Guvernatorul Kunduz: Spitalul MfF era plin de talibani care lansau de acolo atacuri

I. P. | 05.10.2015

Spitalul administrat de organizaţia Medici fără Frontiere era o bază a rebelilor talibani, de unde erau organizate şi lansate atacuri cu armament ușor și greu, a declarat duminică Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz din Afganistan, citat de „Washington Post”.

Pe aceeași temă

Președintele american, Barack Obama, a transmis sâmbătă seară „cele mai profunde condoleanțe personalului medical și celorlalți civili uciși și răniți în incidentul tragic de la spitalul organizației Medici fără Frontiere din Kunduz”. Atacul a fost atribuit aviației americane și s-a soldat cu 19 morți. Președintele american anunță într-un comunicat că Departamentul Apărării realizează o anchetă completă asupra cauzelor tragediei.

CITIȚI ȘI: Spitalul din Kunduz (Afganistan), bombardat de SUA, nu mai este functional

MfF afirmă că a transmis preventiv coordonatele GPS ale spitalului atât armatei afgane, cât și celei americane. Or, bombardamentele au continuat "timp de peste 45 de minute" după ce ONG-ul a avertizat armatele afgană și americană că primele lor tiruri au lovit clădirea sa.

Washingtonul a anunțat sâmbătă că o "anchetă exhaustivă" este în curs pentru a face lumină asupra dramei. "Insuficient" pentru MfF, care reclamă ca ancheta să fie încredințată unui "organism internațional independent".

Înatul reprezentant ONU pentru drepturile omului: Este o crimă de război

Înaltul comisar al ONU pentru drepturile omului, Zeid Ra'ad al-Hussein, a declarat sâmbătă că bombardarea spitalului din Kunduz este "de neiertat" și ar putea fi o "crimă de război", transmit AFP și Reuters. Zeid a cerut o anchetă aprofundată și transparentă, insistând că, "dacă justiția decide că a fost vorba de un act intenționat, atunci raidul aerian asupra unui spital ar putea reprezenta o crimă de război". "Acest eveniment este profund tragic, de neiertat și, posibil, criminal", a spus el, potrivit unui comunicat de presă. 

Bilanțul, care anterior indica trei morți, ar putea crește, întrucât 'numeroși pacienți și membri ai personalului lipsesc încă de la apel', a precizat organizația. În momentul bombardamentului, în clinică se aflau 105 pacienți și 80 de membri ai personalului medical, afgani și străini.

Organizația Medici fără Frontiere a indicat că spitalul a continuat să fie bombardat 'timp de mai mult de 30 de minute' și după ce a avertizat armatele americană și afgană că centrul său medical a fost lovit în timpul nopții de un bombardament.

Organizația cere 'să se facă rapid lumină' în legătură cu acest atac.

Anchetă

Șeful Pentagonului, Ashton Carter, a anunțat sâmbătă că o "anchetă exhaustivă" este în curs pentru a lămuri circumstanțele bombardării unui spital al organizației umanitare Medici fără Frontiere (MfF) din Kunduz, oraș în nordul Afganistanului, dar fără să confirme dacă atacul a fost realizat de forțe aeriene americane, informează AFP, citată de Agerpres.

"O anchetă exhaustivă cu privire la acest incident tragic este în curs, în coordonare cu guvernul afgan", a spus Carter. Ministrul apărării SUA a subliniat că "forțele americane care sprijineau forțele de securitate afgane operau în apropiere, la fel ca și talibanii". Atacul s-a soldat cu 16 morți, dintre care nouă angajați ai MfF.

Spitalul nu mai este funcțional

"Spitalul MfF nu mai este operațional. Câțiva membri ai personalului nostru medical lucrează la două spitale la care au fost transferați o parte dintre răniți", a declarat Kate Stegeman, purtătoare de cuvânt a organizației umanitare în Afganistan, pe contul său de Twitter.

În imaginile difuzate după atac se putea vedea cum o mare parte din centrul sanitar continua să ardă, în timp ce supraviețuitorii se înghesuiau în zonele care nu fuseseră atinse de bombe. Spitalul, singurul cu servicii de traumatologie și chirurgie din întreaga regiune și în care lucrau 80 de membri ai MfF, trata circa o sută de pacienți în momentul în care a fost bombardat, a anunțat organizația umanitară.

"În afara faptului că ne-au murit colegi și pacienți, atacul a întrerupt accesul la servicii de traumatologie pentru populația din Kunduz tocmai când aveau mai multe nevoie de aceste servicii", a declarat președintele MfF-Belgia, Meinie Nicolai, citată într-un comunicat de presă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22