Frans Timmermans recunoaște că au fost erori la elaborarea strategiei de vaccinare în UE

Laurentiu Gheorghe | 14.03.2021

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a admis că s-au făcut greșeli la elaborarea strategiei de vaccinare anti-Covid, după ce unele state au acuzat distribuția inechitabilă a vaccinurilor.

Pe aceeași temă

„Este adevărat că s-au făcut greşeli în comandarea vaccinurilor la Bruxelles şi în statele membre", a spus Frans Timmermans într-un interviu pentru cotidianul german Tagesspiegel, publicat duminică, preluat de Agerpres.

„Sunt gata să fac un bilanţ la sfârşitul pandemiei, când vom putea vedea ce am făcut greşit şi ce am făcut corect”, a spus el. Oricum, primul lucru care trebuie făcut este să asigurăm ca „toţi din UE să primească vaccin”, a adăugat Timmermans.

O abordare europeană este "de asemenea în interesul statelor membre mai bogate", precum Germania, a admis în interviu şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Comisia Europeană a comandat în total cel puţin 1,4 miliarde de doze din patru vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus aprobate pe teritoriul UE, număr care teoretic este mai mult decât suficient pentru cei circa 450 de milioane de locuitori ai blocului comunitar.

Însă Comisia Europeană este criticată pentru abordarea ei ezitantă şi erorile strategice în comandarea vaccinurilor. De asemenea, distribuirea dozelor de vaccin printre ţările membre este considerată nedreaptă de unele ţări membre ale blocului comunitar.

Austria şi alte cinci state membre s-au plâns că dozele nu au fost alocate în mod echitabil. În fruntea acestor voci contestatare este cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, care este acuzat, însă, pe plan intern, că încearcă astfel să distragă atenția de la propriul său eșec în gestionarea pandemiei și a campaniei de vaccinare.

Comisia Europeană a răspuns celor șase state nemulțumite că dozele au fost distribuite proporţional cu populaţia fiecărei ţări şi ţinând cont de datele epidemiologice, subliniind că guvernelor statelor membre le revine sarcina de a decide cum să le împartă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22