Pe aceeași temă
Este pentru prima dată când un membru al dinastiei comuniste Kim pune piciorul în Coreea de sud de la sfârșitul Războiului Coreean din 1953 și cea mai recentă încercare de a pune capăt ultimei rămășițe a Războiului Rece.
Cel mai fierbinte subiect va fi legat de dezarmarea nucleară, în ciuda dorinței regimului nord-coreean de a i se recunoaște statutul de putere nucleară.
Întâlnirea celor doi președinți a început vineri la ora 9:30.
Cei doi lideri au fost întâmpinaţi în Coreea de Sud de o gardă de onoare în costume tradiţionale. Liderii au mers apoi la Casa Păcii în Panmunjom, o clădire în zona demilitarizată dintre cele două ţări.
După prima rundă de discuţii dintre liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in cei doi s-au dus să ia prânzul separat, urmând ca discuţiile să fie reluate după-amiază, scrie The Guardian.
Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Moon, Yoon Young-chang, a oferit detalii cu privire la discuţii, lăsând impresia unei întâlniri desfăşurate într-o atmosferă destinsă.
Kim a susţinut că ar fi dispus să viziteze sediul Preşedinţiei sud-coreene din Seul dacă va fi invitat, în timp ce Moon a afirmat că speră ca viitoarele întâlniri să aibă loc atât în Nord cât şi în Sud. „Întâlnirile noastre vor continua la Phenian, Seul, insula Jeju şi muntele Paektu”, a declarat Moon.
Propunerea a fost susţinută de Kim care a afirmat că ar trebui ca cei doi „să se întâlnească mai des”.
Seulul a comunicat că liderul nord-coreean i-a cerut în glumă scuze lui Moon pentru că i-a întrerupt somnul cu testele nucleare de anul trecut, atunci când preşedintele sud-coreean a fost nevoit să convoace întâlniri ale consiliului de securitate la primele ore ale dimineţii. „Nu vă vom mai întrerupe somnul de dimineaţă de acum înainte”, a susţinut Kim.
Conform informaţiilor din partea sud-coreană, Moon a declarat că discuţia a fost „foarte bună” şi reprezintă „un cadou pentru lume”.
Purtătorul de cuvânt al lui Moon a declarat că liderul nord-coreean a adus în discuţie şi situaţia dezertorilor nord-coreeni care au ajuns în Sud precizând că şi ei se află printre oamenii care au aşteptări ridicate de la summit pentru a vindeca rănile şi a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări.
Summitul intercoreean are loc în Casa Păcii, în orașul de frontieră Panmunjom, situat în centrul zonei demilitarizate.
Programul vizitei liderului nord-coreean în Coreea de Sud, așa cum a fost prezentată de șeful staffului președintelui Moon, care include și ceremonialul plantării de către cei doi președinți a unui copac (pin) pe graniță:
- Kim trece pe jos granița spre sud
- Kim trece în revistă garda de onoare a armatei sud-coreene, după ce a fost întâmpinat de Moon
- Moon, Kim începe summitul la ora 10:30 ora locală
- Moon, Kim iau prânzul separat după întâlnirea de dimineață
- Moon, Kim plantează un pin pe graniță după prânz
- Moon, Kim merg împreună de-a lungul frontierei înainte de sesiunea de discuții de după-amiază
- Moon, Kim semnează și anunță declarația comună convenită cu ocazia summitului
- Moon oferă un banchet în onoarea lui Kim de la ora 18:30 la Casă Păcii
- Nu se intenționează să se prelungească summitul până sâmbătă pentru moment
Sora lui Kim Jong Un îl însoțește în această vizită istorică în Coreea de Sud.
Coreea de Sud consideră că problemele legate de denuclearizare nu pot fi rezolvate pe deplin la summitul inter-coreean; Coreea de Sud va considera summit-ul un succes dacă intenția Nordului de denuclearizare este inclusă în acordul final.
Ministrul sud-coreean de externe, Kang Kyung-wha, îl credtează pe președintele Trump, cu meritul pentru convorbirea celor doi lideri coreeni la summit-ul de vineri.
"În mod evident, creditul trebuie acordat președintelui Trump", a declarat Kang la CNN. "A fost decis să se ocupe de asta din prima zi".