Pe aceeași temă
Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, anunță că a luat notă „cu regret” de respingerea acordului pentru Brexit de Parlamentul britanic și cere Regatului Unit să își clarifice intențiile cât de repede posibil.
„Am luat notă cu regret de rezultatul votului din această seară din Camera Comunelor. Pentru UE, procesul de ratificare a Acordului de ieșire a Marii Britanii (din blocul comunitar, n.r.) continuă. Acordul este un compromis cinstit și cea mai bună înțelegere posibilă. Reduce efectele negative ale Brexitului asupra cetățenilor și companiilor din întreaga Europă. Este singur cale de a asigura o ieșire ordonată a Regatului Unit din Uniunea Europeană”, spune Juncker, într-un comunicat.
„Riscul unei ieșiri haotice a Regatului Unit a crescut după votul din această seară. Cu toate că nu vrem să se întâmple asta, Comisia Europeană va continu să facă eforturi pentru a se asigura că UE este pe deplin pregătită” în cazul în care se ajunge la un Brexit fără acord, a avertizat Jean Claude-Juncker.
„Cer Marii Britanii să îşi clarifice intenţiile cât mai curând posibil. Timpul aproape că s-a scurs!”, adaugă, în finalul mesajului, șeful Executivului UE.
"Am facut tot ceea ce se putea face in acord", a reactionat seful statului francez. In opinia sa, principalii perdanti ai unui "no deal" - o iesire din UE fara acord - ar fi britanicii.
Vicecancelarul german Olaf Scholz a reactionat, la randul sau, dupa respingerea masiva a acordului Brexitului in Parlamentul britanic. "O zi amara pentru Europa", a apreciat el. "Suntem bine pregatiti, dar un Brexit dur ar fi optiunea cel mai putin atragatoare pentru Uniunea Europeana si Marea Britanie", a avertizat el, intr-un mesaj pe Twitter.
La randul sau, Irlanda a anuntat ca-si intensifica pregatirile in vederea unui Brexit fara acord, dupa respingerea masiva in Parlamentul britanic a acordului retragerii negociat de Londra cu Bruxellesul.
"In mod regretabil, rezultatul votului din aceasta seara sporeste riscul unui Brexit dezordonat. Ca atare, Guvernul va continua sa intensifice pregatirile in vederea unui asemenea rezultat", a anuntat intr-un comunicat Guvernul de la Dublin, care a indemnat Londra sa faca propuneri in vederea "rezolvarii acestui impas".
Măsurile anunțate de Scoția și Irlanda, după ce acordul pentru Brexit a fost respins
Guvernul Irlandei a anunțat că își va intensifica pregătirile pentru un Brexit fără acord, după ce Parlamentul britanic a respins acordul privind ieșirea din UE.
La rândul său, premierul scoțian Nicola Sturgeon a precizat că Theresa May ar trebui să suspende procesul privind ieșirea din blocul comunitar și să organizeze un nou referendum.
„În mod regretabil, rezultatul votului sporeşte riscul unui Brexit dezordonat. Prin urmare, guvernul va continua să îşi intensifice pregătirile pentru un astfel de rezultat”, a precizat guvernul de la Dublin într-un comunicat, conform AFP, citat de Agerpres.
Totodată, guvernul irlandez a făcut apel la Marea Britanie să prezinte propuneri „pentru a rezolva acest impas”. De asemenea, Dublinul a reamintit „poziţia clară a UE că acordul de retragere nu este deschis pentru renegociere”.
Totodată, premierul scoțian Nicola Sturgeon a transmis: „Nu mai putem pierde timp. Este momentul să oprim ceasul Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona). Trebuie propusă o lege prin care această chestiune să fie adusă din nou în faţa electoratului”, a declarat Sturgeon la BBC.
Imediat după ce Parlamentul britanic a respins acordul, Nicola Sturgeon a scris pe Twitter că este o „înfrângere istorică” şi a cerut guvernului britanic conservator să blocheze procesul de ieşire din Uniunea Europeană până la organizarea unui nou referendum, potrivit EFE.
„Înfrângere istorică a premierului şi de luni de zile era evident că se va întâmpla acest lucru. S-a pierdut mult timp”, a scris ea.
Parlamentul britanic a respins marţi cu o majoritate covârşitoare acordul privind Brexit-ul negociat de premierul conservator Theresa May cu Bruxellesul, într-un vot crucial privind viitorul Regatului Unit, cu două luni şi jumătate înainte de data prevăzută pentru ieşirea din Uniunea Europeană.