Franța și Germania resping interzicerea rușilor în UE: Trebuie să-i lăsăm să cunoască democrația

L. G. | 30.08.2022

Germania și Franța au respins într-un document comun de poziție propunerea unor țări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toți cetățenii ruși, informează marți dpa.

Pe aceeași temă

„Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniază în documentul trimis altor țări membre ale UE înainte de reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor UE ce va avea loc marți și miercuri la Praga.

„Deși înțelegem preocupările unor state membre în acest context, nu ar trebui să subestimăm puterea de transformare a experienței directe a vieții în sistemele democratice, în special pentru generațiile viitoare”, se arată într-un document comun al Franței și Germaniei.

”Politicile noastre în materie de vize ar trebui să reflecte acest lucru și să continue să permită contacte interpersonale în UE cu cetățeni ruși care nu au legătură cu guvernul rus”, se mai menționează în document.

Documentul argumentează în favoarea menținerii cadrului legal actual ce le permite studenților, artiștilor, oamenilor de știință și altor profesioniști de primă importanță să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuții în Rusia, transmite Agerpres.

Documentul atenționează împotriva restricțiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize și subliniază importanța de a nu înstrăina generații viitoare de ruși. De asemenea, atenționează documentul germano-francez, o interdicție generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naționalist și antieuropean în Rusia, unde cetățenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacați sau victimizați de ceea ce sunt considerate acolo forțe externe rusofobe.

Documentul de poziție germano-francez vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor țărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis rușilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse. România susține suspendarea acordării vizelor Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, va participa, marți și miercuri, la reuniunea informală a miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (în format Gymnich), care va avea loc la Praga, în cadrul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene.

Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de Externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic, arată un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Miniștrii europeni de Externe se reunesc, marți, pentru o întâlnire de două zile la Praga.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22