Interventia britanica in Irak, decizie pripita-spune raportul Chilcot. Reactia lui Blair

Dora Vulcan | 06.07.2016

Marea Britanie a decis sa participe la invazia militara din Irak, in 2003, pe baza unor evaluari deficitare ale serviciilor secrete, in contextul in care regimul Saddam Hussein nu reprezenta o amenintare iminenta si nu fusesera epuizate toate solutiile diplomatice, arata raportul Comisiei speciale, citat de Mediafax. Vezi reacţia lui Tony Blair.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Tony Blair a acuzat raportul Chilcot privind intrarea Marii Britanii în războiul din Irak în 2003 de „minciună și înșelătorie. Fostul premier englez a declarat că a „acţionat cu bună credinţă" şi în ceea ce credea că este „interesul superior al ţării", relatează News.ro, citat de Digi 24.ro.

 

„Raportul ar trebui să lase deoparte acuzaţii de rea credinţă, minciuna şi înşelăciunea. Că oamenii sunt de acord sau nu cu decizia mea de a acţiona militar împotriva lui Saddam Hussein, eu am luat-o cu bună credinţă şi în ceea ce am crezut că era interesul superior al ţării", a declarat fostul premier.

 

Președintele Comisiei de anchetă cu privire la angajarea în 2003 a Marii Britanii în Irak a prezentat miercuri un bilanţ copleşitor împotriva fostului premier, precizând că invazia în Irak a fost prematură.

 

Raportul Comisiei a stabilit că Tony Blair i-a promis lui George W. Bush să-i urmeze pe americani în Irak „orice s-ar întâmpla".

 

„Am conchis că Regatul Unit a decis să se alăture invaziei Irakului înainte ca toate alternativele paşnice în vederea obţinerii dezarmării (Irakului) să fie epuizate. Acţiunea militară nu era inevitabilă la vremea respectivă", a declarat John Chilcot, prezentând concluziile raportului care nu are ca obiectiv să spună dacă intervenţia în Irak a fost legală.

 

El a denunţat faptul că Londra s-a sprijinit pe informaţii ale serviciilor de informaţii care nu au fost verificate în mod suficient.

 

Unii dintre apropiaţii lui Blair au decis să boicoteze prezentarea raportului, într-un centru de conferinţe din centrul Londrei, în timp ce manifestanţi protestau, la apelul coaliţiei Stop the War, în faţa clădirii.

 

 

****

 

Comisia speciala condusa de sir John Chilcot a prezentat miercuri concluziile anchetei privind participarea Marii Britanii la invazia americano-britanica asupra Irakului, in anul 2003.

 

Raportul evalueaza deciziile guvernelor de la Londra in perioada 2001-2009, analizand argumentatia in sensul interventiei militare, derularea conflictului si efectele post-conflict.

 

Principalele concluzii ale Comisiei de ancheta:

 

- Marea Britanie a decis sa participe la invadarea Irakului inainte de epuizarea optiunilor diplomatice privind dezarmarea. Interventia militara nu era absolut necesara in acel moment.

 

- Interventia militara in Irak ar fi putut fi necesara ulterior, dar in martie 2003 "nu exista o amenintare iminenta din partea Administratiei Saddam Hussein"; ar fi putut fi aplicata in continuare strategia de izolare internationala a Irakului, mai ales ca majoritatea membrilor Consiliului de Securitate ONU sustineau continuarea inspectiilor internationale.

 

- Argumentele referitoare la amploarea si gravitatea riscului reprezentat de presupusul arsenal de distrugere in masa din Irak au fost prezentate cu o exactitate care nu se justifica.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22