În ciuda sancțiunilor, exporturile UE în Rusia se ridică la 10 miliarde de euro

L. G. | 30.03.2023

De la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, UE a impus Rusiei 10 runde de sancțiuni care să reducă veniturile Moscovei destinate alimentării mașinii de război rusești.

Pe aceeași temă

Impactul sancțiunilor „nu va fi suficient de sever pentru a limita capacitatea Rusiei de a purta un război împotriva Ucrainei în 2023", se arată într-o notă de analiză a Parlamentului European.

Multe schimburi comerciale continuă să aibă loc între cele 27 de țări ale blocului și Rusia, acestea fiind datorate unor acțiuni reușite de lobby, lipsei de dorință a UE de a încasa lovituri economice mai dure și al preocupărilor legate de efectele asupra lanțurilor de aprovizionare globale, relatează Reuters.

Acum, mai degrabă decât să caute noi arii în care să aplice sancțiuni, UE vrea să ia măsuri pentru ca cele în vigoare să nu mai fie ocolite. Emiratele Arabe Unite, Turcia, Armenia, Georgia, Kazahstan și Kârgâzstan au fost identificate de Bruxelles drept potențiale căi de eludare.

Creșterea schimburilor comerciale UE-Rusia a fost de 2,3%

Schimburile comerciale dintre Rusia și Uniunea Europeană a crescut cu 2,3% în 2022, atingând cel mai ridicat nivel de după 2014, conform datelor Eurostat.

Exporturile de mărfuri din Rusia către UE în 2022 au crescut cu un sfert și au ajuns la 203,4 miliarde de euro, cu 230 de milioane mai puțin decât maximul istoric din 2012 (203,6 miliarde de euro). În același timp, exporturile din UE către Rusia au scăzut cu aproximativ 38%, până la 55,2 miliarde de euro, cea mai mică valoare de după 2005. Acest lucru nu a afectat valoarea totală a schimburilor comerciale dintre UE și Rusia care a crescut cu 2,3% față de anul precedent, până la 258,6 miliarde de euro.

De la începutul operațiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, țările UE au introdus pachete de sancțiuni împotriva Rusiei. Kirill Logvinov, reprezentantul permanent interimar al Rusiei în UE, a declarat că restricțiile europene au afectat puternic comerțul reciproc, dar fluxurile comerciale nu au dispărut complet. Cu toate acestea, odată cu intrarea în vigoare a sancțiunilor, volumul schimburilor comerciale dintre cele două părți va scădea în continuare.

Agenția Reuters a realizat o listă a domeniilor în care UE continuă să facă afaceri cu Rusia și amploarea acestui comerț.

Rusia importă mărfuri din UE de 10 miliarde de euro pe lună

În 2021, Rusia a fost al cincilea partener comercial al UE, cu schimburi de bunuri în valoare de 258 de miliarde de euro, potrivit Comisiei Europene. Principalele importuri ale UE au fost combustibilii, lemnul, fierul și oțelul și îngrășămintele.

De la invazia din 2022, valoarea importurilor UE din Rusia a scăzut la jumătate, dar tot a rămas la un nivel de aproximativ 10 miliarde de euro lunar, potrivit datelor din decembrie anul trecut.

În total, UE a importat bunuri din Rusia în valoare de 171 de miliarde de euro începând din martie 2022 până la sfârșitul lunii ianuarie 2023, potrivit celor mai recente date disponibile de la Eurostat, biroul de statistică al UE.

Importurile de gaze naturale

Anul trecut, UE a sancționat importurile de cărbune și petrol rusesc venit pe cale maritimă. Gazul nu este acoperit de sancțiunile UE, dar Moscova a redus ea livrările prin conducte către Europa de la invazie.

În 2022, UE a primit cu aproximativ cu 40% mai puțin gaz rusesc decât în ultimii ani. Gazul natural lichefiat este însă o altă poveste.

Livrările rusești de GNL către Europa au crescut după începerea războiului - la 22 de miliarde de metri cubi în 2022, față de aproximativ 16 miliarde de metri cubi în 2021, potrivit unei analize a Uniunii.

