Pe aceeași temă
Planul de asistenţă financiară adoptat joi seară de miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro prevede alocarea pentru început a 500 de miliarde de euro, transmite Consiliul UE.
Președintele Eurogrupului, Mário Centeno, a anunțat că s-a ajuns la un acord după discuții maraton. Însă miniștrii nu au acceptat o cerere din partea Franței și Italiei pentru a împărți costurile crizei prin emiterea unor așa-numite “coronabonduri”.
"Planul conţine propuneri îndrăzneţe şi ambiţioase care ar fi fost de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Ne amintim cu toţii de reacţia la criza financiară de acum un deceniu, când Europa a făcut prea puţin şi prea târziu. De data aceasta, este altfel", a declarat Mario Centeno, ministrul de Finanţe al Portugaliei şi preşedintele Eurogrupului.
Pachetul este mai mic decât a cerut Banca Centrală Europeană, care susținea că era nevoie de până la 1,5 miliarde de euro pentru a face față crizei.
Cu toate acestea, ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a salutat acordul ca fiind cel mai important plan economic din istoria UE, mai scrie BBC.
“Europa a decis și este gata să facă față gravității crizei”, a spus el.
Principala componentă a planului de salvare implică Mecanismul european de stabilitate, fondul de salvare al UE, care va pune la dispoziție 240 de miliarde de euro pentru a garanta cheltuielile țărilor îndatorate sub presiune.
Miniștrii UE au convenit și alte măsuri, inclusiv 200 miliarde de euro în garanții de la Banca Europeană de Investiții și un proiect al Comisiei Europene pentru schemele naționale de lucru pe termen scurt.
Liderii europeni au fost aproape de un acord miercuri, dar discuțiile s-au întrerupt și au fost reluate o zi mai târziu, pe fondul unei dispute între Italia și Olanda, scrie Forbes.
Țările cele mai afectate de pandemie, în special Italia, au cerut, suplimentar, crearea unui instrument comun de datorie, sub forma unor euro-obligaţiuni denumite deseori corona-bonduri sau eurobonduri, destinat relansării economiei după încheierea crizei, transmite Bloomberg,
Statele din nordul Europei, în special Germania şi Olanda, s-au opus Italiei, susţinută de Spania, ceea ce a determinant eşecul summitului din 26 martie. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, și Ministrul german, Olaf Scholz, au declarat, după teleconferință, pe platforma de socializare Twitter, că vor colabora împreună pentru a găsi o soluție și le-au cerut tuturor națiunilor europene să se ridice la nivelul acestei „provocări excepționale” pentru a ajunge la un acord. Ulterior, Scholz le-a spus reporterilor că au fost aproape de a ajunge la o înțelegere și speră ca până pe 12 aprilie să o obțină.