Inalta Curte de la Londra decide daca Parlamentul va avea vreun rol in activarea art. 50

Vlad Toma | 19.10.2016

Inalta Curte de Justitie de la Londra va decide astazi daca articolul 50 pentru iesirea Marii Britanii din UE va fi activat in urma unei decizii a Guvernului sau daca si parlamentarii britanici trebuie sa-si dea acordul in acest sens.

Pe aceeași temă

 

Inalta Curte a transmis ca va lua o hotarare in aceasta privinta cat mai repede cu putinta, anunta Reuters.

 

Cei care au depus aceasta sesizare sustin ca premierul Theresa May si ministrii sai nu au autoritatea de a invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care ar declansa procesul de iesire a Marii Britanii din UE, fara acordul Parlamentului.

 

Conform sursei citate, dupa trei zile de discutii, avocatii care reprezentau Guvernul ar fi transmis Curtii ca decizia Guvernul de a activa articolul 50 va declansa un proces ireversibil si au aratat ca este "foarte probabil" ca acordul final in privinta iesirii Regatului Unit din UE sa aiba nevoie de ratificarea Parlamentului.

 

Theresa May, premierul britanic, a anuntat zilele trecute ca este de acord ca Parlamentul britanic sa dezbata planurile guvernului legate de iesirea Marii Britanii din UE insa a exclus posibilitatea ca legislativul sa decida prin vot daca Regatul Unit trebuie sau nu sa activeze articolul 50.

 

"Am considerat intotdeauna ca parlamentul are un rol important de judecat si acceptatea acestui amendament reflecta acest lucru... Dar credeam ca acest proces trebuie sa se desfasoare respectand votul poporului din 23 iunie... Nu va exista deci un vot al Parlamentului pentru activarea sau nu a articolului 50", a declarat un purtator de cuvant al guvernului, citat de Reuters.

 

May a declarat zilele trecute ca va activa articolul 50 pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor, punand astfel in miscare procesul de iesire a Marii Britanii din UE.

 

Dupa activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie va avea o perioada de doi ani pentru a-si negocia iesirea din UE. "Vom invoca articolul 50 cel tarziu la sfarsitul lunii martie a anului viitor", a spus May. 

 

"Parlamentul a hotarat sa lase poporul sa decida in privinta statului de membru UE al Regatului Unit. Decizia poporului este extrem de clara", a mai spus May, citata de Reuters.

 

"Treaba guvernului nu este sa puna la indoiala sau sa dea inapoi in privinta acestui scop ci sa-l puna in mod efectiv in aplicare", a precizat premierul britanic. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22