Joe Biden va discuta vineri cu Xi Jingping pe tema respectării de China a sancțiunilor impuse Rusiei

L. G. | 17.03.2022

Joe Biden va avea, vineri, o discuție cu omologul său chinez, Xi Jinping, în contextul în care Statele Unite fac presiuni asupra Chinei pentru a nu oferi sprijin Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

Pe aceeași temă

Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiţiei între cele două ţări, despre ofensiva rusă împotriva Ucrainei şi despre alte probleme care generează preocupări pentru ambele naţiuni", anunţă Casa Albă într-un comunicat, relatează Reuters.

„Este vorba despre eforturile în derulare de a menţine deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi Republica Populară Chineză", a anunţat Casa Albă într-un comunicat transmis de purtătoarea de cuvânt Jen Psaki.

Cei doi lideri vor discuta despre "concurenţă" între Washington şi Beijing, "precum şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi alte chestiuni de interes comun", a precizat ea.

Conducerea Chinei nu a condamnat explicit invadarea Ucrainei de către Rusia, iar liderii occidentali l-au abordat pe Xi Jinping pentru a vedea dacă este posibilă o mediere a Chinei în conflict.

SUA au caracterizat recent drept "profund îngrijorătoare" poziţia de "aliniere a Chinei cu Rusia" în ceea ce priveşte războiul din Ucraina, după o întâlnire la Roma între consilierul pentru securitate naţională american Jake Sullivan şi Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al diplomaţiei Partidului Comunist Chinez.

Întâlnirea de înalt nivel de la Roma, care a durat şapte ore, a fost calificată drept "intensă" şi "foarte sinceră" de un înalt responsabil de la Casa Albă.

Ea s-a derulat într-un context tensionat, în presa americană circulând informaţii potrivit cărora Moscova ar fi cerut Beijingului să-i furnizeze un ajutor economic şi militar pentru a-şi susţine invazia în Ucraina, mai scriu sursele citate de Agerpres.

Departamentul de Stat american a anunţat că urmăreşte "foarte îndeaproape în ce măsură China sau oricare altă ţară furnizează o asistenţă Rusiei, fie că este vorba de o asistenţă materială, economică sau financiară".

Beijingul dispune de "pârghii foarte importante" asupra Moscovei, care i-ar putea permite "să pună capăt acestei violenţe nebuneşti" în Ucraina, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

În replică, China le-a reproşat americanilor că răspândesc "ştiri false". 

Tensiuni între China și SUA pe tema sprijinului acordat Rusiei

Pe de altă parte o analiză Reuters arată că administrația Biden a făcut în ultima săptămână un slalom diplomatic lansând o serie de avertismente Beijingului pentru a-l descuraja să acorde sprijin Rusiei, militar sau economic.

Dar după ce a lansat o serie de salve diplomatice, finalizate cu întâlnirea tensionată dintre consilierul pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, Jake Sullivan, și principalul diplomat al Chinei Yang Jiechi, Washingtonul încearcă să pună la punct o strategie pentru a se asigura că China nu ajută Rusia să se sustragă de la sancțiunile impuse de Occident sau să livreze echipament militar Moscovei.

Conform unor surse apropiate discuțiilor, după întâlnirea de la Roma, Beijingul s-a manifestat mai furios și mai combativ în negocieri. Răspunsul oficialilor chinezi a fost „dur” și „agresiv” iar întâlnirea de la Roma n-a decurs în sens pozitiv, susțin sursele citate mai sus.

Washingtonul caută să stabiliească acum care ar fi „linia roșie” cu privire la implicarea Chinei de partea Rusiei, pe care Beijingul ar trebui s-o treacă pentru a declanșa represalii din partea SUA și mai ales care ar fi aceste represalii, spun oficiali ai administrației citați de Reuters.

Administrația Biden așteaptă să vadă ce face China înainte de a decide asupra unui curs de acțiune. „Vom urmări îndeaproape”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, luni. Un înalt oficial american a spus că se va uita la ce sprijin militar, economic sau de altă natură este oferit Rusiei.

Statele Unite le-au spus luni aliaților din NATO și mai multe țări asiatice că China și-a manifestat disponibilitatea de a oferi Rusiei ajutor militar și economic pentru a o ajuta în războiul din Ucraina.

Sullivan a avertizat înainte de discuții că China s-ar confrunta „în mod absolut” cu consecințe grele dacă ar ajuta Moscova să evite sancțiunile ample asupra Ucrainei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22