Pe aceeași temă
Nevoia cea mai urgentă este pentru garanţii de protecţie, în special în cazul femeilor jurnaliste, afirmă grupul în apelul transmis prin intermediul organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RFF).
Atacurile frecvente împotriva membrilor presei şi ingerinţa talibanilor în munca jurnaliştilor îi face pe aceştia să se teamă de ce e mai rău, spun ei.
Apelul, intitulat ”Jurnalismul în Afganistan este în pericol de extincţie”, a fost semnat de un grup, divers etnic şi politic, de 103 jurnalişti, editori şi fotografi, printre care 20 de femei, arată RFF.
Cei mai mulţi lucrează încă în Afganistan, chiar dacă unii se ascund şi 10 se află în exil. Toţi au dorit să rămână anonimi de teama represaliilor împotriva lor sau a familiilor lor.
”Talibanii au arătat că nu vor tolera o presă liberă, nici la Kabul şi nici în provincii”, a declarat directorul executiv al RFF, Christian Mihr. ”Există o ameninţare de întoarcere la cei cinci ani întunecaţi din prima guvernare talibană„, a adăugat el.
Jurnaliştii afgani solicită sprijin concret care permită redacţiilor să continue să lucreze. Pe termen scurt, este nevoie de asistenţă diplomatică, consulară şi financiară pentru evacuarea jurnaliştilor aflaţi la risc, se mai spune în scrisoare.
Potrivit RFF, jurnaliştilor refugiaţi ar trebui ajutaţi să găsească de lucru în domeniul lor în străinătate, iar instituţiile internaţionale ar trebui să obţină angajamente concrete din partea talibanilor când vor negocia cu ei.
RFF a salutat promisiunea Ministerului german de Interne de a primi 2.600 de afgani care au nevoie de protecţie specială.
Totodată, RFF a confirmat că a furnizat Ministerului de Externe de la Berlin o listă cu numele a peste 152 de jurnalişti, inclusiv zeci de femei, care se află în prezent în situaţie de risc crescut în Afganistan.