Klaus Iohannis despre criticile lui Dodon: va intelege incet-incet cum se procedeaza

Dora Vulcan | 29.11.2016

Romania va parcurge un "proces de clarificare a proiectelor si abordarilor" cu Republica Moldova, a spus marti Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT consacrata inclusiv relatiei cu Republica Moldova dupa alegerea prorusului Igor Dodon presedinte. "Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener pentru Republica Moldova. Exista uzante diplomatice, chiar daca Igor Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si dansul incet-incet cum se procedeaza intre presedinti", a spus Iohannis.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Am vorbit despre strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova. Am spus in septembrie, cand am inclus pe ordinul de zi al CSAT, si reiterez si acum ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila. Este un plan de actiune privind abordarea strategica a relatiei cu Republica Moldova", a spus marti Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT.

 

 

 

"Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal. Pentru asta, este nevoie de o radiografie clara si sistemica a capacitatilor pe care le avem. Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a Republicii Moldova. Pentru implementarea planului de actiuni, va fi creat un grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp", a adaugat Klaus Iohannis. 

 

 

 

Reaspunzand intrebarilor presei cu privire la demersurile acestui grup de lucru in contextul declaratiilor lui Dodon care a cerut Romaniei renuntarea la pricipiile unioniste, Iohannis a raspuns: 

 

 

 

"Nu ne-am referit la diferite personalitati din Republica Moldova, ne referim la un proces foarte necesar de clarificare a proiectelor si abordarilor din partea Romaniei referitor la Moldova. Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener pentru Republica Moldova. Exista uzante diplomatice, chiar daca Igor Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si dansul incet-incet cum se procedeaza intre presedinti."

 

 

 

El a precizat ca nu a avut o discutie cu Igor Dodon pana in prezent si a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti nu urmaresc "o politica de constrangere" cu vecinul de peste Prut.

 

 

"Vrem sa sprijim Moldova si pe moldoveni, vrem sa o facem fara anumite conditionari declarate. Ne asteptam ca in contrapartida sa continue modernizarea statului moldovean, asteptam reforme substantiale si cu rezultate bune in foarte multe domenii, pentru a face Republica Moldova mai solida."

 

 

Intrebat daca Moldova isi mai doreste sa fie ajutata, Klaus Iohannis a raspuns: "Eu sunt convins ca vrea. Romania a fost si ramane partenerul cel mai important pentru Republica Moldova. Noi avem intentiile cele mai bune".

 

 

Intrebat daca alegerea lui Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al Republicii Moldova, Iohannis a spus:

 

 

"Nu cred ca in Moldova sunt in realitate politicieni care vor sa intrerupa drumul proeuropean al Moldovei."

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22