Pe aceeași temă
Președintele american ales Donald J. Trump și-a temperat, marți, unele dintre promisiunile cele mai extreme făcute în campania electorală. Într-un interviu acordat The New York Times, republicanul a renunțat la ideea de a o trimite la închisoare pe Hillary Clinton, nu mai crede că e necesară reintroducerea torturii în interogatoriile suspecților de terorism și susține că este ”deschis” cu privire la Acordul de la Paris privind schimbările climatice, transmite Romania libera.
Arestarea lui Hillay Clinton
Trump spune acum că nu are nici un interes în solicitarea urmăririi penale a lui Hillary Clinton pentru folosirea serverului privat de email sau pentru delictele financiare comise de Fundația Clinton.
”Nu vreau să-i rănesc pe Clintoni. Chiar nu vreau”, a spus el.
Reintroducerea torturii în interogarea suspecților de terorism
Președintele ales susține că și-a schimbat opinia asupra acestui subiect, după ce a discutat cu generalul James N.Mattis, care i-a explicat că procedura nu are nici o valoare.
”Domnul Mattis "mi-a spus: "eu n-am găsit niciodată asta util"", a relatat Trump, adăugând că acesta dă mai multă valoare câștigării încrederii suspecților și recompensei pentru colaborare.”
Acordul de la Paris
Președintele ales al SUA Donald Trump s-a declarat "deschis" pe tema Acordului de la Paris privind schimbările climatice, refuzând să repete promisiunea făcută în campanie de a abandona acest acord.
"Privesc acest lucru îndeaproape. Rămân deschis cu privire la acest subiect", a spus Donald Trump, cunoscut ca fiind un "climatosceptic".
"Cred că există o legătură între acțiunea omului și schimbările climatice", a mărturisit Trump.
Condamnă grupările extremiste
Președintele ales al SUA a condamnat grupul de extremiști care au sărbătorit alegerea sa cu un salut nazist.
”Îi dezaprob și îi condamn”, a spus Trump, care a precizat că nu a vrut să ”energizeze” acest grup care include neo-naziști, naționaliști albi și antisemiți.
Heil Trump, trăiască poporul nostru, trăiască victoria!” - este salutul cu care liderul unei organizații care promovează „purificarea etnică pașnică”, Richard B. Spencer, l-a onorat pe preşedintele-ales, Donald Trump, precizează The Independent. Spencer a repetat de mai multe ori cuvântul "Heil", cunoscutul salut folosit de nazişti. Mai mulţi membri aflaţi în auditoriu au răspuns salutului cu gestul tipic, ridicând mâna dreaptă.
Conflictul de interese între imperiul de afaceri și Casa Albă
Donald Trump susține că nu are nici o obligație legală de a impune limite între afacerile sale și activitatea la Casa Albă. El a explicat că ar fi extrem de dificil să-și vândă afacerile pentru că sunt holdinguri imobiliare, dar a promis că va încerca să găsească o cale de a se separa de acestea. Trump a subliniat că afacerile ar putea fi conduse de copiii săi.
Politica externă
Despre politica externă, Trump a spus doar chestiuni generale. SUA ar trebui să înceteze să mai fie ”un constructor de națiuni”, a subliniat el, repetând ideea din campania electorală că lupta în Irak a fost ”una dintre marile greșeli ale istoriei americane”.
Trump a mai spus că are o ”idee puternică și definitivă” despre cum se poate gestiona violentul război civil din Siria, dar a refuzat să spună despre ce este vorba, deși jurnaliștii au insistat.
”Trebuie să punem capăt nebuniei care se petrece în Siria”, a spus el.
Trump a amintit și că a discutat cu Putin, dar nu a detaliat subiectul. A spus doar că ar fi ”drăguț” dacă s-ar putea înțelege cu Vladimir Putin, dar a respins ideea de a folosi cuvântul ”resetare” pentru descrierea unei eventuale îmbunătățiri a relațiilor dintre cele două țări.
”Nu aș folosi acest termen după tot ce se întâmplă”, a spus Trump.
Apărarea lui Steve Bannon
Președintele ales l-a apărat cu tărie pe Steve Bannon, pe care l-a nominalizat pentru funcția de strateg-șef și care a fost acuzat de rasism și antisemitism.
169 de parlamentari democrați, dar și Bernie Sanders, îi cer lui Trump anularea nominalizării lui Bannon, care susține superioritatea rasei albe. Detalii aici.
Donald Trump s-a declarat consternat de aceste acuzații.
”Îl cunosc pe Steve Bannon de foarte mult timp. Dacă aș fi crezut că este rasist, nici nu m-aș fi gândit să-l angajez. Cred că a fost tratat foarte necinstit.”
Relația cu Obama
Donald Trump spune că a dezvoltat ”o relație foarte bună pe termen lung” cu președintele Barack Obama.
”Îmi place mult de el și sunt puțin surprins că vă spun asta.”
TRANSCRIEREA INTEGRALA A INTERVIULUI, A I C I