Pe aceeași temă
Guvernul Germaniei respinge primirea migranților blocați la granița dintre Polonia și Belarus: „Să fie conduşi în siguranţă înapoi în ţările lor de origine”
Migranţii blocaţi la frontiera belaruso-polonă trebuie transportaţi înapoi în ţările lor de origine, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, Steffen Seibert, care a respins posibilitatea ca Germania să primească aceşti migranţi, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.
„Ceea ce ar trebui să se întâmple este ca migranţii, cu sprijinul autorităţilor lor naţionale respective, să fie conduşi în siguranţă înapoi în ţările lor de origine”, a spus oficialul german.
Întrebat despre cum s-ar putea proceda în cazul acelor migranţi pentru care guvernele lor nu-şi asumă responsabilitatea, el nu a dat un răspuns clar, afirmând că deocamdată se lucrează la „soluţia descrisă”, întrucât aceasta este „calea adecvată”.
Potrivit estimărilor autorităţilor poloneze, circa 2.000 de migranţi care încearcă să ajungă în vestul Europei se află în tabere improvizate la frontiera belaruso-polonă, majoritatea venind din Irak, Siria şi Yemen. Autorităţile de la Varşovia se aşteaptă la noi încercări ale migranţilor de a forţa trecerea graniţei, unde sunt desfăşurate importante efective ale forţelor de ordine poloneze.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin a apreciat pozitiv discuţia telefonică pe care şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a avut-o cu ministrul de externe belarus Vladimir Makei.
„Este important să se desfăşoare astfel de conversaţii pentru a ajunge la o soluţie umanitară şi paşnică a conflictului pe care l-a declanşat Belarusul”, a spus Seibert, cu referire la valul de migranţi ilegali orchestrat de preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko drept represalii pentru sancţiunile europene.
În acest timp, purtătorul de cuvânt al MAE german, Christofer Burger, a declarat că eforturile Berlinului pentru soluţionarea acestei crize încep să dea rezultate, dând ca exemplu faptul că ameninţarea cu „sancţiuni dureroase” din partea UE a determinat mai multe companii aeriene să renunţe la transportarea cetăţenilor irakieni sau sirieni către Belarus.
Circa 4.000 de migranţi sunt blocaţi în păduri, la frontiera Belarusului cu Polonia. Cei mai mulţi provin din Irak şi Afganistan. UE acuză regimul de la Minsk că forţează migranţii să intre pe teritoriul Uniunii, ca reacţie la sancţiunile anterioare impuse după realegerea contestată de anul trecut a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.
Miniştrii de externe europeni au fost unanim în favoarea noilor sancţiuni, dar detaliile nu au fost încă stabilite. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat că vor fi vizate liniile aeriene şi agenţiile de turism implicate în „forţarea ilegală a migranţilor”.
O anchetă a Reuters arăta recent că agenţii de turism din Orientul Mijlociu colaborează cu operatori din Belarus şi au asigurat în ultimele luni vize turistice pentru mii de persoane.
Comisia Europeană a anunţat că analizează posibilitatea de a sancţiona şi alte linii aeriene, în afara Belavia, compania naţională belarusă, căreia i-a fost deja interzis survolul teritoriului UE şi accesul pe aeroporturile europene. Conform ministrului german de externe, Heiko Maas, Turkish Airlines nu s-a implicat.
Polonia a raportat numai în noiembrie 5.100 de tentative de trecere ilegală a frontierei. Migranţii din Belarus au mai încercat anul acesta să intre şi în Letonia şi Lituania.
Ministerul de externe de la Minsk a respins ca „absurde” acuzaţiile că Belarusul a organizat criza migraţiei, informează agenţia de presă rusă RIA, preluată de Reuters. Conform agenţiei de presă de stat belaruse Belta, Lukaşenko a declarat că ţara sa încearcă să convingă migranţii să se repatrieze.
UE a intensificat de câteva luni sancţiunile împotriva Belarusului. Printre măsurile deja în vigoare se numără includerea preşedintelui Lukaşenko, a fiului acestuia şi a altor 165 de oficiali belaruşi pe o listă neagră, precum şi restricţii asupra exporturilor de carbonat de potasiu, importante pentru Belarus.