Guccifer 2.0 e hacker român, agent GRU al Moscovei, sau amândouă la un loc?

Redactia | 23.03.2018

„Guccifer 2.0” hackerul care a dezvăluit date despre congresmeni democrați din SUA în timpul campaniei prezidențiale din 2016 nu este român așa cum s-a prezentat, ci este în realitate un agent al serviciului militar rus de informații (GRU), informează Business Insider, citând presa americană.

SHARE 1

Pe aceeași temă

 

 

Moscova a negat întotdeauna orice implicare în atacurile cibernetice din perioada alegerilor prezidențiale din SUA, iar identitatea lui „Guccifer 2.0” nu este în realitate cunoscută. El s-a prezentat în 2016, când a comunicat public în premieră, drept un hacker român.

 

Autoritățile americane suspectau de mai mult timp ca acesta avea legături cu Rusia, iar site-ul de știri The Daily Beast a relatat joi ca anchetatorii au obținut recent dovezi concrete care indică legăturile directe ale acestuia cu spionajul rus.

 

O companie de securitate cibernetică a stabilit că hackerul a folosit o rețea privată virtuală (VPN) pentru a-și ascunde identitatea.

 

The Daily Beast a relatat insa ca hackerul a omis sa activeze reteaua la un moment dat, lucru care a facut posibila obtinerea adresei IP si a locatiei acestuia. Anchetatorii americani au folosit aceste date pentru a identifica cu exactitate autorul atacului cibernetic, un agent al serviciului militar rus de informatii (GRU).

 

Hillary Clinton a sustinut in mai multe randuri ca atacurile cibernetice ce au vizat Partidul Democrat si echipa democrata de campanie au jucat un rol major in infrangerea sa in fata candidatului republican, Donald Trump, lucru negat categoric de actualul presedinte american.

 

Reamintim ca Roger Stone, fost consultant politic pentru Trump, a recunoscut că a comunicat cu hackerul Guccifer 2.0 prin mesaje pe Twitter.

 

Potrivit unui raport al serviciilor secrete americane, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influentare a rezultatului scrutinului prezidential din SUA in scopul facilitarii victoriei lui Donald Trump si in ambitia de a submina sistemul liberal-democratic occidental.

 

GRU este considerat cel mai puternic serviciu secret rus în privinţa acţiunilor din străinătate. Presa internaţională a relatat în ultimele luni existenţa unei confruntări tot mai puternice între GRU şi FSB (fosta KGB), mai cu seamă în Ucraina.

 

Guccifer 2.0 nu are nici o legatură cu un alt haker român cunoscut sub numele de Guccifer. Este vorba de arădeanul Marcel Lazar Lehel, cunoscut și sub numele de hackerul “Guccifer“, condamnat la închisoare pentru spargerea conturilor de e-mail ale mai multor personalități române și americane. Guccifer 2.0 este însă o persoană necunoscută, care nu a putut fi identificată până azi, când a apărut informația că ar fi agent un GRU.

 

Hacker sau o scurgere clasică de informații?

 

Cu toate acestea, fără a se încadra în teoriile conspirației, sunt multe voci care susțin că în cazul mailurilor furate nu este opera unor hackeri ci a cuiva din interior, care avea acces la calculatoare și cunoștea și codurile de acces. Astfel n-ar fi fost nicio o problemă să descarce tot pe un stick de memorie și să plece cu el în buzunar. Și după aceea să trimită toate informațiile la Wikileaks care să le difuzeze mai departe.

 

William Binney, un fost agent de informații operativ care a activat la nivel înalt în cadrul National Security Agency (NSA) și care ulterior a devenit un deconspirator al practicilor ilegale pe care le utiliza agenția în supravegherea unor persoane sau grupuri, a numit presupusele atacuri rusești împotriva DNC "o șaradă".

 

Vorbind la emisiunea lui Daniel Bernstein de la News Consortium, Binney a dezvăluit că NSA ar fi trebuit să știe despre orice transfer de date cu un volum atât mare care vine de dincolo de Atlantic. El a arătat că Agenția are posibilitatea tehnică de se conecta la orice canal de comunicare dintre SUA cu străinătatea.

 

Datele de la „Guccifer 2.0” au fost descărcate pe stick și „nu transferate prin Web”, care „nu poate asigura o viteză atât de mare de transfer”. Agențiile de intellingence „și-au bătut joc de noi.” Nu există dovezi care să susțină sub nicio formă acuzațiile de hacking în acest caz. „Cel mai probabil că nu-i vorba decât de un transfer de date printr-un stick USB”, a spus el.

 

De această părere sunt mai mulți specialiști care spun că practic preluarea unui volum atât de mare de mailuri, texte și tot ce s-a furat din calculatoarele DNC nu putea fi făcut decât de cineva care a avut acces și a descărcat totul pe un stick. Prin intermediul Internetului chiar dacă s-ar fi spart sistemele de securitate, viteza de transfer este prea mică pentru ca acest lucru să fi putut fi fezabil.

Iar că toate părțile practică dezinformarea prin presă o recunosc chiar profesionisti din domeniu. Ar fi nevoie de o revoluție pentru ca mass-media principală să devină mai democratică. Un raport al Centrului de la Harvard a constatat că acoperirea în mass-media a convențiilor din 2016 ale partidelor americane nu conținea aproape nicio discuție cu privire la chestiunile de politici publice și în loc de chestiuni serioase  erau prezentate sondaje de opinie, scandaluri, tactici de campanie și legătura dintre Trump și Rusia. Leslie Moonves, CEO al CBS, a vorbit pentru mass-media: "Poate că nu este bine pentru America, dar este bine pentru CBS .... Banii năvălesc în conturi.... Este groaznic de recunoscut lucru acesta. Dar adu banii, Donald”, a spus el.

Comentarii 0

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22