Facebook recunoaște: datele a peste 110.000 de români au fost colectate de Cambridge Analytica

Dora Vulcan | 10.04.2018

78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica.

Pe aceeași temă

 

 

Facebook a recunoscut, într-un răspuns dat pentru Digi24, care este numărul românilor direct afectaţi de scandalul Facebook - Cambridge Analytica. 

 

78 de români şi-au instalat aplicaţia „This is your digital life”, cea care colecta datele personale şi le oferea apoi Cambridge Analytica.

 

Mai mult, alţi 112.343 de români, care erau în cercul de prieteni al celor 78, ar fi afectaţi de această problemă. Datele personale are acestora ar fi ajuns la firma de consultanţă britanică, scrie sursa citată. 

 

Începând de luni, 9 aprilie, Facebook a început să trimită notificari către milioane de utilizatori pentru a-i anunţa oficial că datele personale le-au fost folosite ilegal în scopuri electorală.

 

 

 

Cum arată mesajul trimis de Facebook celor cărora le-au fost folosite datele ilegal

 

 

Facebook a trimis notificari către milioane de utilizatori care au fost anunţaţi oficial că datele personale le-au fost folosite ilegal în scopuri electorale. Este urmarea scandalului Cambridge Analytica în care fondatorul Facebook va fi audiat în Congresul american. Parlamentul britanic a cerut și el audierea lui.

 

 

„Înţelegem necesitatea de a păstra datele tale în siguranţă. Am interzis site-ul „this is Your Digital Life” pe care unul dintre prietenii tăi l-a folosit pentru a se loga pe Facebook. Am făcut asta pentru că acest site ar fi folosit ilegal datele tale”.

 

 

Aşa începe mesajul pe care 87 de milioane de oameni din toată lumea îl vor vedea când deschid Facebook.

 

Reţeaua de socializare promisese deja că toţi utilizatorii ale căror date au fost compromise de Cambridge Analytica vor fi informaţi.

 

Cei vizaţi vor afla şi cum să-şi securizeze conturile mai bine în viitor. Facebook promite că asemenea abuzuri vor înceta de acum înainte şi că viaţa privată a utilizatorilor va fi mai bine protejată.

 

Despre aceste planuri de viitor, dar şi despre greşelile din trecut, va vorbi Mark Zuckerberg, care va depune marți şi miercuri mărturie în două comisii diferite ale Congresului american.

 

Fondatorul celei mai mari reţele sociale din lume a ajuns deja la Washington şi s-a întâlnit cu mai mulţi senatori. 

 

Mark Zuckerberg şi-a pregătit şi depoziţia în care spune că îşi asumă toată responsabilitatea şi îşi cere scuze că nu a reuşit să protejeze mai bine datele utilizatorilor.

 

 

Background

 

  • Mark Zuckerberg urmează să fie audiat de senatori în scandalul Cambridge Analytica

 

 

Miliardarul Mark Zuckerberg, co-fondator și președintele executiv al Facebook va depune mărturie în fața senatorilor SUA pentru a explica cum a fost posibil ca popularul site de socializare să permită unei companii să aibă acces la datele personale a peste 87 de milioane de utilizatori, transmite Fox News.

 

Sunt șanse minime însă ca să apară inițiative legislative care să restricționeze site-urile de socializare, precum Facebook, dar și a altor companii de internet nu doar din cauza lipsei politice și a lobby-ului eficient al companiilor de IT, ci și din cauza complexității acestei probleme în care parlamentarii nu vor să se implice, notează Reuters, preluată de HotNews.ro.

 

Zuckerberg se confruntă deja cu nemulțumirile legate de modul în care Rusia s-a folosit de Facebook pentru a răspândi mesaje de propagandă politică în timpul campaniei electorale ale alegerilor prezidențiale din 2016.

 

Acum șeful Facebook trebuie să răspundă și despre felul în care Cambridge Analytica a colectat datele personale de la milioane de utilizatori Facebook, majoritatea americani.

 

Cel care a denunțat practicile imorale ale Cambridge Analytica, Christopher Wylie, a spus în cadrul emisiunii "Meet the Press" de la NBC că numărul celor afectaţi ar putea depăşi "cu siguranţă" 87 de milioane, cifră confirmată oficial de Facebook.

 

În cadrul discuțiilor de luni cu parlamentarii americani, Mark Zuckerber și-a cerut scuze pentru slăbiciunile privind protecția datelor utilizatorilor și a promis că va remedia securitatea sistemului.

 

"Nu am făcut suficient să împiedicăm ca aceste instrumente să fie folosite în mod rău intenţionat (...). Nu ne-am dat seama de cât de mari sunt responsabilităţile noastre şi a fost o eroare gravă. Este eroarea mea şi îmi pare rău", urmează să spună Zuckerberg, potrivit textului intervenţiei sale transmis luni de Comisia pentru Comerţ din cadrul Camerei Reprezentanţilor, care urmează să-l audieze miercuri, notează AFP.

 

Senatorul Bill Nelson, liderul Partidului Democrat, a declarat luni că, deși este de părere că o nouă reglementare în ceea ce privește Facebook este necesară, nu se așteaptă să se întâmple nimic substanțial.

 

"Cum te poți aștepta ca 44 de senatori să organizeze o audiere cu substanță, dacă fiecare senator are la dispoziție doar 4 minute?", le-a declarat Nelson reporterilor.

 

Senatorul Dianne Feinstein, președintele Comitetului Judiciar, le-a spus reporterilor că Zuckerberg este "un tânăr plăcut" care "evident știe ce face și care are o personalitate foarte plăcută".

 

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a refuzat să comenteze vizavi de noile reglementări de care ar fi nevoie.

 

"Nu am de făcut niciun anunț specific în acest sens, însă cred că așteptăm cu toții această audiere", a spus Sanders.

 

Republicanii se poziționează, în general, împotriva impunerii mai multor reglementări limitative corporative și sunt convinși că firmele de tehnologie nu au nevoie de mai multe reglementări.

 

Zuckerberg a încercat pe cât posibil să amortizeze daunele aduse rețelei de socializare în urma apariției unor rapoarte din ultimele săptămani, conform cărora Cambridge Analytica -o firmă de extracție a datelor afiliată campaniei prezidențiale a lui Donald Trump din 2016- ar fi folosit date obținute ilicit cu scopul de a influența alegerile electorale din Statele Unite.

 

Măsurile luate de Facebook în urma scandalului Cambridge Analytica:

  • Au fost promise măsuri şi restricţii în perspectiva alegerilor care vor avea loc anul viitor în mai multe state, pentru a evita amestecul în procesul electoral
  • Aproximativ 2,2 miliarde de utilizatori vor fi înștiințați cu privire la aplicațiile pe care le utilizează și la informațiile pe care acestea le-ar fi putut folosi 
  • Zuckerberg a postat luni o scrisoare pe Facebook, cerându-și scuze față de utilizatori, spunând că prevenirea "implicării și dezinformării" în alegerile din 2018 se numără printre "prioritățile sale" 
  • De asemenea, a anunțat că planifică dezvoltarea unor noi instrumente de inteligență artificială, care vor "elimina” mii de conturi false, vor verifica orice agent de publicitate politică și vor înființă o comisie independentă de cercetare electorală

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22