Volumele de GNL sunt totuși mult mai mici decât livrările de gaze prin conducte ale Rusiei, care erau de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi pe an înainte de război. Dar creșterea acestora a determinat unele țări să ceară o opțiune legală în temeiul legislației UE pentru a bloca importurile de GNL.

În mod similar, nu au existat sancțiuni împotriva industriei nucleare rusești, o idee la care se opun în mod deschis Ungaria (unde compania rusă de stat pentru energie nucleară Rosatom urmează să extindă centrala electrică Paks) și Bulgaria.

Importurile UE de produse ale industriei nucleare rusești s-au ridicat la aproape 750 de milioane de euro în 2022, potrivit Eurostat.

Agenția nucleară a UE, Euratom, a spus că Rusia a furnizat o cincime din uraniul utilizat de unitățile UE în 2021 (acestea fiind cele mai recente date disponibile), precum și o pătrime din serviciile de conversie și o treime din serviciile de îmbogățire a materialului nuclear.

Ministerul francez al Energiei a contestat anumite părți ale unui raport al Greenpeace, care luna trecută a afirmat că Parisul a crescut puternic importurile de uraniu îmbogățit din Rusia după invazie. Parisul a susținut că ar fi mai costisitor să întrerupă contractele cu Rusia decât să le continue.

Exporturile de diamante

UE a cumpărat anul trecut diamante rusești în valoare de 1,4 miliarde de euro, potrivit Eurostat, în condițiile în care nu a interzis nici importurile de pietre prețioase și nici nu a pus pe lista neagră compania minieră Alrosa, controlată de statul rus.

Belgia, unde se află cel mai mare centru de comerț cu diamante din lume, Anvers, i-a supărat pe „durii” blocului comunitar, făcând lobby ca UE să nu acționeze singură în privința interzicerii diamantelor rusești.

UE, Statele Unite și alte economii din G7 lucrează în prezent la un sistem de trasabilitate pentru a elimina împreună diamantele rusești. Centrul Mondial al Diamantelor de la Anvers a spus că, pentru a fi eficient, acest sistem trebuie să includă și India - care nu face parte din G7.

Scădere a exporturilor de îngrășăminte rusești

Importurile UE de îngrășăminte rusești au fost în valoare de 2,6 miliarde de euro anul trecut, cu peste 40% mai mult decât în 2021, deoarece creșterea prețurilor a compensat volumele mai mici, potrivit Eurostat.

Potasa din Rusia și aliatul său Belarus este puternic restricționată sau interzisă în UE. Dar alte îngrășăminte, inclusiv ureea, circulă liber, a declarat Sean Mackle de la lobby-ul industrial Fertilizers Europe, adăugând că abordarea inegală a cântărit asupra punerii în aplicare a sancțiunilor.

Dezacordul dintre cele 27 de state membre ale UE cu privire la derogările propuse pentru ca îngrășămintele să continue să ajungă în Africa blochează impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului.

Printre materiile prime neafectate de sancțiuni se numără nichelul, utilizat în principal pentru producția de oțel inoxidabil. UE a importat nichel în valoare de 2,1 miliarde de euro în 2021 și de 3,2 miliarde de euro anul trecut, potrivit Eurostat.

Alrosa și Rosatom lipsesc de pe lista neagră a UE, care cuprinde în prezent aproape 1.700 de persoane și entități cărora li s-a interzis accesul în blocul comunitar.

Gazprombank (brațul financiar al monopolului rus de gaze Gazprom) și al doilea mare producător de petrol rus, Lukoil, lipsesc, de asemenea, de pe listă.

Printre motivele „scăpărilor” din cadrul celor zece pachete sancțiuni se numără lobby-ului, dar și ajutorul dat Moscovei de unele țări terțe.

Unele voci, precum cea a organizației Transparency International, cer de mult ca Rusiei să i se reteze accesul la lobby-ul din cadrul UE și să fie aplicate sancțiuni secundare pentru a-i pedepsi pe cei care îi ajută pe cei aflați sub sancțiuni, așa cum este practica standard a Statelor Unite.

Cazul Poloniei

Una dintre țările care și-a majorat schimburile comerciale cu Rusia pe parcursul anului trecut este în mod surprinzător Polonia, care se numără printre primele state din UE ca susținere pentru Ucraina.

