Pe aceeași temă
„În timpul iernii, există amenințarea unui scenariu în care chiar trebuie impusă o diminuare a utilizării gazelor.
În opinia mea, acest lucru ar duce la o criză economică severă în Europa și în Germania, iar acest lucru trebuie evitat cu orice preț.
Încă nu am ajuns acolo, dar pentru a nu ajunge acolo, avem nevoie de acțiuni decisive, comune, bazate pe solidaritate și, mai ales, foarte rapide", a declarat Robert Habeck.
Ministrul german al economiei și-a exprimat sprijinul pentru un plan condus de SUA de a introduce un plafon de preț pentru importurile de petrol rusesc.
Plafonul ar limita câți bani poate câștiga Rusia din fiecare baril de petrol pe care îl vinde pe piața mondială.
Guvernele Uniunii Europene se confruntă cu riscul unei piețe a energiei fragmentate, deoarece reducerile rusești în aprovizionarea cu gaze naturale testează unitatea blocului ca răspuns la războiul din Ucraina, scrie Bloomberg.
O îndesire a sincopelor în aprovizionarea cu gaze ca urmare a sancțiunilor UE impuse Rusiei determină țările membre să intensifice pregătirile pentru iarnă, în timp ce încearcă să reumple depozitele epuizate. Miniștrii energiei din UE vor discuta luni despre pregătirea față de riscuri la o întâlnire la Luxemburg, potrivit diplomaților. Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat despre o posibilă penurie de gaze în țară și a făcut apel la solidaritatea europeană.
Asigurarea rezervelor de gaze este esențială pentru depășirea vârfului de consum pentru încălzire și iluminat din timpul iernii. Ele funcționează, de asemenea, ca depozite - tampon care permite gazului să circule peste granițele din UE pentru ca toate țările membre să fie aprovizionate. Astfel că țările se pot ajuta reciproc dacă criza escaladează.
„Riscul cheie care se profilează pentru Europa este fragmentarea pieței sale de energie în cazul unei întreruperi complete a livrărilor rusești – adică o situație în care țările reacţionează prin închiderea graniţelor propriilor pieţe energetice”, a spus Simone Tagliapietra, cercetător la Bruegel. un think tank din Bruxelles.
Comisia Europeană a cerut deja statelor membre să-și actualizeze planurile pentru situații de urgență și Încearcă să prezinte o propunere în iulie cu privire la modul în care UE ar putea reduce consumul de gaze.
„Există amenințarea unui scenariu în care gazul ar trebui raționalizat”, a spus Habeck înainte de întâlnire. „O criză de aprovizionare într-un stat membru va duce la o criză economică în altul. Amândouă statele au obligații și depinde de solidaritate. Europa trebuie să fie unită”, a spus el.
Comisarul UE pentru Energie, Kadri Simson, a declarat luni că Uniunea trebuie să reducă consumul ca prioritate, deoarece nu există suficient gaz la nivel global pentru a înlocui pe deplin fluxurile rusești în cazul în care președintele Vladimir Putin optează pentru o întrerupere completă a furnizării de gaze.
„Situația este gravă”, a spus ea. „Debitele ar putea scădea și mai mult. Trebuie să ne intensificăm răspunsul la această acțiune rusă. Rusia a ales să practice șantajul. Trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu.”
Prețurile record ale gazului și energiei, care alimentează inflația, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, au forțat utilizarea energiei de către Kremlin ca armă în confruntarea cu UE. Livrările reduse din Rusia au afectat 12 state membre și au determinat Germania să-și ridice alerta privind riscul penuriei de gaze la al doilea cel mai înalt nivel de „alarma” săptămâna trecută.
Riscurile unor reduceri mai grave în aprovizionare cresc, deoarece conducta Nord Stream către Germania, care operează deja doar la 40% din capacitate, se va închide pentru întreținere timp de 10 zile luna viitoare. Prețurile de referință ale gazelor în Europa au crescut luni cu 2,3%, până la 131,5 euro pe megawatt-oră, începând cu ora 11:35 la Amsterdam. Au crescut cu 9,1% săptămâna trecută.