Pe aceeași temă
Portalul de ştiri Ouest France, preluat de Euractiv, afirmă că, potrivit documentului, hackerul Guccifer 2.0, care susţine că este român, ar fi, de fapt, un proiect al serviciilor ruse. Numele hackerului nu este menţionat, însă, explicit în raport, transmite News.ro.
“În unele cazuri, serviciile ruse de informaţii s-au deghizat drept păţi terţe, ascunzându-se în spatele unor identităţi online false, menite să determine victima să atribuie greşit sursa atacului”, se arată în document.
“Guvernul american confirmă că doi actori diferiţi din serviciile ruse de informaţii au participat la intruziunea vizând un partid politic american. Primul actor, cunoscut ca Advanced Persistent Threat (APT) 29, a spart sistemele partidului în vara lui 2015, în timp ce al doilea, cunoscut ca APT28, le-a spart în primăvara lui 2016.
“Activitatea (serviciilor de informaţii ruse – n.r.) face parte din campania în curs de operaţiuni informatice orientate împotriva Guvernului american şi cetăţenilor săi”, au scris autorii documentului.
“Acest (raport comun de analiză – n.r.) oferă indicatori tehnici privind multe dintre aceste operaţiuni, măsurile recomandate pentru diminuarea (consecinţelor- n.r.), sugestii de acţiuni în replică la indicatorii oferiţi şi informaţii privind modul de raportare ale acestui tip de incidente Guvernului american”, se adaugă în raport.
În vara lui 2016, Guccifer 2.0 a revendicat atacurile asupra Partidului Democrat. Ulterior, într-un interviu acordat în iunie pentru Vice, el susţinea că este român.
Experţi în securitate informatică au conchis că Guccifer 2.0 este, probabil, proiectul hackerilor ruşi susţinuţi de statul rus. Compania de securitate informatică Crowdstrike, care a fost angajată de Partidul Democrat pentru a analiza atacul informatic, a prezentat această ipoteză.
De asemenea, un expert în securitate informatică de la King’s College London, Thomas Rid, a afirmat că “este mai degrabă probabil” ca întregul atac vizând Partidul Democrat, inclusiv rolul lui Guccifer 2.0, să fi fost orchestrat se spioni ruşi.
Documentul de 13 pagini al FBI şi Departamentului pentru Securitate Internă a fost publicat în condiţiile în care preşedintele Barack Obama a anunţat sancţiuni vizând Rusia pentru interferenţă în alegerile prezidenţiale. Raportul a fost criticat, însă, de experţi în securitate, potrivit cărora nu este suficient de amănunţit şi a fost publicat prea târziu.
Atât CIA, cât şi FBI cred că hackeri ruşi au fost responsabili pentru atacurile vizând Partidul Democrat, menite să îl ajute pe republicanul Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Mai mult, serviciile de informaţii afirmă că hackerii au acţionat la ordinele statului, deşi nu pot dovedi o implicare personală a lui Vladimir Putin.
Rusia, dar şi Trump au respins în repetate rânduri acuzaţiile.
Săptămâna trecută, preşedintele Barack Obama a impus sancţiuni împotriva a şase cetăţeni şi cinci entităţi ruse, inclusiv două agenţii de informaţii ale Kremlinului. Aceste sancţiuni vizează îngheţarea activelor financiare deţinute pe teritoriul Statelor Unite.
De asemenea, alţi 35 de diplomaţi ruşi au primit ordin de expulzare din partea Washingtonului şi au la dispoziţie 72 de ore pentru a părăsi SUA. Aceste expulzări reprezintă o replică faţă de campania de intimidare şi hărţuire a diplomaţilor americani din Rusia.