Franța cere sancționarea Ungariei pentru că nu ar respecta drepturile homosexualilor

Laurentiu Gheorghe | 08.10.2021

Secretarul de stat francez, însărcinat cu Afaceri Europene, Clement Beaune, a declarat că Ungaria trebuie să fie sancționată pentru legile sale „homofobe” adoptate în iunie.

Pe aceeași temă

„Există o lege homofobă foarte gravă, care a fost adoptată în Ungaria la jumătatea lui iunie. Legat de acest subiect trebuie să existe sancţiuni juridice, eventual financiare”, a subliniat, la BFMTV, Clément Beaune. înainte de a efectua, marţi, o vizită la Budapesta, relatează AFP.

„Nu poţi să adopţi o lege care nu respectă principile Europei, şi anume egalitatea, libertatea, nediscriminarea”, a insistat secretarul de stat francez, care şi-a recunoscut în mod public orientarea homosexuală în 2020.

„Acestea nu sunt vorbe, acest lucru s-a instaurat după al Doilea Război Mondal şi ştim ce se întâmplă atunci când se sparg statul de drept şi valorile sale”.

Legea, acuzată de discriminarea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, a provocat indignarea multor oficiali europeni şi izbucnirea de noi tensuni între Ungaria şi UE.

În virtutea acestei legi adoptate de Parlamentul de la Budapeste, „pornografia şi conţinuturile care reprezintă sexualitatea sau promoveză devianţa identităţii de gen, schimbarea de sex şi homosexualitatea nu trebuie să fie accesibile persoanelor în vârstă de până la 18 ani”.

Premierul suveranist ungar Viktor Orban vede în această lege doar un instrument de protejare a copiilor şi refuză să o retragă.

În ceea ce priveşte sancţiunile, „avem acum mijloacele la nivel european, avem câteva instrumente care le permit”, a subliniat Clément Beaune.

Recursuri împotriva unui stat membru UE pot fi angajate cu privire la încălcarea dreptului european, la Curtea de Justiţie a Uniunii Euroene (CJUE), care poate aplica sancţiuni.

Ungaria este vizată, din septembrie 2019, de o procedură în baza Articolului 7 al Tratului UE, cu privire la un „risc clar al unei încălcări grave a valorilor europene”, din cauza unor atingeri aduse independenţei judecătorilor, încălcării libertăţii de exprimare şi drepturilor migranţilor.

Această procedură - care poate conduce la o suspendare a dreptului de vot al unui stat membru în Consiliul European - este, în practică, ineficientă, întrucât necesită aprobarea unanimă a celorlalte state membre UE, iar Varşovia susţine Budapesta în acest dosar.

Însă UE nu a validat încă planul relansării economice postcovid al Ungariei, prezentat în mai, privând în acest fel această ţară de fonduri europene în valoare de peste şapte miliarde de euro.

Viktor Orban acuză Comisia Europeană (CE) de faptul că blochează aceste fonduri din cauza dezacordurilor Budapestei cu Bruxellesul cu privire la drepturile LGBT, o acuzaţie pe care Bruxellesul o respinge.

Clément Beaune urmează să se întâlnească marţi, la Budapesta, cu omologul său ungar.

El urmează să se întâlnească, de asemenea, cu reprezentanţi ai unor asociaţii de apărarea drepturilor persoanleor LGBT şi cu membri ai redacţiei independente Klubradio, privată de antenă în urma criticării lui Viktor Orban.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22