Pe aceeași temă
Ungaria și Polonia, la a căror poziție s-a raliat și Slovenia, blochează planul de relansare post-Covid și bugetul UE deoarece sunt nemulțumite de un nou mecanism care condiționează alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, relatează AFP.
„Cu președinția germană a UE, căutăm soluții practice, care pot trece printr-un anumit număr de clarificări tehnice la acest mecanism, cu siguranță însă nu prin punerea sa în discuție, deoarece valorile noastre și proiectul nostru european” sunt „aici în joc”, a declarat Clément Beaune, în fața Senatului francez.
„Vom vedea dacă va fi necesar, în ultimă instanță, cum să avansăm fără aceste țări care blochează deoarece Europa nu poate fi luată ostatic de un anumit număr de guverne care nu doresc să avanseze, care nu doresc să respecte soclul esențial al proiectului nostru politic", a subliniat el.
Budapesta și Varșovia au blocat luni bugetul UE și planul de relansare aprobat de cei 27 în iulie, deschizând calea unei crize în Uniune, în plin avans al pandemiei Covid-19.
Cele două țări sunt nemulțumite de un mecanism care permite blocarea fondurilor europene pentru țările care încalcă statul de drept (independența justiției, respectarea drepturilor fundamentale etc).