Pe aceeași temă
Angela Merkel se află la putere din 2005, dar a anunțat că va demisiona imediat după alegerile care reprezintă o schimbare a unei epoci și care vor stabili direcția viitoare a celei mai mari economii eruopene.
Cu un electorat fracturat, după alegeri, principalele partide din Germania vor începe negocieri dure pentru a forma o coaliție de guvernare, discuții care ar putea dura luni, astfel că Merkel, în vârstă de 67 de ani ar putea rămâne în funcție ca interimar încă o perioadă destul de lungă.
Concurând în circumscripția sa natală din Aachen, alături de Merkel, candidatul conservator Armin Laschet a declarat sâmbătă că venirea la putere a stângii într-o alianță condusă de SPD împreună cu Verzii și partidul socialist Linke va destabiliza Europa.
"Vor să ne scoată din NATO, nu vor această alianță, vor o altă republică", a spus Laschet, care are 60 de ani. "Nu vreau ca Linke să fie în următorul guvern".
„Vor să ne scoată din NATO, nu doresc această organizație, vor să înființeze o altă republică”, a declarat sâmbătă Laschet, care are 60 de ani. „Nu doresc ca partidul Linke să facă parte din viitorul guvern”.
Contracandidatul lui Laschet este Olaf Scholz de la PSD, fostul ministru de Finanțe din coaliția stânga-dreapta a lui Merkel, care a fost declrata câștigător în toate cele trei dezbateri televizate dintre principalii candidați la funcția de cancelar.
Scholz, în vârstă de 63 de ani, nu exclude o alianță cu partidele de stânga, dar a declarat că apartenența la NATO este o linie roșie pentru SPD.
După o campanie electorală axată pe plan intern, aliații Berlinului din Europa și nu numai ar putea fi nevoiți să aștepte luni înainte să poată vedea dacă noul guvern german este gata să se angajeze în probleme externe în măsura în care și-ar dori.
După o campanie electorală axată pe problemele interne, aliații Berlinului din Europa, și nu numai, s-ar putea să fie nevoiți să aștepte mai multe luni până când noul guvern german se va angaja în problematica externă la nivelul la care acesti parteneri și-ar dori.
Peisajul politic divizat înseamnă că este posibil ca viitorul guvern să se formeze dintr-o coaliție rezultată din trei direcții diferite. Ultimele sondaje de opinie îi creditează pe social democrații de la SPD cu un mic avans, însă conservatorii au recuperat semnificativ din diferență în ultimele zile iar o mare parte din electorat este formată din nehotărâți.
Cele mai probabile scenarii ale coaliției văd fie SPD, fie blocul conservator CDU / CSU - pe primul loc - formând o alianță cu verzii și liberalii democrați liberi (FDP).
Scholz le-a spus susținătorilor din propria sa circumscripție din Potsdam, de lângă Berlin, că speră în continuare ca SPD și Verzii să obțină o majoritate pentru a guverna singuri fără un al treilea partener.
"Cu cât SPD este mai puternic, cu atât va fi mai ușor să formezi o coaliție", a spus Scholz. „Poate este posibil, de exemplu, să formăm o coaliție SPD-Verzii. Cred că este posibil. Vom vedea."
Atât conservatorii, cât și FDP resping o „uniune a datoriilor” europeană și doresc să se asigure că „împrumuturile comune” ale Uniunii Europene pentru finanțarea pachetului financiar pentru redresarea economiilor după criza coronavirusului va rămâne un caz singular. SPD a vorbit despre demersurile către o uniune fiscală.
Verzii sunt în favoarea unei politici fiscale europene comune pentru a sprijini investițiile în mediu, cercetare, infrastructură și educație.
Citiți și Angela Merkel, la final de carieră politică
Citiți și Politica externă și de securitate în era post-Merkel