Pe aceeași temă
Conform sursei citate, hotararea SUA ar fi fost luata dupa ce mai multi oficiali englezi au transmis ca implicarea Rusiei în Europa ar fi mult mai mare decat se credea iniţial, existand posibilitatea unui nou razboi rece: “Exista dovezi clare ca Rusia incearca sa destrame unitatea tarilor UE pe o serie întreagă de teme vitale”.
James Clapper, directorul National Intelligence a fost insarcinat de Congresul american sa anlizeze finantarea cladestina a unor partide europene de catre Rusia in ultimii zece ani.
Oficialii citati considera ca Rusia incearca sa-si sporeasca influența în tari ca Franța, Olanda, Ungaria, Austria si Cehia, identificata de agentii rusi ca punct de intrare in zona Schengen. Oficialii britanici nu au numit explicit partidele finantate de Rusia in aceste tari dar e destul de probabil ca serviciile americane vor analiza activitatea Jobbik, din Ungaria, Zorii Aurii, din Grecia, Liga Nordului din Italia si Frontul National din Franta. Aceste partide ar fi primit in 2014 un imprumut de 9 milioane de euro de la o banca rusa.
Serviciile secrete americane vor analiza in primul rand modul in care Rusia incearca sa provoace un curent contra sistemului anti-racheta al NATO din Europa si sa blocheze incercarile de a gasi surse alternative la energia rusească. Influenta Rusiei a fost descoperita de asemenea in privinta unui referendum care urmeaza sa aiba loc in aprilie in Olanda, legat de blocarea sau nu a relatiilor UE cu Ucraina.
Analistii americani vor investiga de asemenea legaturile Rusiei în Austria, inclusiv vizita prim-ministrului de la Viena in Crimeea, care a oficializat anexarea acesteia.