Pe aceeași temă
Ședința noului Guvern se va desfășura la sediul Parlamentului deoarece sediul Guvernului este ocupat de oficialii lui Plathoniuc care consideră că trebuie să rămân în funcție.
De asemenea, Maia Sandu a mai spus că declarațiile șefului Poliției, Alexandru Pînzari, că nu recunoaște pe Andrei Năstase ca ministru de Interne este o sfidare la adresa ordinii de drept.
Maia Sandu susține că în cazul în care mesajele de susținere a Guvernului învestit sâmbătă de noua majoritate parlamentară nu vor fi auzite și înțelese, mai ales de către reprezentanții guvernării democrate, atunci se va recurge la proteste, transmite Radio Chișinău.
Maia Sandu a acuzat Partidul Democrat, formatiunea lui Vlad Plahotniuc, ca ar dirija blocajul din institutiile publice. Noul premier al Republicii Moldova a mai sus ca a primit mesaje de sustinere din partea partenerilor externi.
Totodată, vicepremierul ales, liderul Partidului Dreptate și Adevăr, Andrei Năstase, susține că începând de astăzi vor exista demisii în rândul funcționarilor publici. Declarațiile au fost făcute la o emisiune la Pro TV, scrie Radio Chișinău, care citează IPN.
Întrebată dacă va merge la discuții cu reprezentanții Partidului Democrat și dacă le va acorda anumite garanții, Maia Sandu spune că „opoziția este invitată la discuții, dar despre garanții nu poate fi vorba. (...) Nu acordăm nicio garanție. Noi am venit ca să construim stat de drept, ca să asigurăm justiție independentă și, în aceste condiții, nu poate fi vorba de garanții”, a declarat ea, care și-a mai exprimat speranța ca această dualitate a puterii să se încheie curând și lucrurile să se clarifice în următoarele zile.
NATO face apel la calm
Un mesaj în legătură cu situația de la Chișinău a fost transmis și de Alianța Nord-Atlantică, care subliniază că urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova.
„NATO urmărește cu îngrijorare criza politică din Republica Moldova. Apelăm la forțele politice din țară să-și păstreze calmul și să dea dovadă de reținere, dar și să-și rezolve diferențele prin dialog, respectând pe deplin statul de drept”, se menționează în comunicatul instituției. „Liderii aleși în mod democratic din Republica Moldova trebuie să activeze împreună pentru a depăși această criză”, precizează NATO, potrivit Radio Chișinău.
Totodată, Alianța Nord-Atlantică și-a reafirmat sprijinul continuu pentru Republica Moldova în reformarea instituțiilor sale de apărare și securitate. NATO amintește că este partenerul Republicii Moldova de peste 25 de ani și că va continua să susțină independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țării.
UE susține noul Guvern de la Chișinău
Guvernul Maia Sandu este recunoscut oficial de Uniunea Europeana, care a informat ca este pregatita sa lucreze cu Executivul legitim din Republica Moldova si a subliniat ca un dialog intre reprezentantii alesi democratic trebuie sa ramana cheia pentru gasirea unei solutii, intr-un comunicat semnat de Inaltul Reprezentant pentru Relatii Externe Federica Mogherini si comisarul Johannes Hahn.
"Uniunea Europeana a luat act de deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv de formarea unei coalitii de guvernare", se arata in comunicatul publicat de UE.
"Avand in vedere evenimentele care au avut loc dupa deciziile luate ieri de Parlamentul Republicii Moldova, Uniunea Europeana isi reafirma cu fermitate apelul la calm. Dialogul dintre reprezentantii alesi democratic trebuie sa ramana cheia pentru gasirea unei solutii la criza politica actuala", se incheie comunicatul UE.
Escaladarea conflictului politic
Bătălia pentru putere în Republica Moldova s-a acutizat duminică, zi în care Curtea Constituțională controlată de Vladimir Plahotniuc l-a suspendat pe președintele Igor Dodon și a dizolvat Parlamentul, șef interimar al statului fiind numit Pavel Filip. Acesta din urmă a anunțat alegeri anticipate în septembrie.
Atmosfera a fost tensionată la Chișinău și de un protest organizat de Partidul Democrat al oligarhului Plahotniuc, care a adus oameni cu autobuzele, iar în fața instituțiilor statului au fost instalate corturi.
De cealaltă parte, Igor Dodon a cerut ajutor internațional pentru tranziția puterii către noua majoritate, iar premierul numit sâmbătă de legislativ, Maia Sandu, a făcut apel la instituții să treacă de partea poporului. Deputații au adoptat duminică o hotărâre prin care declară ca fostul Guvern Filip este ilegal, iar statul a fost uzurpat.