Fidesz - partidul lui Orban, dat câștigător al alegerilor parlamentare din Ungaria

Dora Vulcan | 07.04.2018

In alegerile de duminica din Ungaria nu vor exista surprize. Viktor Orban (foto) va castiga cel de-al patrulea mandat de prim-ministru, al treilea consecutiv.

Pe aceeași temă

 

 

 

Partidul sau FIDESZ e cotat in sondajele de opinie cu o intentie de vot intre 49 si 51%. Exista posibilitatea ca formatiunea de dreapta sa poata sustine singura executivul in situatia in care obtine majoritatea locurilor din parlamentul maghiar, scrie Emilian Isăilă, într-o sinteză făcută de  Ziare.com. 

 

Viktor Orban este un lider autoritar, antieuropean si cel mai important si charismatic aliat al lui Vladimir Putin in Uniunea Europeana. Si-a bazat campania electorala pe un discurs populist anti-imigratie.

 

"Mai mult decat oricand in cariera sa schimbatoare, Orban a surprins spiritul timpului european. Problema migratiei nu este decat un exemplu. Decizia sa de a construi garduri de sarma ghimpata si de a pune tunurile cu apa la frontierele tarii a schimbat dezbaterea europeana de la modul de adaptare a statelor din UE la fluxul de refugiati la modul de oprire a acestuia", scrie Politico.

 

Scandalurile de coruptie cu fonduri europene nu i-au fragilizat pozitia, iar controlul sau asupra mijloacelor mass-media a dat rezultate.

 

 

De la militantul anticomunist la populism și iliberalism 

 

Liderul maghiar a fost, in anii '90, un militant anti comunist, atasat de valorile europene, fiind un vector important de modernizare a societatii, jucand un rol important in procesul Ungariei de integrare in Uniunea Europeana. In 1998, in fruntea unei coalitii de centru-dreapta cu vederi pro occidentale, Orban castiga alegerile si devine pentru prima data prim-ministru.

 

In 2002, le pierde in fata socialistilor, iar vreme de opt ani se afla in opozitie, perioada in care intemeiaza formatiunea de centru-dreapta FIDESZ cu care va castiga alegerile din 2010. Avand doua treimi din locurile din Parlament, Viktor Orban incepe un proces de modificare legislativa care ii va consolida puterea, transformandu-l intr-un lider autoritar si populist, fondator al "iliberalismului european".

 

 

Controlul presei a dăunat democrației în Ungaria

 

"In Ungaria nu este vorba doar de amenintarea adusa statului de drept. Drepturi esentiale pentru democratie in sine - in special drepturile la libertatea de exprimare si libertatea de asociere - au fost atacate sistematic. Dupa ce dispare pluralismul mediatic, cetatenii nu pot obtine informatii critice pentru a-si face o parere despre actiunile guvernului lor. Cu exceptia cazului in care cineva doreste sa spuna ca democratia ramane democratie doar atata timp cat guvernul nu fura urnele de vot in ziua alegerilor, atunci este crucial sa insistam asupra constatarii ca democratia din Ungaria este stricata", scrie New York Times intr-un articol care descrie regimul "iliberal" inventat de liderul maghiar si copiat de tot mai multe state din Europa de Est, inclusiv de Romania.

 

Puterea lui Viktor Orban se bazeaza mult pe voturile maghiarilor din strainatate. O lege propusa si adoptata de parlamentul de la Budapesta a oferit drept de vot tuturor maghiarilor din afara granitelor. Aceasta decizie a extins baza de alegatori a FIDESZ cu peste un milion de potentiale voturi.

 

Si in urmatorii patru ani, Ungaria va fi condusa de Viktor Orban, un lider politic care a strabatut in doua decenii drumul de la progresim la iliberalism cu un singur scop, acela de a se mentine la putere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22