Kim Jong-Un se laudă că a testat o dronă subacvatică care poate declanșa un „tsunami radioactiv”

L. G. | 27.03.2023

„Arma secretă” a lui Kim a fost testată marți și după ce navigat 59 de ore la adâncimi între 80 și 150 de metri a fost detonată în largul coastei de est a Coreei de Nord, a anunțat agenția de știri KCNA.

Pe aceeași temă

Însă experții îndeamnă la multă reținere când vine vorba de anunțurile Coreei de Nord privind capacitățile noii arme.

Tensiunile în peninsula coreeană sunt în creștere, după ce SUA și Coreea de Sud au încheiat joi cele mai mari exerciții militare comune din ultimii cinci ani.

Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk-yeol, a declarat vineri că „se va asigura că Coreea de Nord plătește prețul pentru provocările sale nesăbuite”.

Supranumită „Haeil”, denumirea în coreeană pentru tsunami, arma armatei comuniste este concepută pentru a ataca navele și porturile inamice prin declanșarea unei unde radioactive „la scară superioară”, spune KCNA.

„Această dronă nucleară de atac subacvatică poate fi desfășurată pe orice coastă și port sau remorcată de o navă de suprafață pentru a fi lansată”, adaugă acesta.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a supravegheat personal acest test și a spus că ar trebui să servească drept avertisment pentru SUA și Coreea de Sud ca să „realizeze capacitatea nelimitată de descurajare a războiului nuclear a RPDC, care crește cu mare rapiditate”, a informat AFP.

Cea mai recentă armă testată de Coreea de Nord pare a fi o copie după torpila rusească Poseidon, despre care se spune că este capabilă să declanșeze valuri oceanice radioactive și tsunami nucleare care ar putea distruge orașele de coastă din SUA.

Această armă este prima de acest gen, spune Hong Min, cercetător la Institutul Coreean pentru Unificare Națională: „Este foarte greu să fie detectată în avans de către orice mijloace de recunoaștere sau interceptoare pe care le dețin Coreea de Sud și Statele Unite”, conform BBC.

„Coreea de Nord arată un model comportamental de răspuns cu «arme nucleare» după toate exercițiile militare trecute, în curs și viitoare [ale SUA-Coreea de Sud]”, a spus el.

Dar Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a spus că ultima afirmație a Phenianului „ar trebui să fie întâmpinată cu scepticism”: „Intenționează în mod clar să arate că regimul comunist are atât de multe mijloace diferite de atac nuclear, încât orice lovitură preventivă sau de decapitare împotriva regimului de Phenian ar eșua în mod dezastruos”, a spus el.

Kim a mai lansat luni două rachete balistice

Coreea de Nord a lansat luni două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune înspre Marea Japoniei, potrivit armatei sud-coreene, informează AFP, citat de Agerpres.

„Forţele noastre armate au detectat două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune trase din zona Junghwa în provincia Hwanghae de Nord, la 07:47 (22:47 GMT) spre Marea de Est", a informat Statul Armat Interarme sud-coreean.

„Armata noastră a sporit supravegherea şi vigilenţa în faţa noilor lansări, menţinând în acelaşi timp o poziţie de pregătire totală printr-o cooperare strânsă între Coreea de Sud şi Statele Unite", conform sursei citate.

Şi ministerul japonez al Apărării a confirmat lansarea. Cele două rachete au zburat pe o traiectorie neregulată înainte de a cădea în afara zonei economice exclusive a Japoniei, au declarat oficiali ai ministerului, citaţi de presa niponă.

Exerciții militare comune Seul-Washington

Lansările au avut loc în timp ce Seulul şi Washington efectuează un exerciţiu comun de debarcare amfibie, la doar câteva zile după ce au încheiat, joi, cele mai mari exerciţii militare comune din ultimii cinci ani.

După un an record de teste de arme şi ameninţări nucleare tot mai agresive din partea regimului de la Phenian în 2022, Seul şi Washington şi-au intensificat cooperarea în materie de securitate. Provocările militare nord-coreene au împins, de asemenea, Seulul şi Tokio să depăşească diferenţele istorice şi să încerce să îşi consolideze cooperarea în domeniul apărării.

Anul trecut, Coreea de Nord s-a declarat o putere nucleară „ireversibilă", iar liderul Kim Jong Un a cerut recent o creştere „exponenţială” a producţiei de arme, inclusiv a celor nucleare tactice. La începutul lunii martie, el a ordonat, de asemenea, armatei să intensifice manevrele militare în vederea unui „războiul adevărat”.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22