Pe aceeași temă
Vizita neoficială a liderului nord coreean, Kim Jong Un în China a fost confirmată de ambele părți.
Evenimentul a avut loc în contextul pregătirilor pentru întâlnirile lui Kim cu preşedinţii Coreei de Sud şi Statelor Unite, Moon Jae-in şi Donald Trump, în lunile aprilie, respectiv în mai.
Cu această ocazie, Kim a confirmat pentru prima oară personal intenţia sa de a se întâlni cu preşedintele Statelor Unite, Donald Trump.
În timpul vizitei, Xi a purtat discuții cu Kim la Sala Mare a Poporului de la Beijing. Xi și soția sa, Peng Liyuan, au ținut un banchet în onaarea lui Kim și soției sale, Ri Sol Ju, și au vizionat împreună un spectacol de artă. Xi a spus că vizita actuală a lui Kim în China, care a venit la un moment special și de o importanță deosebită, a întruchipat pe deplin importanța pe care președintele Comitetului Central al Partidului Muncitorilor din Coreea le-a inclus în relațiile bilaterale dintre cele două țări și cele două partide.
La rândul său, Kim i-a transmis lui Xi că, în plus față de declarațiile obișnuite, că este dispus să aibă un dialog cu SUA și să organizeze un summit între cele două țări, ceea ce este cunoscut de câteva săptămâni. Reamintim că Donald Trump a confirmat recent că se va întâlni cu Kim într-un loc care urmează a fi stabilit ulterior.
Dar cel mai important, Kim i-a spus lui Xi că este "dedicat denuclearizării peninsulei". "Problema denuclearizării peninsulei coreene poate fi rezolvată dacă Coreea de Sud şi Statele Unite răspund eforturilor noastre cu bunăvoinţă, creează o atmosferă de pace şi stabilitate, luând în acelaşi timp măsuri progresiste şi sincronizate pentru realizarea păcii", citează agenţia Xinhua din declaraţiile liderului nord-coreean.
De asemenea, este interesant, având în vedere tensiunea tot mai mare dintre SUA și China, Xi păre să sugereze că dorește relații mai puternice cu Coreea de Nord în viitor:
„Atât eu, cât și tovarășul președinte avem experiența personală și am fost martorii dezvoltării relației China – Republica Populară Democrată Coreea”, a declarat Xi, adăugând că ambele părți au declarat în mod repetat că prietenia tradițională dintre China și RPDC trebuie să fie promovată continuu și mai bine dezvoltată.
„Aceasta este o alegere strategică și singura alegere corectă pe care ambele părți au făcut-o pe baza istoriei și a realității, a situației internaționale și regionale cât și a stadiului general al relațiilor China-RPDC. Acest lucru nu ar trebui și nu se va schimba din cauza unui singur eveniment temporar ", a adăugat el.
La rândul său, Kim a spus că în vizita sa dorește să se întâlnească cu tovarășii chinezi, să sporească comunicarea strategică și să aprofundeze prietenia tradițională, sperând să mai aibă ocazii de a se întâlni deseori cu secretarul general al tovarășului Xi Jinping și să păstreze contacte strânse prin intermediul delegațiilor oficiale, scrisori personale și altele, pentru a promova la un nou nivel întâlnirile la nivel înalt și relațiile dintre cele două partide și țări.
Comentând vizita lui Kim Jong-un în China, analiștii afirmă că acesta a transmis un mesaj clar lumii că, în ciuda zvonurilor contrare, Beijing și Phenian rămân aliați apropiați. Vizita a avut loc cu câteva zile înainte de o întâlnire planificată cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, și înaintea summitului cu președintele american Donald Trump.
Bates Gill, profesor de studii strategice Asia-Pacific la Universitatea Națională din Canberra, a declarat că vizita lui Kim a semnalat dorința sa de a avea China de partea sa înainte de discuțiile sale cu Moon și Trump.
"Simplul fapt că a fost acolo și are întâlniri cu Xi Jinping este în sine un semnal foarte puternic pentru Moon și pentru Trump despre disponibilitatea aparentă a Chinei de a oferi cel puțin sprijin politic regimului nord-coreean ", a spus el. "[Kim] înțelege că dacă intră în aceste întâlniri strategice foarte importante, are nevoie de toți prietenii pe care îi poate obține sau cel puțin de imaginea că are cât mai mulți prieteni pe care să se poate baza".
Expertul militar din Beijing, Zhou Chenming, a spus că vizita surpriză a fost de asemenea focusată spre respingerea afirmațiilor conform cărora China, care rămâne cel mai mare susținător diplomatic și economic al Coreei de Nord, nu mai avea nici o influență asupra vecinului său izolat. "Vizita în sine este dovada că Beijingul și Phenianul și-au menținut prietenia tradițională și contactele la nivel înalt, în ciuda zvonurilor despre legăturile lor tensionate", a spus el.
Prin alegerea Beijingului ca destinație pentru prima sa călătorie peste hotare, despoticul Kim a încercat, de asemenea, să facă un gest conciliator și să-l asigure lui Xi că nu are intenția să obțină legături mai strânse cu Washingtonul, în detrimentul relațiilor chino-nord-coreene, Zhou .