Fallon, ministrul britanic al Apararii: Ne opunem formarii unei armate a UE

Vlad Toma | 27.09.2016

Marea Britanie a transmis astazi ca, atat timp cat va ramane in Uniunea Europeana, se va opune formarii unei armate a UE, prin unirea fortelor armate ale statelor membre.

Pe aceeași temă

 

La o intalnire a ministrilor apararii din UE care a avut loc la Bratislava, ministrul britanic Michael Fallon a declarat ca apararea Europei in fata Rusiei cade in sarcina NATO nu a UE, precizand ca tarile din nordul si din estul Europei sunt de acord cu acest lucru, anunta Reuters.

 

Franta si Germania au sperat ca decizia britanicilor de a iesi din UE, la fel ca si nevoia Londrei de a le obtine bunavointa in privinta negocierilor legate de Brexit, vor lasa deschisa calea unor proiecte de aparare care sa uneasca guvernele statelor membre UE.

 

Pozitia dura a Regatului Unit implica insa faptul ca Franta si Germania vor avea inca o opozitie serioasa in privinta unirii armatelor statelor europene, a dezvoltarii tehnologiei militare si a renuntarii treptate la suportul SUA.

 

Marea Britanie considera ca ambitiile UE ar putea duce la o scadere a sustinerii financiare a NATO, banii dati de statele membre pentru Alianta scazand deja dupa criza financiara din 2008.

 

"Sunt state membre care vor sa organizeze o singura forta militara. Asta arata ca o armata europeana si ne vom opune acestui lucru", le-a spus Fallon reporterilor.

 

Fallon a mai spus ca Suedia, Olanda, Polonia, Letonia si Lituania si-au exprimat de asemenea ingrijorarea in raport cu propunerea franco-germana.

 

Franta si Germania in schimb au pledat pentru elaborarea unui plan de aparare al UE, cautand o strategie pentru sustinerea formala a acestuia la summitul din decembrie.

 

Proiectul lor include cresterea cheltuielilor pentru misiunile militare, dezvoltarea comuna a tehnologiei militare, in special a unor elicoptere si drone, extinderea misiunilor externe de pastrare a pacii si construirea unei securitati cibernetice mai solide.

 

Ministrii Apararii din Franta si Germania au dat asigurari ca nu este vorba de o armata unica, de soldati care vor purta aceeasi uniforma, ci de o incercare de a coordona apararea europeana, pentru ca statele membre sa poata actiona impreuna rapid daca va fi cazul.

 

Mogherini, sefa diplomatiei UE, a declarat ca acest tip de organizare ar putea ajuta statele membre UE sa reactioneze mai bine, fara ajutorul SUA, in fata agresiunii Rusiei si a altor probleme care pot aparea la granita Uniunii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22