Juncker: să spunem nu naţionaliştilor care caută vinovați. Nu negociem statul de drept

Dora Vulcan | 12.09.2018

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat miercuri, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, să se spună ''nu naţionaliştilor care îi detestă pe cei care sunt altfel, naţionaliştilor care caută doar ţapi ispăşitori în loc să caute soluţii care să ne permită să trăim mai bine împreună''.

Pe aceeași temă

În faţa ascensiunii formaţiunilor naţionaliste şi de extremă dreapta, liderul executivului comunitar a amintit că părinţii fondatori ai Uniunii Europene ''au cunoscut oroarea războiului'' şi că cel mai mare succes al proiectului european îl reprezintă pacea, transmite Agerpres.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este prezent în Parlamentul European de la Strasbourg pentru a rosti ultimul său discurs cu privire la Starea Uniunii, despre care a spus anterior că va fi un moment al bilanţurilor, nu ''un testament''.

Statul de drept nu se negociază

Statul de drept în Uniunea Europeană nu se negociază. Asta le-a spus astăzi preşedintele Comisiei Europene parlamentarilor comunitari la Strasbourg. Jean Claude Juncker a promis că executivul de la Bruxelles va respinge orice atac la statul de drept, iar articolul 7, care poate duce la suspendarea dreptului de vot pentru o ţară membră, trebuie aplicat de fiecare dată când este nevoie.

Preşedintele Comisiei Europene a avut şi un îndemn în ultimul său discurs de acest gen - Uniunea Europeană are toate atuurile unui actor global. Trebuie să le şi folosească la adevăratul lor potenţial.

„Dacă Europa şi-ar da seama mai bine de forţa politică, economică şi militară a naţiunilor sale, am putea deveni un actor global. Suveranitatea europeană nu va fi folosită niciodată împotriva altora. Europa trebuie să rămână un continent al deschiderii şi toleranţei. Europa nu trebuie să devină o fortăreaţă care să întoarcă spatele lumii şi în special celor aflaţi în suferinţă. Europa trebuie să rămână multilaterală, pentru că planeta aparţine tuturor, nu doar unora. Comisia Europeană se va opune atacurilor asupra statului de drept. Continuăm să fim foarte îngrijoraţi de evoluţiile din unele state membre. Articolul 7 trebuie aplicat de fiecare dată când statul de drept este ameninţat”, a spus Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, citat de Digi 24.

Principalele declarații ale lui Juncker (monitorizare Hotnews.ro):

  • Până anul viitor, ar trebui să ne ocupăm și de chestiunea rolului internațional al euro. Trebuie să facem mai mult ca moneda noastră unică să joace un rol adevărat pe scena internațional. Euro trebuie să devină imaginea și instrumentul unei noi Europe, mai suverane. Pentru asta, mai întâi trebuie să facem ordine la noi acasă, prin întărirea Uniunii Economice și Monetare.

  • Comisia nu va sta degeaba când domnia legii este atacată. Articolul 7 (suspendarea unor drepturi ale unui stat membru) trebuie aplicat de fiecare dată când domnia legii este amenințată.

  • Respectăm decizia britanică de a părăsi Uniunea noastră. Dar, de asemenea, cerem guvernului britanic să înțeleagă că cineva care părăsește Uniunea nu poate să fie în aceeași poziție privilegiată ca un stat membru. Dacă părăsești Uniunea, bineînțeles că nu mai ești parte a pieței noastre unice, și - cu siguranță - nu în acele părți (ale pieței) pe care le alegi tu

  • Vrem să construim un nou parteneriat cu Africa. Astăzi propunem o nouă alianță între Europa și Africa, o alianță pentru investiții și locuri de muncă sustenabile. Va crea până la 10 milioane de locuri de muncă în Africa în cinci ani. Vrem să creăm un cadru pentru a aduce noi investiții în Africa.

  • În 1914, continentul a fost luat prin surprindere. Anul 1913 fusese un an însorit, calm și optimist. Nu sugerez că suntem în pragul unei catastrofe similare în Europa. Uniunea Europeană este un garant al păcii. Să fim fericiți că trăim pe un continent al păcii.

  • (despre migrație) Statele membre nu au ajuns încă la proporția corectă dintre responsabilitatea pentru suveranitatea lor și solidaritatea necesară între ele. Această solidaritate trebuie oferită de statele membre dacă vor ca zona Schengen, fără frontiere interne, să existe. Am fost și rămân împotriva frontierelor interne. Acolo unde există acum, trebuie desființate. Dacă ele rămân, ar fi un pas în spate inacceptabil

  • Uniunea trebuie să depășească puturile nord-sud, est-vest, înainte de alegerile europarlamentare din mai 2019

  • UE trebuie să devină un actor mai independent pe scena globală, un jucător global mai important

  • Hai să arătăm Uniunii mai mult respect. Hai să nu-i mai terfelim numele și să începem să apărăm mai mult modul nostru de viață comun”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22