Exporturile poloneze s-au cifrat la 4,7 miliarde de euro în 2022, iar Polonia a ajuns al treilea mare exportator din UE în Relația cu Federația Rusă.

Polonia a criticat îndelung Ungaria pentru neutralitatea în raport cu războiul din Ucraina și a inițiativelor guvernului de la Budapestei de a pune capăt sancțiunilor UE, dar în ciuda retoricii dure a guvernului polonez, bunuri și servicii în valoare de miliarde de euro continuă să fie livrate de Polonia către Rusia.

Datele Eurostat arată că exporturile poloneze către Rusia au scăzut brusc în prima jumătate a anului 2022, pentru a începe din nou să crească în a doua jumătate a anului trecut. În al patrulea trimestru al anului 2022, Polonia a exportat în Rusia mărfuri în valoare de 1,2 miliarde de euro. Deși aceasta a reprezentat o scădere de 44% față de 2021, se constată o îmbunătățire semnificativă față de al doilea și al treilea trimestru al anului, potrivit publicației poloneze Forsal.

După ce inițial au scăzut la 300 de milioane de euro în luna martie și la 200 de milioane de euro în aprilie, exporturile către Rusia se redresează și acum sunt constat peste 300 de milioane de euro pe lună.

Valoarea totală a exporturilor poloneze către Rusia pentru 2022 a fost de 4,7 miliarde de euro. Asta înseamnă că Polonia a fost al treilea cel mai mare exportator al UE către Rusia. Doar Germania și Italia au exportat mai mult.

Exporturile poloneze către Rusia sunt dominate de mărfurile industriale, care au reprezentat aproape 830 de milioane de euro. Al doilea cel mai mare contribuitor au fost fibrele sintetice (371 de milioane de euro), iar pe locul trei s-au situat produsele farmaceutice în valoare de 353 de milioane de euro, o creștere reală de 18% față de 2021. Încălțămintea a cunoscut și o creștere a livrărilor către Rusia.

Au existat, totuși, scăderi mari în domenii precum vânzarea de vehicule (69 la sută) și aparate electrice (51 la sută). În mod previzibil, exportul de explozibili și muniție practic a încetat.

Valoarea importurilor din Rusia, pe de altă parte, a scăzut semnificativ, cu 61 la sută față de 2021, când resursele energetice a reprezentat cea mai mare parte a importurilor; scăderea a venit în ciuda creșterii prețurilor la energie. Drept urmare, Polonia a căzut pe locul al șaptelea de pe locul doi în UE în ceea ce privește volumul importurilor din Rusia.

Ungaria: Rosatom construiește centrala nucleară de Peks pentru 12 miliarde de euro

Ungaria s-a mișcat în cealaltă direcție, urcând de pe locul 13 pe locul 3 în ierarhia țărilor europene din punct de vedere al importurilor din Rusia ca urmare a creșterii cu 194 la sută a mărfurilor provnite din Rusia.

Premierul ungar Viktor Orbán a refuzat să trimită arme în Ucraina sau să permită transferul de arme pe teritoriul său, subliniind că Ungaria nu vrea să participe la război. Guvernul de la Budapesta solicită o încetare imediată a focului și demararea negocierilor de pace dintre Rusia și Ucraina. În plus, premierul Orbán a susținut în nenumărate rânduri că sancțiunile împotriva Rusiei îi afectează pe europeni mai mult decât pe ruși și că sancțiunile ar trebui să fie ridicate până la sfârșitul anului.

În ciuda presiunilor din partea altor state UE nerăbdătoare să reducă exporturile nucleare ale Rusiei prin impunerea de sancțiuni din cauza războiului din Ucraina, Orban și-a menținut cooperarea cu Rusia.

Potrivit unui raport din The Financial Times, extinderea valorând 12 miliarde de euro a centralei nucleare Paks din Ungaria, va fi executată de un consorțiu de firme condus de Rosatom, companie deținută de statul rus iar finanțarea va fi asigurată în mare parte dintr-un împrumut acordat de statul rus. Proiectul extinderii centrale nucleare este unul emblematic pentru cooperarea economică a Ungariei cu Rusia.

