Juncker, presedintele CE: UE sa nu cedeze presiunilor SUA de marire a cheltuielilor militare

Vlad Toma | 17.02.2017

Jean Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene, a declarat ieri ca statele membre UE nu ar trebui sa cedeze presiunilor facute de SUA pentru marirea cheltuielilor militare in cadrul NATO.

Pe aceeași temă

 

Juncker afirma ca ar trebui luate in calcul nu doar cheltuielile militare ci si cele legate de dezvoltare si de asistenta umanitara, deoarece si acestea pot fi considerate fonduri pentru securitate, transmite Reuters.

 

Presedintele CE a subliniat faptul ca daca sunt luate in considerare si aceste fonduri situatia cheltuielilor statelor europene pentru securitate arata cu totul altfel in comparatie cu cele ale Americii. El considera ca SUA nu ar trebui sa reduca securitatea la cheltuieli militare si ca trebuie luate in calcul mai multe componente, pentru a construi o "strategie moderna de stabilitate."

 

Juncker a precizat ca Germania nu ar mai avea un surplus bugetar daca creste cheltuielile pentru aparare la 2% din PIB.

 

James Mattis, secretarul american al Apararii a declarat zilele trecute ca "America îşi va respecta responsabilităţile (in cadrul NATO, n.red.) insa, daca naţiunile europene nu vor să vadă America temperând angajamentele în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, fiecare dintre capitale trebuie să arate propria susţinere pentru apărarea noastră comună".

 

Mattis avea in vedere contributia de 2% din PIB pentru Aparare care ar trebui facuta de toate statele membre ale Aliantei. In prezent doar 5 state au alocat 2% din PIB pentru Aparare: Statele Unite, Marea Britanie, Estonia, Polonia si Grecia.

 

Donald Trump, noul presedinte al SUA, a criticat in permanenta in campania sa electorala faptul ca statele membre NATO nu contribuie cat ar trebui la bugetul Aliantei.

 

Trump a declarat, tot in campania sa electorala, ca SUA nu ii va apara pe aliatii NATO decat dupa ce va verifica contributiile acestora pentru Alianta. Aliatii vor trebui sa suporte costurile apararii, a spus Trump, anuntand ca va anula tratatele pe care le considera nefavorabile si va redefini ceea ce inseamna a fi un partener al SUA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22