Pe aceeași temă
În viitorul apropiat, Franța s-ar putea să fie forțată să-și reconsidere relația cu Moscova, dacă aceasta din urmă își continuă acțiunile agresive.
Pe 28 aprilie, la baza aeriană Malbork, din Polonia, au aterizat 4 avioane de luptă multirol Rafale C, apărținând aviației franceze. Este contribuția Franței la efortul aliat de a consolida flancul estic al NATO și a reasigura statele din Europa Centrală și de Est în fața agresiunii rusești. Avioanele vor sprijini serviciul de poliție aeriană al NATO din țările baltice.
La numai o zi distanță de la aterizarea avioanelor de luptă la Malbork, detașamentul a fost vizitat de către ministrul Apărării francez, Jacques Yves Le Drian. „Ceea ce se întâmplă acum la porțile Europei reprezintă cea mai gravă criză care are loc pe continent de la încheierea Războiului Rece, dacă nu chiar de la semnarea Actului Final de la Helsinki, în 1975. Înseși fundamentele securității europene sunt amenințate“, a spus acesta.
La doar câteva sute de kilometri distanță, în Rusia, la șantierele navale din Sankt Petersburg, pupa navei de desant Sevastopol, un portelicopter din clasa Mistral, era lansată în uralele muncitorilor ruși. Secțiunea urmează să fie transportată până la șantierele DCNS din Saint-Nazaire, pentru a fi asamblată și lansată la apă, eveniment ce ar putea avea loc în octombrie 2014. La începutul lunii iunie, 400 de marinari ruși vor sosi la Saint-Nazaire pentru a se instrui la bordul unei nave soră, Vladivostok, deja finalizată în Franța.
Ambele fac parte din lotul de nave Mistral contractat de Rusia în decembrie 2010 pentru a-și moderniza flota. Contractul în valoare de 1,7 miliarde de dolari presupune cumpărarea a două nave cu o opțiune de a construi alte două în Rusia. Semnarea acordului de achiziție în 2010 a creat consternare printre statele membre NATO din Estul și Centrul Europei, dar și în Statele Unite, navele franceze din clasa Mistral fiind destinate proiecției de putere și desanturilor amfibii. Cele două nave ar putea fi însă confiscate, dacă Rusia continuă să escaladeze criza din Ucraina – adică să invadeze deschis această țară.
Nava Sevastopol și prezența avioanelor de vânătoare în Polonia arată dilemele Franței în relațiile sale cu Rusia, pe fondul anexării Crimeei. Contractul de construire a acestor nave a fost semnat de către președintele Nicolas Sarkozy pentru a sprijini șantierele DCNS din Saint-Nazaire, dar mai ales pentru a cimenta relațiile franco-ruse prin vânzarea celei mai noi nave militare produse de Franța. Rusia obținea astfel tehnologie navală de ultimă oră, care să-i permită modernizarea flotei sale, iar Franța își conserva know-how-ul industrial prin salvarea șantierelor STX din Saint-Nazaire.
Se spera astfel, mai ales după războiul ruso-georgian, că Rusia poate fi integrată în arhitectura de securitate a Europei de după Războiul Rece, devenind un membru responsabil al sistemului internațional. Iată însă că izbucnirea crizei din Ucraina și anexarea de facto a Crimeei de către Rusia dovedește că războiul ruso-georgian nu a fost un „accident de parcurs“, ci prologul unor acțiuni și mai îndrăznețe din partea Kremlinului, pentru a-și proteja „sfera de influență“ din spațiul fost sovietic. Eroarea majoră a Franței ține de subestimarea revanșismului practicat de Rusia în urma dispariției URSS, după sfârșitul Războiului Rece.
Anii ’90 au permis normalizarea relațiilor franco-ruse. Franța și Germania au încercat integrarea fostului adversar în noua configurație politică a continentului, astfel încât să se evite tragediile și tensiunile secolului XX. S-a încercat, astfel, socializarea Rusiei în valorile europene prin cooperare economică și diplomatică. Franța a intuit și posibilitatea unei cooperări politice mai strânse la nivel global, în spiritul relației privilegiate care a debutat în 1894 printr-o alianță împotriva Germaniei imperiale, ambele state fiind îngrijorate de unipolaritatea americană. Apogeul relațiilor franco-ruse a fost dat de opoziția față de invazia americană a Irakului, în 2003.
Franța a fost sensibilă față de interesele Rusiei în spațiul fost sovietic, Parisul, alături de Berlin, blocând la summit-ul NATO de la București acordarea de MAP-uri Georgiei și Ucrainei. Un moment de cotitură a relațiilor franco-ruse a fost medierea președintelui Nicolas Sarkozy, în timpul războiului ruso-georgian din 2008, care a dus la încheierea unui armistițiu favorabil în linii mari Moscovei. Parisul s-a abținut să critice vocal abuzurile împotriva drepturilor omului comise în Federația Rusă, iar președinții Franței Jacques Chirac și Nicolas Sarkozy au menținut relații strânse cu omologii lor ruși, Vladimir Putin și Dmitri Medvedev.
Relația politică a început să se degradeze după izbucnirea războiului civil din Siria în 2011. Ajutorul militar acordat de Moscova lui Bashar al Assad și abuzurile teribile comise de trupele loiale regimului sirian contraveneau intereselor Franței în regiune – în special revărsarea conflictului în Liban. Anexarea Crimeei, destabilizarea Ucrainei și încălcarea suveranității și integrității teritoriale a acesteia din urmă au tensionat și mai mult relația bilaterală. Franța a avut cea mai dură reacție, după cea a Statelor Unite, față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Președintele François Hollande a declarat că „Rusia a riscat o escaladare periculoasă a situației. Rolul Franței și al Europei în acest context este de a exercita presiunea necesară, chiar și prin intermediul sancțiunilor, pentru găsirea unei soluții politice la această criză“. În viitorul apropiat, Franța s-ar putea să fie forțată să-și reconsidere relația cu Moscova, dacă aceasta din urmă își continuă acțiunile agresive. //