Iritată de acordul de asociere Moldova-UE, Moscova cere corectarea “problemelor existente”

Tudor Despina | 04.04.2016

Federația Rusă e nemulțumită de acordul de asociere pe care Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

 

Ministrul moldovean de Externe, Andrei Galbur, s-a deplasat luni la Moscova, acolo unde a discutat cu omologul său rus, Serghei Lavrov, despre principalele subiecte bilaterale. Profitând de ocazie, Lavrov a transmit nemulțumirea Moscovei față de orientarea pro-UE a Chișinăului.

 

Astfel, Lavrov a punctat că decizia Moldovei de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană a afectat relațiile de afaceri dintre Moscova și Chișinău. În această privință, Lavrov i-a transmis lui Galbur că Rusia e pregătită să depună eforturi pentru corectarea situației. “Am căzut de acord să furnizăm un efort intensiv asupra soluționării problemelor existente”, a spus șeful diplomației ruse, potrivit agenției TASS. El a adăugat că ministerele de Externe de la Chișinău și Moscova vizează organizarea unei întâlniri a comisiei inter-guvernamentale ruso-moldovenești în cursul acestui an”.

 

Era deja știu faptul că semnarea acordului de asociere Moldova-UE, în 2014, a fost prost primit la Kremlin. Dar Serghei Lavrov a ținut luni să reafirme acest lucru: “Am discutat situația care a evoluat după ce Moldova a semnat acordul de asociere și liber schimb cu Uniunea Europeană, în 2014, fapt ce a afectat întregul complex al relațiilor noastre de afaceri”, a spus ministrul rus de Externe.

 

Cu această ocazie, Lavrov a reconfirmat disponibilitatea Moscovei de a media situația din regiunea separatistă Transnistria. “Vrem ca actuala stare de neîncredere dintre Chișinău și Tiraspol să fie depășită și cu toții căutăm o soluție care satisface toate interesele situației”, i-a transmis Lavrov omologului său moldovean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22