Pe aceeași temă
Înaintea întâlnirii de marţi, de la Bruxelles, a miniştrilor energiei din Uniunea Europeană, reprezentanţii Parisului au susţinut că ţintele pentru fiecare ţară trebuie să ţină cont de capacitatea de export.
Și Spania se opune acestei măsuri de reducere a consumului de gaze naturale. „Spania nu sprijină această propunere”, a declarat ministrul spaniol pentru tranziţia ecologică, Teresa Ribera, într-o conferinţă de presă, exprimându-şi regretul că această măsură nu a făcut obiectul unei dezbateri în prealabil.
„Ne vom opune impunerii unor obligaţiilor care depăşesc, ca eforturi, ceea ni se potriveşte”, a asigurat ea, potrivit AFP, citată de Agerpres.
Acest plan, care urmează să fie discutat în 26 iulie în cursul unui Consiliu european, prevede în mod concret ca fiecare ţară să facă „tot posibilul” pentru a-şi reduce cu cel puţin 15% între august 2022 şi martie 2023 consumul de gaze în raport cu media ultimilor cinci ani.
În caz de „risc substanţial de penurie gravă sau de cerere excepţional de ridicată” şi dacă eforturile voluntare nu sunt suficiente, un mecanism de alertă ar putea activat, după consultarea statelor, cu scopul de a stabili „obiective constrângătoare”, care să permită să facă acest obiectiv de 15% „constrângător”.
Propunerea Comisiei Europene a fost criticată de mai multe state membre UE, printre care și Grecia și Portugalia.
Potrivit diplomaţilor, şi alte state membre ale Uniunii - Danemarca, Irlanda, Italia, Malta, Olanda şi Polonia - au rezerve faţă de ideea de a acorda Comisiei autoritatea de a ordona reduceri.