Pe aceeași temă
El a recunoscut că evoluția din teren a depășit așteptările, a spus că nu o regretă și nu dă înapoi, explicând că nu poate cere soldaților americani să lupte la nesfârșit în războiul civil al altora. De la început, misiunea noastră în Afganistan NU a fost să construim o națiune unită, ci să ținem teroriștii la distanță de teritoriul național, ceea ce am reușit, a spus Biden.
„Ne-am concentrat pe amenințările care existau la adresa noastră. Acum, acele amenințări sunt în alte parte”, a punctat șeful Casei Albe.
Afganii „nu au vrut să lupte pentru viitorul lor”
El blamat lașitatea trupelor guvernamentale afgane, arătând că aveau mijloace de luptă superioare talibanilor. SUA le-au înzestrat inclusiv cu o forță aeriană, ceea ce talibanii nu au, a menționat președintele Biden. „Dar n-au vrut să lupte pentru viitorul lor”, a adăugat el, deși președintele Ghani îi dăduse asigurări în acest sens.
„Am cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari. Am antrenat o forță militară afgană de aproximativ 300.000 de oameni, incredibil de bine echipată. O forță mai mare ca mărime decât forțele militare ale multora dintre aliații noștri din NATO. Le-am oferit toate pârghiile de care ar putea avea nevoie. Le-am plătit salariile, am asigurat întreținerea forței lor aeriene, ceva ce talibanii nu au”, a arătat Biden.
„Le-am dat toate șansele să își determine propriul viitor. Nu am putut să le oferim însă și voința de a lupta pentru acel viitor. Există câteva unități și soldați afgani foarte curajoși și capabili din forțele speciale, dar dacă Afganistanul nu este capabil să opună acum o rezistență reală talibanilor, nu fi vor fi șanse nici într-un an, nici în cinci ani sau în 20 de ani de prezență americană acolo”, a adăugat șeful Casei Albe.
Dacă am fi continuat să ne menținem trupele acolo nu ar fi fost nicio diferență, susține Biden. „Îmi apăr ferm decizia”, a spus el, subliniind că niciodată nu ar fi fost un timp potrivit pentru retragere. Ceea ce se întâmplă acum în Afganistan este dovada tristă că stabilizarea unei țări nu se poate face prin forță militară, a declarat președintele american.
Biden recunoaște: Scenele din Afganistan sunt „sfâșietoare”
„Scenele pe care le vedem în Afganistan sunt sfâșietoare, în special pentru veteranii noștri, pentru diplomații noștri, pentru lucrătorii umanitari, pentru oricine a petrecut timp pe teren lucrând pentru a sprijini poporul afgan”, a recunoscut Biden. „Pentru cei care i-au pierdut pe cei dragi în Afganistan și pentru americanii care au luptat și au servit țara noastră în Afganistan, ceea ce se întâmplă are un ecou profund la nivel personal. Și pentru mine. Și eu am lucrat la aceste probleme, am fost de patru ori în Afganistan”, a continuat Biden. Dar, a spus el, deși este „întristat”, nu e loc de a da înapoi.
„Nu voi repeta greșeli din trecut”
El a arătat că SUA își încheie astfel cel mai lung război din istorie, care a durat 20 de ani, dar a reamintit că misiunea americanilor în Afganistan nu a fost aceea de „a construi o națiune” sau de a crea „o democrație centrală și unificată”, ci de a preveni alte atacuri teroriste pe teritoriul american, după momentul 11 septembrie 2001.
Joe Biden a menționat, pe de altă parte, că Rusiei și Chinei le-ar fi convenit ca SUA să rămână în Afganistan și să-și irosească resursele acolo.
Câte generații am mai fi trimis ca să lupte acolo? s-a întrebat Biden. „Nu voi repeta greșelile noastre din trecut. Nu putem rămâne pe termen nedefinit”, a arătat liderul american. „Eu sunt președintele, responsabilitatea îmi aparține”, a declarat el.
Trump a încheiat acordul cu talibanii
Pe de altă parte, Biden a reamintit că decizia de retragere a fost luată de fosta administrație Trump, care a ajuns la un acord cu talibanii prin care a redus prezența americană de la 15.500 de oameni la 2.500 de soldați. Acordul prevedea ca forțele americane să plece până la 1 mai, deși „talibanii se aflau în cea mai puternică poziție militară” din 2001. Totodată, după 1 mai nu mai exista niciun acord care să protejeze trupele americane de talibani.
„Alegerea pe care a trebuit să o fac în calitate de președinte a fost fie să respect acel acord, fie să fiu pregătit să mă întorc să lupt cu talibanii”, a arătat președintele.
Prioritatea imediată - evacuările din Afganistan
El a spus că misiunea asupra căreia SUA se vor concentra în perioada imediat următoare este evacuarea în siguranță a cetățenilor americani și a aliaților lor. Biden a subliniat că aeroportul din Kabul este sub controlul american și că trimite 6.000 de soldați ca întăriri. „Talibanii știu că dacă ne atacă, răspunsul nostru va fi rapid și în forță”, a dat asigurări Biden.
„Vom continua să sprijinim poporul afgan. Vom face demersuri prin diplomația noastră, cu influența noastră internațională și vom acorda ajutor umanitar. Vom continua să facem presiuni pentru a preveni violența și instabilitatea. Vom continua să ne exprimăm în favoarea drepturilor fundamentale ale poporului afgan, ale femeilor și fetelor, așa cum ne exprimăm în întreaga lume. Am fost clar: drepturile omului trebuie să fie în centrul politicii noastre externe, nu la periferie. Dar modul de a face acest lucru nu este prin desfășurări militare nesfârșite”, a declarat președintele.
Șeful Casei Albe s-a limitat să facă declarația de presă despre Afganistan, care a durat circa 10 minute, apoi a ieșit imediat din sala de presă, refuzând să răspundă întrebărilor jurnaliștilor, în ciuda instențelor acestora și a enormului interes pentru subiect.
Știrea inițială:
Joe Biden, aflat la reședința de vacanță, a venit special la Casa Albă pentru a face declarația despre Afganistan
Președintele Joe Biden, aflat la reședința prezidențială de vacanță de la Camp David, s-a întors la Casa Albă luni după-amiază pentru a se adresa națiunii în legătură cu criza din Afganistan. Șeful Casei Albe a anunțat pe Twitter că va rosti un discurs la ora locală 15:45 (22:45, ora României).
Joe Biden nu se va întoarce apoi la Camp David, ci va rămâne la Washington, cel puțin pe parcursul zilei de luni, potrivit CNN.
Declarația publică a președintelui Joe Biden intervine în condițiile în care, după retragerea americanilor din Afganistan, această țară a căzut din nou în mâinile talibanilor alungați de la putere de americani și aliații lor în urmă cu 20 de ani. Practic, Afganistanul s-a prăbușit într-o singură lună, iar capitala Kabul a căzut într-o singură zi.
Succesul talibanilor și colapsul aproape instantaneu al structurilor guvernamentale și militare afgane au provocat o undă de șoc în întreaga lume și au luat prin surprindere inclusiv administrația SUA condusă de președintele Joe Biden. Prăbușirea Afganistanului într-un ritm atât de rapid reprezintă inclusiv un eșec major al serviciilor secrete americane.
Cel mai lung război dus de Statele Unite se încheie astfel cu o victorie spectaculoasă a talibanilor care va întina pe termen lung imaginea celei mai mari puteri mondiale, scrie agenția France-Presse.