Pe aceeași temă
Numărul primelor doamne cu ambiții politice este important în America de Sud.
Soția actualului președinte al Panama, Marta Linares de Martinelli, va candida pentru postul de vicepreședinte la alegerile din mai 2014. Motivul? Constituția din Panama interzice realegerea unui președinte1. Această manieră de a eluda regulile a mai fost văzută recent și în alte țări latino-americane, dar și de-a lungul istoriei regionale. Realitatea aceasta este însă de neconceput în alte țări din Americi; ea nu trebuie deci generalizată ca o definiție a sistemelor politice latino-americane. Exemplele amintite în cele ce urmează sunt însă edificatoare pentru a ilustra unul dintre mecanismele de a evita limitarea legală de a avea doar un mandat prezidențial, limită înscrisă în majoritatea constituțiilor latino-americane încă de la independență, în secolul XIX2.
Cazul cel mai cunoscut în Americi este cel al familiei Perón. Juan Domingo Perón, liderul carismatic al Argentinei (1946-’55 & 1973-’74), a fost acompaniat în mandatele sale de cea de-a doua, Evita, și de cea de-a treia soție, Isabelita. Isabel Perón, vicepreședintă între 1973-’74 a devenit la moartea lui Perón președintă a Argentinei, contribuind la criza care a dus la ultima dictatură (1976-’83). Perón a încercat să o impună pe foarte carismatica Evita drept vicepreședintă la alegerile din 1951, dar nu a fost susținut de celelalte grupuri parte ale regimului peronist. În această tradiție istorică națională se înscrie Cristina Fernandez de Kirchner, actuala președintă a Argentinei, aflată deja la al doilea mandat (2007-’11 și 2011-’15). Ea i-a urmat la președinție soțului său, Nestor (2003-’07). De fapt, s-a vorbit despre candidatura și apoi alegerea Cristinei în 2007 ca o modalitate de a-i oferi lui Nestor Kirchner legitimitatea de a se reprezenta în 2011 pentru un al doilea mandat; din păcate, Nestor Kirchner a decedat în octombrie 2010, iar Cristina „a trebuit“ să se reprezinte.
Numărul primelor doamne cu ambiții politice este însă mai important. Cea mai influentă actualmente pare a fi soția președintelui Nicaragua, Daniel Ortega (1979-’89 și din nou din 2007), considerată drept numărul doi al regimului sandinist, Rosario Murillo. Rosario, luptătoare de gherilă precum Daniel Ortega, s-a convertit la catolicism și a făcut, din recent descoperita credință, un element important al regimului Ortega. În cazul ei nu se întrevede o eventuală candidatură la președinție, Ortega asigurându-și rămânerea la putere prin modificarea Constituției (2014), care a eliminat orice limitare a mandatelor, precum și pragul de 35% din voturi pentru a fi declarat învingător.
Xiomara Castro de Zelaya, fostă primă doamnă în Honduras, a candidat la alegerile din 2013, reclamând incorectitudinea acestora pentru că a pierdut în fața candidatului regimului, Juan Orlando Hernandez. Soțul său, Manuel Zelaya, a fost președinte al Honduras între 2006 și 2009, fiind înlăturat de la putere în urma unui puci și trebuind să părăsească țara în pijama! Candidatura Xiomarei a fost soluția aleasă de cuplul Zelaya în fața interdicției înscrise în Constituția țării ca un președinte să fie reales pe durata vieții sale. De altfel, lovitura de stat din 2009 a avut loc înainte de organizarea unui referendum pentru rescrierea Constituției țării care ar fi permis și realegerea președintelui. Printre argumentele celor care i se opun(eau) lui Zelaya fiind tentativa acestuia de a crea un regim de inspirație chavistă.
Un alt exemplu este cel al președintelui dominican Leonel Fernández, care a guvernat timp de 12 ani în două etape (1996-2000 și 2004-’12). Margarita Cedeño de Fernández, soția acestuia, este actuala vicepreședintă (2012-’06), după ce, inițial, în 2011 s-a pregătit candidatura sa la președinție, renunțându-se în urma opoziției din propriul partid. Pentru alegerile din 2016, se vorbește deja despre reîntoarcerea la președinție a lui Leonel Fernández.
Cel mai exagerat caz este cel al fostului președinte al Guatemalei, Álvaro Colom, și al soției sale, Sandra Torres, de care a divorțat ca aceasta să poată participa la alegerile prezidențiale din 2011. Sandrei Torres i-a fost negat însă dreptul de a candida, deși declara în momentul separării că „divorțează pentru a se căsători cu poporul Guatemalei“. Colom și-a exprimat deja dorința de a se recăsători cu Torres.
Cea mai atipică primă doamnă a fost Keiko Fujimori, fiica foarte controversatului Alberto Fujimori, care a prezidat Peru (1990-2000) și se află încă în închisoare pentru masacrele comandate în timpul mandatelor sale. Keiko a fost și ea candidată la președinție în 2011, pierzând cu un scor foarte bun în fața actualului președinte peruan, Ollanta Humala. În fine, tot în Peru soția lui Humala, Nadine Heredia, a fost evocată ca o posibilă succesoare a acestuia pentru alegerile din 2016, în ciuda negării oficiale a acestor zvonuri. //
Note:
1. Precum și alegerea unei rude de sânge a președintelui în funcție.
2. Dintre cele 20 de țări din America Latină, doar două permit alegerea fără limite a președintelui: Venezuela și Nicaragua. Patru alte țări permit realegerea pentru două mandate succesive: Brazilia, Columbia, Argentina și Republica Dominicană. În Ecuador și Bolivia, președintele poate avea chiar trei mandate. Toate celelalte 12 țări includ interdicția realegerii sau interdicția de a avea două mandate pe parcursul vieții unui președinte (doar un mandat în viață în Mexic, Honduras, Guatemala și Paraguay).