Iohannis, de la Consiliul European: Apărarea UE nu intră în conflict cu cea euroatlantică

Dora Vulcan | 23.06.2017

Presedintele Klaus Iohannis a susținut vineri o conferință de presă la finalul reuniunii Consiliului European de la Bruxelles pe tema Brexitului, a PESCO (apărarea UE), relația cu NATO și sancțiunile impuse Rusiei.

Pe aceeași temă

 

 

 

Principalele declaratii ale lui Klaus Iohannis (monitorizare Hotnews):

 

  • Au fost teme extrem de importante: securitatea europeana, gestionarea migratiei, schimbari climatice etc.
  •  Apararea europeana. Sunt cateva chestiuni care ne intereseaza foarte mult. In cadrul reuninii, am aprobat lansarea PESCO - o colaborare structurata in domeniul apararii.
  • Doua remarci: s-a vorbit despre un fond de aparare, dar nu vorbim de un fond destinat achizitiei de armameent sau echipamente, ci destinat cecetarii si coordonarii A doua: temele nu vin in conflict cu ce facem in NATO. Sunt chestiuni care nu tin de domeniile de care se ocupa NATO, sunt legate de coordonare si economie, in special industria de aparare. Pentru noi, care avem industrie de aparare, fondul e important si vrem sa fim parte a proiectului.
  • Sanctiunile pentru Rusia pentru ocuparea Crimeei. Ati auzit diverse opinii, dar nu s-a discutat in contradictoriu, toti am fost de acord ca trebuie prelungite. Unii participanti au vrut sa intre in diverse abordari, dar nu s-a pus problema coeziunii.
  • Am discutat la finalul sedintei de ieri despre Brexit. Am fost informati despre pornirea negocierilor. Dna. May ne-a informat despre o abordare din partea UK. In ansamblu, lucrurile deocamdata suna bine si sper sa avem rezultate destul de concrete pana in toamna pe prima faza de negociere.
  • Am agreat cu UK ca e nevoie de o aborare secventiala: intai se discuta teme legate de cetateni, bani si Irlanda. Apoi se trece la teme despre colaborarea pe viitor, dupa iesirea Marii Britanii

 

Întrebări

 

  • In ce stadiu suntem cu proiectele pentru fondul de aparare?

 

KI: Suntem in faza in care incercam saptamana viitoare sa construim un guvern, care va intra apoi in aceasta tematica si sa vina cu proiecte. Eu am cerut guvernelor succesive sa se concentreze pe formule de revigorare a industriei de aparare, cu destul succes, dar mai e mult.

 

  • Ati discutat despre impartirea agentiilor din Marea Britanie. Ce sanse avem pentru gazduirea Agentiei Medicamentului?

 

KI: Aceleasi sanse ca si inainte. Nu am avut impresia ca la guvern s-au miscat prea rapid. Discutia in Consiliul European a fost foarte tehnica. Comisia Europeana a facut o informare despre criteriile luate in calcul. Ceva ne-senzational.

 

  • Ati avut o intalnire cu premierul danez, care a spus public ca a discutat cu Dvs. despre patru cetateni romani care au incalcat legea dar nu pot fi expulzati din cauza conditiilor din inchisori.

 

KI: Intr-adevar, mi-a ridicat aceasta problema. M-am oferit ca atunci cand vom avea un nou guvern si un nou ministru al Justitiei sa le atrag atentia ca e o problema. S-a inteles foarte bine aceasta problema. Eu sunt foarte optimist, e un numar mic de cazuri, e rezolvabil.

 

  •  Dar ramane problema ca in inchisorile din Romania nu sunt respectate drepturile omului.

 

KI: Nu-si imagineaza nimeni ca o problema veche de 20 de ani se rezolva intr-o zi. Dar noi suntem decisi sa o rezolvam

 

  • Despre problema muncitorilor detatasati discutata cu Macron. Ce solutie ati gasit?

 

KI: Solutiile tehnice nu se discuta la nivel de presedinti. Noi ne-am inteles ca de principiu vrem sa rezolvam problema. Probleme similare au si altii, e o problema mai generala. Ne-am angajat sa stabilim echipe tehnice care sa negocieze aceasta problema. Probabil va amintiti ca a fost in discutie o directiva europeana pe detasarea muncitorilor, echipa noastra de aici de la Bruxelles e foarte competenta si a negociat foarte bine, dar discutiile s-au oprit.

 

  •  Despre controlul investitiilor straine in UE: In ce masura poate sa afecteze pe viitor investitiile chineze in Romania, ma gandesc inclusiv la centrala nucleara?

 

KI: A: Tema a fost dezbatuta mai profund, textul final al concluziilor a fost modificat. S-a renuntat la notiunea de "screening" si s-a inlocuit cu formula "a analiza". Nu mai e vorba de supraveghere, intrepretata de unii ca un termen prea tare, de aceea s-a renuntat la aceasta abordare.

 

Lucrurile nu se schimba cu nimic. Trebuie in continuare sa privim cu mare atentie aceste chestiuni. Toata lumea e de acord in UE ca vrem sa mergem pe calea liberului schimb, dar trebuie sa evitam abordarile naive. Sunt tari care au altfel de abordari si trebuie sa gasim cele mai bune cai de a proteja investitiile strategice si know-how-ul din UE. Nu inseamna ca vrem sa ne inchidem, dar o atentie suplimentara e necesara.

 

 

  • Declaratiile dvs. de ieri au iscat agitatie. Toata lumea se intreaba daca veti testa majoritatea. Cum veti gasi majoritatea parlamentara?

 

KI: A: O sa rezolv problema foarte repede. O sa desemnez o persoana si acea persoana se va duce in Parlament. Asa se procedeaza conform Constitutiei. Presedintele nu poate face altceva decat sa asculte toate partile si sa traga propriile concluzii. Acelea se verifica pe real in Parlament.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22