum si copiile intregii corespondente cu Cambridge Analytica, afirma o sursa confidentiala a agentiei Reuters.

 

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost invitat de autoritatile din SUA si Uniunea Europeana sa dea explicatii cu privire la riscul ca datele personale ale utilizatorilor sa fie achizitionate fara consimtamantul lor. Ca urmare a scandalului Cambridge Analytica, cotatiile actiunilor Facebook au scazut luni cu 6,8%, iar marti cu inca 5,4%, ceea ce a redus valoarea pe piata a firmei cu zeci de miliarde de dolari.

 

 Like-ul transformat in arma politica: Cum au fost preluate 50 de milioane de conturi de Facebook de firma care a decis victoria lui TrumpFoto Facebook/Mark Zuckerberg

 

Actiunile Facebook au scazut cu 6,8% in tranzactiile bursiere de la inceputul saptamanii dupa ce managementul companiei a recunoscut public ca datele personale de la peste 50 de milioane de utilizatori au fost sustrase de Cambridge Analytica, firma de relatii publice care a lucrat pentru Donald Trump. La o zi dupa izbucnirea acestui scandal, Alex Stamos, seful departamentului pentru securitatea informatiilor, a anuntat ca va parasi compania.

 

"Domnul Stamos, care intentioneaza sa paraseasca Facebook pana in luna august, a sustinut ca managementul retelei sociale trebuie sa faca mai multe dezvaluiri despre interferentele rusesti in modul de distribuire a informatiilor pe platforma sociala si despre nevoia de restructurari la nivelul companiei, pentru a putea fi rezolvate aceste probleme, dar a intampinat rezistenta din partea colegilor, au declarat actuali si fosti angajati. Incepand cu luna decembrie, responsabilitatile zilnice ale domnului Stamos au fost transferate altor manageri", se arata intr-un articol publicat de New York Times.

 

 

  • Capitalizarea Facebook de la declansarea scandalului a scăzut cu 36 miliarde de dolari

 

Succesul acestei companii se bazeaza pe cercetarile dezvoltate de Centrul Psihometric de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie. Aceste cercetari s-au concentrat pe studiul comportamentului utilizatorilor de retele sociale. Astfel, cei implicati in acest studiu au dezvoltat un algoritm de monitorizare si inregistrare a "like-urilor" date de useri pe Facebook si, conform, distribuirii acestora, cercetatorii puteau afla totul despre utilizatori, inclusiv cu cine vor vota la urmatoarele alegeri, scrie ziare.com.

 

De exemplu, din trei like-uri, se poate afla varsta cu o aproximatie de un an a oricarui utilizator de Facebook, sexul si statutul civil al acestuia.

 

Testele de inteligenta, modalitatea prin care se sustrageau date

 

Bannon si Mercer fac o oferta conducerii laboratorului universitatii, dar aceasta refuza sa incheie un contract cu compania nou infiintata. Dar cercetatorul de origine ruso-americana Alexander Kogan, profesor la universitate, e de acord sa lucreze pentru companie.

 

Acesta realizeaza propria aplicatie pe care o lanseaza pe Facebook si care le propunea utilizatorilor teste pentru aflarea coeficientului de inteligenta, celebrul IQ. Utilizatorii care completau testul transferau fara sa fie anuntati datele personale catre Cambridge Analytica, iar, apoi, activitatea lor era monitorizata. In acest fel, reprezentantii companiei au obtinut ilegal profilurile a peste 50 de milioane de utilizatori.

 

Aplicatia de monitorizare a like-urilor e atat de precisa incat beneficiarii stiu inclusiv daca persoana vizata e dispusa sa-si schimbe preferintele de vot si in urma caror mesaje.

 

 

  • Facebook s-a prăbușit la bursă

 

 

Cotatia actiunilor Facebook a inregistrat luni o scadere semnificativa, la deschiderea bursei de pe Wall Street, pe fondul dezvaluirilor privind exploatarea datelor a milioane de utilizatori ai retelei de socializare.

 

La o ora dupa debutul tranzactiilor la bursa de la New York, actiunile Facebook inregistrau o scadere de peste 7%, ceea ce a anulat aproximativ 30 de miliarde de dolari din capitalizarea de piata a companiei fondata de Mark Zuckerberg, informeaza AFP si Reuters. 

 

Aceasta este cea mai mare scadere procentuala inregistrata intr-o singura zi de titlurile Facebook dupa luna septembrie 2014. Declinul semnificativ inregistrat de actiunile Facebook a dus la o scadere de aproape 2% a indicelui bursier Nasdaq, care regrupeaza actiunile companiilor din sectorul tehnologiei.

 

"Credem ca acest episod este un alt indiciu al unor probleme de natura sistemica la Facebook", a declarat Brian Wieser, analist la firma americana de brokeraj Research Group, care are deja o recomandare de vanzare pentru actiunile Facebook, care au crescut cu 60% anul trecut. Wieser sustine ca riscurile de reglementare pentru Facebook se vor intensifica iar utilizarea datelor in scopul publicitatii va fi supusa unor riscuri mai mari decat in trecut.

 

Conform unei anchete realizate de New York Times si The Observer, editia de duminica a cotidianului britanic The Guardian, firma de analiza de date Cambridge Analytica a obtinut acces inadecvat la datele a peste 50 de milioane de utilizatori de Facebook, servindu-se de ele pentru a dezvolta un soft care sa permita previzionarea si influentarea votului alegatorilor in favoarea candidatului Donald Trump, pentru care firma a lucrat in campania din 2016.

 

In replica, Facebook a "suspendat" Cambridge Analytica, acuzand-o ca a colectat, fara asentimentul sau, informatii personale a milioane de utilizatori ai retelei sociale. Facebook a suspendat, de asemenea, accesul firmei-mama a Cambridge Analytica, Strategic Communication Laboratories (SCL), precum si pe cele ale lui Aleksandr Kogan, psiholog la Universitatea Cambridge, si Christopher Wylie, sef al Eunoia Technologies si fost angajat al Cambridge Analytica.

 

Aplicatia dezvoltata de Aleksandr Kogan, "thisisyourdigitallife", se afisa pe Facebook ca "aplicatie de cercetare utilizata de psihologi". Ea le propunea utilizatorilor sa fie platiti in schimbul completarii unor teste de personalitate. Circa 270.000 de persoane au descarcat aceasta aplicatie, permitandu-i dezvoltatorului sa aiba acces la informatii precum orasul indicat in profil sau continuturile pe care le apreciasera.

 

Facebook a explicat ca Aleksandr Kogan a colectat in mod legal datele utilizatorilor, dar a "incalcat regulile platformei" transmitand aceste date catre Cambridge Analytica si lui Christopher Wylie. Insa responsabilii retelei nu au explicat niciodata cum au fost ele obtinute sau utilizate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22