În ziua vizitei echipei AIEA la Zaporojie, luptele din jurul centralei nucleare s-au întețit

L. G. | 01.09.2022

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de bombardarea instalațiilor centralei de Zaporojie chiar înainte de sosirea în inspecție a echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

Pe aceeași temă

Rușii bombardează ruta convenită pentru deplasarea echipei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară de la Zaporojie, iar grupul de experți, al cărui scop este să evite un accident nuclear, nu își mai poate continua deplasarea din motive de securitate, spune șeful administrației militare regionale, Oleksandr Starukh, citat de The Guardian.

„Rușii bombardează ruta prestabilită a misiunii AIEA de la Zaporojie. Echipa ONU nu își poate continua deplasarea din motive de securitate.

Ucraina continuă să depună eforturi pentru a organiza accesul în siguranță al misiunii internaționale AIEA la centrala nucleară.

Cerem Federației Ruse să oprească provocările și să acorde AIEA acces nestingherit la instalația nucleară ucraineană”, a scris pe Telegram, joi dimineață, oficialul ucrainean.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării susține că forţele ucrainene au încercat să captureze centrala Zaporojie, scrie Reuters.

Forțele ucrainene au încercat să pună mâna pe centrala nucleară Zaporojie aflată din luna martie sub controlul rușilor, au comunicat joi dimineață Ministerul rus al Apărării și un oficial local, loial Moscovei.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării spune că aproximativ 60 de militari ucraineni au traversat în bărci râul Nipru, care desparte teritoriul deținut de cele două părți, la ora locală 6:00 a.m. Acesta a numit operațiunea o „provocare” menită să întrerupă vizita planificată a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică la centrala nucleară.

Ministerul rus a spus că „au fost luate măsuri” pentru distrugerea trupelor adverse, inclusiv prin utilizarea aviației militare. De asemenea, a acuzat Ucraina că a bombardat atât punctul de întâlnire al delegației AIEA, cât și centrala nucleară Zaporojie însăși.

Separat, un oficial local, instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a declarat pentru postul TV de stat RT că forțele ucrainene au lansat un atac din „disperare” ca să împiedice vizita inspectorilor AIEA planificată în cursul zilei de joi. El a spus că trupele de asalt ucrainene au fost dispersate de forțele aeriene ruse

Reuters menţionează că nu a putut verifica imediat aceste informaţii.

Între timp, operatorul nuclear ucrainean Energoatom a anunţat că unitatea numărul 5 a centralei Zaporojie a fost oprită din cauza bombardamentelor.

În pofida informaţiilor despre bombardamentele de pe traseul programat, AIEA a anunţat joi dimineaţa că nu își anulează vizita la centrala nucleară.

„Acolo erau activităţi militare, inclusiv în această dimineaţă, în urmă cu câteva minute, însă nu ne oprim, ne mişcăm acum pentru că avem o misiune foarte importantă de îndeplinit. Vom începe imediat evaluarea situaţiei de securitate la centrală'', a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, la plecarea din oraşul Zaporojie, situat la circa 55 de kilometri de centrală.

Conform primarului ucrainean al orașului Enerhodar, Dmitro Orlov, au fost lovite „mai multe obiecte civile”, existând victime. Primarul mai spune că forțele ruse folosesc mortiere, arme automate și rachete.

El a mai spus că o linie de alimentare cu energie electrică a fost avariată, iar unitatea doi a trebuit să fie deconectată  de la rețea și alimentată cu ajutorul unor generatoare diesel. "Aceasta este a doua oară în ultimele 10 zile când acțiunile criminale ale răsculaților au dus la oprirea unității și la trecerea în regim de avarie", a scris el pe Telegram.

El a adăugat: "Personalul ucrainean al stației face tot posibilul pentru a elimina daunele aduse infrastructurii."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22