Pe aceeași temă
"Am vorbit despre strategia de actiune pe termen mediu si lung privind relatia Romaniei cu Republica Moldova. Am spus in septembrie, cand am inclus pe ordinul de zi al CSAT, si reiterez si acum ca este o relatie extrem de importanta pentru noi, care trebuie sa devina mai buna, mai performanta, mai pragmatica si mai previzibila. Este un plan de actiune privind abordarea strategica a relatiei cu Republica Moldova", a spus marti Klaus Iohannis dupa sedinta CSAT.
"Obiectivul nostru strategic este integrarea europeana a Republicii Moldova, adica sustinerea orientarii clare, ireversibile a Republicii Moldova spre Uniunea Europeana si a conectarii pro-europene a Chisinaului, cu o democratie solida, proces in care Romania poate si trebuie sa joace rolul principal. Pentru asta, este nevoie de o radiografie clara si sistemica a capacitatilor pe care le avem. Materializarea acestui parcurs este responsabilitatea principala a Republicii Moldova. Pentru implementarea planului de actiuni, va fi creat un grup de lucru interinstitutional sub coordonarea Administratiei Prezidentiale, care va incepe sa lucreze in cel mai scurt timp", a adaugat Klaus Iohannis.
Reaspunzand intrebarilor presei cu privire la demersurile acestui grup de lucru in contextul declaratiilor lui Dodon care a cerut Romaniei renuntarea la pricipiile unioniste, Iohannis a raspuns:
"Nu ne-am referit la diferite personalitati din Republica Moldova, ne referim la un proces foarte necesar de clarificare a proiectelor si abordarilor din partea Romaniei referitor la Moldova. Moldova este foarte importanta si dorim sa fim un partener pentru Republica Moldova. Exista uzante diplomatice, chiar daca Igor Dodon nu este inca presedintele Moldovei, va intelege si dansul incet-incet cum se procedeaza intre presedinti."
El a precizat ca nu a avut o discutie cu Igor Dodon pana in prezent si a subliniat ca autoritatile de la Bucuresti nu urmaresc "o politica de constrangere" cu vecinul de peste Prut.
"Vrem sa sprijim Moldova si pe moldoveni, vrem sa o facem fara anumite conditionari declarate. Ne asteptam ca in contrapartida sa continue modernizarea statului moldovean, asteptam reforme substantiale si cu rezultate bune in foarte multe domenii, pentru a face Republica Moldova mai solida."
Intrebat daca Moldova isi mai doreste sa fie ajutata, Klaus Iohannis a raspuns: "Eu sunt convins ca vrea. Romania a fost si ramane partenerul cel mai important pentru Republica Moldova. Noi avem intentiile cele mai bune".
Intrebat daca alegerea lui Dodon reprezinta un risc pentru parcursul european al Republicii Moldova, Iohannis a spus:
"Nu cred ca in Moldova sunt in realitate politicieni care vor sa intrerupa drumul proeuropean al Moldovei."