Garda Națională a fost chemată la Washington din cauza mitingurilor pro-Trump

Redactia | 06.01.2021

Washington DC, capitala federală a Statelor Unite, a mobilizat Garda Națională pentru a îi asista pe polițiști dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susținătorii lui Donald Trump.

Pe aceeași temă

Washington DC, capitala federală a Statelor Unite, a mobilizat Garda Națională pentru a îi asista pe polițiști dacă va fi nevoie în timpul protestelor plănuite de susținătorii lui Donald Trump înainte și în timpul procedurii de validare în Congres a victoriei lui Joe Biden, scrie The Guardian.

Autoritățile locale din DC se tem de posibile violențe care ar putea fi provocate de grupurile de extremă-dreapta susținătoare ale lui Trump care au anunțat că vor fi prezente în oraș în data de 6 ianuarie.

Mai mult, președintele în exercițiu, a alimentat constant starea de tensiune, chemându-și susținătorii să vină în capitala federală la protest pe 6 ianuarie și amăgindu-i cu ideea că votul ar mai putea fi răsturnat în Congres.

Protestele sunt programate să înceapă la orele la care noul Congres al Statelor Unite va începe procedura de validare a rezultatului alegerilor prezidențiale, câștigate de Joe Biden cu un scor de 306 la 232 în Colegiul Electoral.

Oficialii din DC au anunțat că peste 300 de membri ai Gardei Naționale vor fi desfășurați în oraș pentru a îi ajuta pe polițiști, însă ei nu vor fi înarmați.

Susținătorii lui Trump vor organiza mitinguri marți și miercuri și au fost avertizați de autorități să nu vină înarmați, iar mai multe restricții oficiale asupra portului de armă au fost implementate în așteptarea acestor proteste. Washington DC are deja printre cele mai puternice reglementări din SUA în ce privește portul de arme de foc.

Primărița orașului, Muriel Bowser, le-a reamintit că portul de arme de foc este ilegal în mai multe zone în care protestatarii pro-Trump urmează să se adune. Portul de armă la vedere este ilegal în tot orașul.

Decizia oficialilor din Washington vine în contextul în care liderul Proud Boys, o grupare de extremă-dreapta care îl susține pe Trump, a fost arestat în capitala federală și acuzat de distrugerea proprietății private și posesie ilegală de muniție. Enrique Tarrio ar fi avut, pe lângă muniție și un dispozitiv de încărcare mare a armelor, acestea fiind folosite pentru a trage un număr mare de gloanțe fără a fi nevoie de a reîncărca arma manual.

Conform unui reportaj al Washington Post de săptămâna trecută, personaje marcante ale acestei grupări au anunțat că nu vor mai purta haine de culoare neagră, așa cum făceau în mod obișnuit, pentru a evita să fie descoperiți de forțele de ordine.

„Proud Boys se vor prezenta în număr record pe 6 ianuarie, însă de această dată schimbăm strategia. Nu vom mai purta hainele noastre tradiționale, negru cu galben. Ne vom deplasa incognito și ne vom răspândi în echipe mici în centrul orașului”, anunța șeful Proud Boys pe rețeaua socială Parler, o platformă de discuții a simpatizanților extremei-drepte americane.

Ce urmează să se întâmple în Congres în 6 ianuarie

Noul Congres al Statelor Unite a fost inagurat duminică, iar noii aleși, cu excepția a doi senatori din statul Georgia care urmează să fie aleși marți, și-au preluat mandatele de doi ani (Camera Reprezentanților) și 5 ani (Senat). În 6 ianuarie este programată procedura de numărare oficială a voturilor din Colegiul Electoral. Conform acestei proceduri, voturile trimise în plicuri de electorii din fiecare stat vor fi deschise și numărate în prezența președintelui Senatului american, adică vicepreședintele Statelor Unite, în prezent Mike Pence. După această numărătoare formală, vicepreședintele ia act de votul din Colegiul Electoral și validează oficial rezultatul alegerilor.

Această procedură este, în general, o simplă formalitate, însă în acest an, mai mulți republicani din Cameră și Senat au anunțat că vor contesta rezultatul alegerilor pentru a încerca eliminarea voturilor electorilor lui Biden din mai multe state-cheie câștigate de acesta în 3 noiembrie. Această strategie ar fi menită să îi dea lui Trump victoria în ultima clipă. În fapt, procedura prevede că pentru a anula un set de voturi ale unui stat este nevoie ca ambele camere ale Congresului să accepte contestarea votului. Având în vedere faptul că, în prezent, Camera Reprezentanților este controlată de democrați, șansele pentru un astfel de deznodământ sunt aproape de 0.

O altă teorie lipsită de acoperire legală a susținătorilor lui Trump și a lui Trump însuși este că vicepreședintele Statelor Unite ar putea, de unul singur, să anuleze voturile din unele state și să numească, practic, de unul singur viitorul președinte al Statelor Unite. În timpul unui miting de campanie în Georgia, pentru cele două curse de la Senat, Trump l-a avertizat pe Pence că nu-l va mai „simpatiza prea tare” dacă nu se implică.

„Sper că Mike Pence ne va ajuta. Sper că mărețul nostru vicepreședinte va face treabă pentru noi. E un tip grozav. Desigur, dacă nu ne va ajuta, nu prea o să-l mai simpatizez așa de tare”, a declarat Trump în timpul mitingului, conform The Hill.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22