Pe aceeași temă
E vorba despre nivelul protectiei datelor personale de pe Facebook transferate in Statele Unite. Comisia a decis, in vara anului 2000, ca SUA asigura un nivel adecvat de protectie a acestor date, insa acum Curtea Europeana de Justitie nu este de acord.
Situatia a plecat de la o plangere depusa de cetateanul austriac Maximilian Schrems, in care acuza faptul ca dreptul si practicile din SUA nu asigura o protectie suficienta impotriva supravegherii de catre stat a datelor transferate catre aceasta tara.
Plangerea depusa de Schrems are la baza dezvaluirile facute in 2013 de fostul angajat al National Security Agency (NSA) Edward Snowden, cu privire la supravegherea desfasurata de serviciile americane de informatii asupra informatiilor cu caracter privat.
In aceste conditii, Curtea Europeana de Justitie a declarat decizia Comisiei Europene drept nevalida, aratand ca”decizia Comisiei din 26 iulie 2000 priveaza autoritatile nationale de supraveghere de competentele lor, in cazul in care o persoana pune in discutie compatibilitatea deciziei cu protectia vietii private si a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor”, potrivit unui comunicat citat de Hot News.
Mai mult: “Aceasta hotarare are drept consecinta faptul ca autoritatea irlandeza de supraveghere (prima instanta unde Schrems a facut plangere – n.r.) este tinuta sa examineze cererea domnului Schrems cu toata diligenta necesara si ca ii revine acesteia sarcina de a decide, la finalizarea investigatiei sale, daca, in temeiul directivei, trebuie sa suspende transferul datelor utilizatorilor europeni ai Facebook catre Statele Unite pentru motivul ca aceasta tara nu ofera un nivel adecvat de protectie a datelor personale”.