Ce țări cumpără combustibili fosili din Rusia?

La un an de la invazia inițială a Ucrainei de către Rusia, exporturile rusești de combustibili fosili încă se duc către diferite țări din întreaga lume.

După cum detaliază Visual Capitalist, conform estimărilor Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA), de când a început invazia cu mai bine de un an în urmă, Rusia a realizat venituri de peste 315 miliarde de dolari din exporturile de combustibili fosili din întreaga lume, cu aproape jumătate (149 de miliarde de dolari) provenind din țările UE (24 februarie 2022 – 26 februarie 2023)

Bar chart of top importing nations of Russian fossil fuels

Graficul este realizat cu datele de la CREA și prezintă țările care au cumpărat cei mai mulți combustibili fosili din Rusia de la începutul invazie, în miliarde de dolari, venituri pe care Rusia le-a obținut din aceste exporturi.

Principalii importatori de combustibili fosili din Rusia

După cum s-ar putea aștepta, China a fost principalul cumpărător de combustibili fosili din Rusia de la începutul invaziei. Vecinul și aliatul informal al Rusiei a importat în principal țiței, care a reprezentat mai mult de 80% din importurile sale, totalizând peste 55 de miliarde de dolari de la începutul invaziei.

Cea mai mare economie a UE, Germania, este al doilea cel mai mare importator de combustibili fosili, în mare parte datorită importurilor sale de gaze naturale rusești în valoare de peste 12 miliarde de dolari.

0

 *Perioada 24 februarie 2022 - 26 februarie 2023 în USD

Turcia, membră a NATO, dar care nu este în UE, urmează îndeaproape Germania ca al treilea mare importator de combustibili fosili ruși de la invazie. Este probabil ca țara să depășească Germania în curând, deoarece faptul de a nu face parte din UE înseamnă că nu este afectată de interdicțiile blocului comunitar cu privire la importurile de hidrocarburi din Riusia, instituite în ultimul an.

Deși mai mult de jumătate din primele 20 de țări importatoare de combustibili fosili sunt din UE, țările membre și restul Europei și-au redus importurile după interdicțiile impuse și limitele de preț pentru importurile rusești de cărbune, transporturile maritime de țiței și importurile de produse petroliere.

Scăderea veniturilor din exporturile energetice ale Rusiei

Interdicțiile și plafoanele de preț ale UE au dus la o scădere a veniturilor zilnice încasate de Rusia din vânzare de combustibili fosili în UE cu aproape 85%, scăzând de la vârful lor din martie 2022 de 774 de milioane de dolari pe zi la 119 de milioane de dolari în 22 februarie 2023.

Deși India și-a intensificat între timp importurile de combustibili fosili, de la 3 milioane de dolari pe zi în ziua invaziei la 81 de milioane de dolari pe zi în 22 februarie a acestui an, această creștere nu se apropie pentru a compensa gaura de 655 de milioane de dolari, lăsată de reducerea importurilor de către statele UE.

În mod similar, chiar dacă națiunile africane și-au dublat importurile de combustibil rusești din decembrie anul trecut, exporturile rusești de produse petroliere maritime au scăzut în general cu 21% din ianuarie, potrivit S&P Global.

Alți factori care influențează veniturile Rusiei

În general, de la vârful din 24 martie, de aproximativ 1,17 miliarde de dolari în venituri zilnice, veniturile rusești obținute din vânzarea de combustibili fosili au scăzut cu peste 50% la doar 560 de milioane de dolari zilnic.

Alături de reducerile UE ale achizițiilor, un factor cheie care a contribuit a fost scăderea prețului țițeiului rusesc, cu aproape 50% față de începerea invaziei, de la 99 de dolari pe baril la 50 de dolari pe baril în prezent.

Iar aceste scăderi vor continua. Cel de-al 10-lea set de sancțiuni al UE, anunțat pe 25 februarie, interzice importul de bitum, materiale conexe precum asfaltul, cauciucurile sintetice și negrul de fum și se estimează că va reduce veniturile totale din exporturile Rusiei cu aproape 1,4 miliarde de dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22